top of page

Ørsted annuleert Amerikaanse projecten en daalt hard op de beurs

In het kort:

  • Ørsted, een Deense energiegigant, heeft aangekondigd dat het de bouw van twee Amerikaanse windprojecten, Ocean Wind 1 en 2, staakt. Dit heeft geleid tot een financiële afboeking van ongeveer €4 miljard op de balans van het bedrijf.

  • De windenergiesector kampt met aanzienlijke problemen, waaronder stijgende kosten, vertragingen in de toeleveringsketen en de recente stijging van de rente, wat resulteerde in financiële moeilijkheden voor bedrijven zoals Ørsted.

  • De annulering van de projecten heeft geleid tot speculatie over een mogelijke claimemissie van aandelen door Ørsted om financiële stabiliteit te waarborgen, wat tot een verwatering van het bezit van bestaande aandeelhouders zou leiden.


De windenergiesector zit in zwaar weer, met toonaangevende bedrijven die grote financiële verliezen melden en projecten annuleren. Ørsted, 's werelds grootste ontwikkelaar van windparken, heeft aangekondigd dat het stopt met de bouw van twee Amerikaanse windprojecten voor de kust van New Jersey, wat leidde tot een aanzienlijke waardedaling van het aandeel op de beurs.


Deze ingrijpende beslissing heeft geleid tot een financiële afboeking van ongeveer €4 miljard en een aanzienlijke koersdaling op de beurs. Na dit nieuws daalde de koers van Ørsted op 1 november namelijk met -25,69% op een dag.


Financiële crisis in de windenergiesector

De windenergiesector, die ooit als een veelbelovende pijler van de energietransitie werd gezien, staat voor aanzienlijke uitdagingen. Ørsted, 's werelds grootste ontwikkelaar van windparken, heeft onlangs aangekondigd dat het de bouw van twee Amerikaanse windprojecten voor de kust van New Jersey, Ocean Wind 1 en 2, stopzet. Deze beslissing heeft geleid tot een financiële afboeking van ongeveer €4 miljard op de balans van het bedrijf. Het bedrijf heeft ook een voorziening van ongeveer €1,5 miljard getroffen voor mogelijke kosten in verband met de annulering van het Ocean Wind 1-project.


Toenemende zorgen in de sector

Deze aankondiging is slechts het nieuwste teken van de fundamentele problemen waarmee de windsector wordt geconfronteerd. De sector wordt geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen, waaronder stijgende kosten, vertragingen in de toeleveringsketen en een recente stijging van de rentevoeten, wat heeft geleid tot financiële problemen voor bedrijven zoals Ørsted.


Speculatie over claimemissie

Als gevolg van de financiële crisis wordt gespeculeerd over een mogelijke claimemissie (het uitgeven van nieuwe aandelen) door Ørsted. Dit zou nodig kunnen zijn om de financiële stabiliteit van het bedrijf te waarborgen. Een claimemissie zou echter de bezitsstructuur van de bestaande aandeelhouders verwateren, wat leidde tot een verkoopgolf van Ørsted-aandelen op de beurs.


Ook andere spelers in de windenergiesector getroffen

Ørsted is niet het enige bedrijf dat met problemen te maken heeft in de windenergiesector. Andere spelers, waaronder Siemens Energy en Vattenfall, hebben ook te maken met uitdagingen. Siemens Energy heeft onlangs een beroep gedaan op de Duitse overheid voor financieringsgaranties van ongeveer €15 miljard om te kunnen blijven produceren. Deze uitdagingen variëren van technische problemen tot kostenstijgingen.


Amerikaanse markt: een specifieke uitdaging

De Amerikaanse markt blijkt bijzonder uitdagend voor windenergiebedrijven. Overheden zijn terughoudend om contracten aan te passen om de stijgende kosten van de ontwikkeling van windparken te accommoderen. Daarnaast is de sector in de Verenigde Staten nog relatief jong, waardoor de toeleveringsketen nog steeds kampt met groeiproblemen.


Toekomst van duurzame energie in gevaar?

De groeiende zorgen over de energietransitie en duurzame energieprojecten brengen de sector wereldwijd in gevaar. Ondanks de potentie van schone en goedkope energie, worden producenten geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen door contractuele eisen en financiële druk van overheden.


In deze onzekere tijden blijft de windenergiesector geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen en blijft het de vraag hoe de industrie zich zal herstellen en blijven bijdragen aan de energietransitie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!