top of page

De nieuwe aankoop van Warren Buffett uitgelegd

In het kort:

  • Berkshire Hathaway heeft bijna 26 miljoen aandelen van de in Zürich gevestigde verzekeraar Chubb gekocht voor $6,7 miljard.

  • Deze investering maakt Chubb de negende grootste holding van Berkshire Hathaway aan het eind van maart.

  • De aandelen van Chubb stegen bijna 7% in de nabeurshandel na de bekendmaking van de investering door Berkshire.

Berkshire Hathaway, geleid door Warren Buffett, heeft eindelijk zijn voor lang geheim gehouden aandelenkeuze onthuld in een recente regelgevingsaanvraag: de verzekeraar Chubb. Berkshire heeft bijna 26 miljoen aandelen van de in Zürich gevestigde Chubb gekocht, wat neerkomt op een investering van $6,7 miljard. Deze aankoop, die drie kwartalen lang geheim werd gehouden, plaatst Chubb als de negende grootste holding van Berkshire Hathaway aan het eind van maart.


De aandelenkoers van Chubb sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


De aankondiging van Berkshire’s investering had direct impact op de markt. De aandelen van Chubb stegen met dik 9% in de nabeurshandel en zijn sinds begin dit jaar met ongeveer 12% gestegen.


Chubb, overgenomen door Ace Limited in 2016 voor $29,5 miljard, is een prominente speler in de verzekeringswereld. Het bedrijf, nu geleid door CEO Evan Greenberg, zoon van de voormalige CEO van American International Group, Maurice Greenberg, heeft een solide reputatie opgebouwd.


Chubb heeft in het eerste kwartaal van 2024 indrukwekkende financiële resultaten geboekt. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $13,07 miljard, wat een stijging van 15,2% betekent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dit resultaat lag 3,43% boven de consensus van Zacks, die op $12,63 miljard stond. De winst per aandeel (EPS) kwam uit op $5,41, vergeleken met $4,41 in het eerste kwartaal van 2023, wat ook hoger was dan de geschatte $5,29, resulterend in een positieve verrassing van +2,27%.


Belangrijke kerncijfers

Chubb heeft in het eerste kwartaal van 2024 een stijging van de winst gerapporteerd, geholpen door hogere rendementen uit investeringen en sterkere underwriting-resultaten. De verzekeraar meldde dat de netto-geschreven premies met 14,1% zijn gestegen naar $12,22 miljard, vergeleken met $10,71 miljard in dezelfde periode vorig jaar.


De pre-tax nettobeleggingsinkomsten stegen naar $1,39 miljard, ten opzichte van $1,11 miljard in het eerste kwartaal van vorig jaar. Dit weerspiegelt de sterke prestaties van Chubb's beleggingsportefeuille. Het kernbedrijfsonderdeel van Chubb zag de operationele winst in het eerste kwartaal stijgen naar $2,22 miljard, of $5,41 per aandeel, vergeleken met $1,84 miljard, of $4,41 per aandeel, in dezelfde periode vorig jaar. Deze cijfers benadrukken de solide operationele prestaties van het bedrijf.


Een cruciale maatstaf voor de winstgevendheid van verzekeraars is de combined ratio. Chubb rapporteerde een combined ratio voor het huidige schadejaar van 83,7%, vergeleken met 83,4% een jaar eerder. De combined ratio wordt berekend door de som van de gemaakte verliezen en kosten te delen door de verdiende premie:


Een ratio onder de 100% betekent dat de verzekeraar meer premie-inkomsten ontvangt dan het uitgeeft aan claims en operationele kosten, wat wijst op een winstgevende verzekeringsactiviteit. De lichte stijging van de combined ratio van 83,4% naar 83,7% geeft aan dat Chubb nog steeds zeer efficiënt opereert, ondanks een lichte toename in de kosten en verliezen.


De combined-ratio van Chubb tot 2023:

BRON: Statista


Wat is de combined ratio?

De combined ratio is een maatstaf voor de winstgevendheid die door verzekeringsmaatschappijen wordt gebruikt om te beoordelen hoe goed ze presteren. De combined ratio wordt berekend door de som van de gemaakte verliezen en kosten te delen door de verdiende premie.


De combined ratio meet het geld dat uit een verzekeringsmaatschappij stroomt in de vorm van uitkeringen, kosten en verliezen. Verliezen geven aan hoe gedisciplineerd de verzekeraar is bij het accepteren van verzekeringspolissen. De kostenratio meet de efficiëntie van een verzekeraar en hoe goed hij zijn middelen gebruikt om de omzet te verhogen. De combined ratio is waarschijnlijk de belangrijkste van deze drie ratio's omdat het een uitgebreide maatstaf voor de winstgevendheid van een verzekeraar biedt.


De combined ratio wordt meestal uitgedrukt als een percentage. Een ratio onder de 100 procent geeft aan dat het bedrijf een verzekeringswinst maakt, terwijl een ratio boven de 100 procent betekent dat het meer geld uitgeeft aan claims dan het ontvangt uit premies. Zelfs als de combined ratio boven de 100 procent ligt, kan een bedrijf mogelijk nog steeds winstgevend zijn omdat de ratio geen rekening houdt met beleggingsinkomsten.


Veel verzekeringsmaatschappijen geloven dat de combined ratio de beste manier is om succes te meten omdat het geen beleggingsinkomsten omvat en alleen de winst bevat die is verdiend door efficiënt beheer. Dit is belangrijk om op te merken omdat een deel van de uitkeringen geïnvesteerd wordt in aandelen, obligaties en andere effecten. De beleggingsinkomstenratio (beleggingsinkomsten gedeeld door de verdiende nettogepremies) houdt rekening met beleggingsinkomsten en wordt gebruikt bij de berekening van de totale operationele ratio.


Het eerste kwartaal van 2024

Ondanks aanhoudende inflatie en hogere verzekeringspremies, heeft Chubb geprofiteerd van de huidige marktomstandigheden. Sinds 2020 hebben hoge catastrofe-verliezen, economische inflatie en een toename van rechtszaken tegen verzekeraars ervoor gezorgd dat sommige verzekeraars zich uit bepaalde markten hebben teruggetrokken. Dit heeft de overgebleven bedrijven, zoals Chubb, in staat gesteld hun premies aanzienlijk te verhogen.

Chubb, bekend om zijn uitstekende klantenservice, kon hierdoor hogere tarieven rekenen dan veel concurrenten.


Dit bleek uit de cijfers van het eerste kwartaal: de netto-geschreven premies stegen met 14,2% tot $11,58 miljard, terwijl de aangepaste operationele nettowinst per aandeel met 22,7% toenam tot $5,41. Beide cijfers lagen ruim boven de verwachtingen van analisten. Daarnaast steeg de operationele kernrendement op eigen vermogen van 12,6% naar 13,7%, en het kernrendement op tastbaar eigen vermogen steeg van 19,4% naar 21,9%.


CEO Evan Greenberg merkte hierover op:

"De P&C underwriting omgeving in Noord-Amerika is over het algemeen zeer gunstig, met prijzen die de verlieskosten overtreffen en stabiel blijven. Van onze grote midden-marktactiviteiten tot kleine commerciële en persoonlijke lijnen, aangedreven door zowel eigendoms- als ongevallenverzekeringen, zagen we de beste tarieven en prijzen in de afgelopen vier tot vijf kwartalen. Het was ook een van de beste kwartalen voor grote account ongevallenverzekeringen en prijsstelling."


De verschillende inkomsten, en hun groei, van Chubb:


North America Personal Lines: Nettogeschreven premies kwamen uit op $1,46 miljard, een stijging van 12,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en boven de schatting van $1,40 miljard.


Overseas General - netto-investeringsinkomsten: $267 miljoen, een jaar-op-jaar stijging van 42% en boven de schatting van $246,35 miljoen.


Global Reinsurance - netto-investeringsinkomsten: $57 miljoen, een toename van 16,3% en boven de geschatte $54,02 miljoen.


P&C - nettogeschreven premies: $10,59 miljard, een stijging van 12,4% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar en boven de schatting van $10,22 miljard.


Global Reinsurance - nettogeschreven premies: $359 miljoen, een toename van 29,6% vergeleken met de schatting van $291,42 miljoen.


Insurance - Overseas General - nettogeschreven premies: $3,84 miljard, een stijging van 17,5% boven de schatting van $3,59 miljard.


Property and Casualty - nettogeschreven premies: $9,97 miljard, 12,3% hoger dan het voorgaande jaar en boven de schatting van $9,92 miljard.


North America Commercial P&C Insurance - nettogeschreven premies: $4,69 miljard, een stijging van 9,4% vergeleken met de schatting van $4,59 miljard.


De groeiende netto-inkomsten van Chubb sinds de beursgang (bijgewerkt tot Q4 2023):

BRON: Macrotrends


Chubb heeft sterke Q1 2024 resultaten laten zien met zowel omzet als winst die de verwachtingen overtroffen. De solide prestatie in belangrijke kerncijfers, zoals we zien in de combined ratio en de groei in nettogeschreven premies, bevestigen de robuuste operationele strategie van het bedrijf.


Berkshire Hathaway heeft een aanzienlijke en met deze nieuwe aankoop groeiende aanwezigheid in de verzekeringsindustrie. Naast Chubb bezit het bedrijf onder andere autoverzekeraar Geico en herverzekeraar General Re. In 2022 nam Berkshire ook de verzekeringsmaatschappij Alleghany over voor $11,6 miljard. Interessant genoeg heeft Berkshire onlangs zijn posities in andere verzekeringsmaatschappijen, zoals Markel en Globe Life, verlaten.


Het is relatief ongebruikelijk voor Berkshire om om vertrouwelijke behandeling te vragen voor een van zijn aankopen. De laatste keer dat dit gebeurde, was bij de aankoop van Chevron en Verizon in 2020. De beslissing om de details van de Chubb-aankoop geheim te houden, heeft geleid tot veel speculaties over de aard van de mysterieuze investering. Veel analisten dachten aanvankelijk dat het een bankaandeel zou zijn, gezien de stijging van de kostenbasis voor “banken, verzekeringen en financiën” aandelen met $1,4 miljard in het eerste kwartaal. Deze zet versterkt echter de positie van Berkshire in de verzekeringssector en bevestigt het vertrouwen van Warren Buffett in de duurzame groei en stabiliteit van Chubb.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl.

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..