top of page

AMD verrast met cijfers – en dit aandeel lift mee

In het kort:

  • AMD boekt $7,4 miljard omzet in Q1 2025, een stijging van 36%, met een winst per aandeel (EPS) van $0,96, boven de verwachtingen van analisten.

  • Datacenterdivisie stijgt met 57% naar $3,7 miljard omzet, gedreven door aanhoudende vraag naar AI-chips — een bevestiging dat de AI-hype structurele groei vertoont.

  • Nvidia profiteert indirect, ondanks recente koersdruk, omdat de AI-markt duidelijk nog lang niet op z’n piek zit.


De kwartaalcijfers van AMD (Advanced Micro Devices) over het eerste kwartaal van 2025 zijn niet alleen een opsteker voor aandeelhouders van het bedrijf zelf, maar impliceren ook iets groters: de AI-hype leeft nog volop — ondanks recente twijfel op de beurs. Vooral voor Nvidia-beleggers is dat cruciale informatie.


Kwartaalcijfers AMD: boven verwachting

AMD rapporteerde over Q1 2025 een omzet van $7,4 miljard, een stijging van 36% vergeleken met een jaar eerder. Dat is ruim boven de analistenverwachting van $7,12 miljard. De aangepaste winst per aandeel kwam uit op $0,96, eveneens boven de verwachte $0,93. Daarmee verslaat AMD de consensus op beide fronten met (verassings)marges van respectievelijk 3,9% (omzet) en 3,2% (winst).


  • Brutomarge groeide naar 50%, een stijging van 3% t.o.v. een jaar eerder. Dit is een directe weerspiegeling van het succes van de datacenterdivisie, die hogere marges kent dan bijvoorbeeld de gametak.



AI en datacenters stuwen groei

De absolute uitschieter in deze kwartaalcijfers is de datacenterdivisie van AMD: deze boekte een omzet van $3,7 miljard, goed voor een groei van 57% op jaarbasis. Deze groei onderstreept de aanhoudende vraag naar AI-gerelateerde chips, ondanks dat er op de beurs juist zorgen waren over afnemende AI-investeringen. Lisa Su, CEO van AMD, verwoordde het als volgt:


“We delivered an outstanding start to 2025 as year-over-year growth accelerated for the fourth consecutive quarter, driven by strength in our core businesses and expanding data center and AI momentum.”

De Client-divisie (chips voor pc’s en laptops) groeide ook sterk met 68% naar $2,3 miljard, maar de Gaming-divisie bleef achter met een omzetdaling van 30% naar $647 miljoen — vooral door structurele zwakte in de consolemarkt.


Nvidia in de slipstream: waarom deze cijfers goed nieuws zijn

Waarom zouden deze cijfers Nvidia-aandeelhouders iets moeten kunnen schelen? Omdat AMD's cijfers indirect bevestigen dat de AI-adoptie niet vertraagt, maar juist versnelt. En dat is essentieel voor Nvidia, de absolute marktleider in GPU’s voor AI-datacenters met een marktaandeel dat tot wel 98% reikte in de afgelopen jaren.


Nvidia rapporteerde zelf nog een kwartaalomzet van $39,3 miljard (+78%) in het fiscale Q4, met een winst per aandeel van $0,89 (+82%). Toch is het aandeel sinds die bekendmaking 14% gedaald. De reden: beleggers vreesden dat de AI-groei zou gaan vertragen. De sterke datacentercijfers van AMD ondermijnen die angst.


De aandelenkoers van Nvidia het afgelopen jaar:

Bron: Finchat
Bron: Finchat

De AI-markt is structureel aan het uitbreiden. Volgens Bloomberg Intelligence kan de markt voor generatieve AI groeien naar $1.300 miljard in 2032. PwC schat zelfs dat AI tegen 2030 $15.700 miljard kan bijdragen aan het wereldwijde bbp.


Nvidia zelf verwacht dat de wereldwijde kapitaaluitgaven aan datacenters zullen stijgen van $400 miljard in 2024 naar $1.000 miljard in 2028. Ter vergelijking: in de afgelopen 12 maanden behaalde Nvidia $115 miljard omzet uit zijn datacenterdivisie. Dat betekent dat Nvidia nu al bijna 30% van alle datacenterbestedingen opstrijkt — een uitzonderlijk marktaandeel voor één leverancier.


Als Nvidia dit marktaandeel weet te behouden bij een marktgroei naar $1.000 miljard, komt de potentiële omzet van het bedrijf in 2028 uit op zo’n $288 miljard — een verviervoudiging ten opzichte van het huidige niveau. Dat zou neerkomen op een samengestelde jaarlijkse groei van bijna 27% over vier jaar. Zelfs als Nvidia door concurrentie een deel van dat marktaandeel verliest, blijft de potentiële omzetgroei indrukwekkend.


Maar dat is meteen de kanttekening: de concurrentie neemt toe, vooral vanuit klanten zelf. Grote AI-hyperscalers zoals Google, Amazon en Microsoft werken samen met bedrijven als Broadcom om custom AI-accelerators te ontwikkelen. Die chips zijn specifiek ontworpen om één taak — zoals het trainen van grote AI-modellen — extreem efficiënt uit te voeren.


Deze op maat gemaakte chips zijn goedkoper, sneller en energie-efficiënter dan Nvidia’s universele GPU’s voor bepaalde toepassingen. Broadcom schat dat alleen al drie van hun klanten samen goed zullen zijn voor $60 miljard tot $90 miljard aan uitgaven aan custom AI-chips tegen 2027. Dat is ongeveer een derde van Nvidia’s verwachte datacenteromzet in 2028 als het de volledige $1.000 miljard-markt zou blijven domineren.


De FWD P/E van Nvidia:

Bron: Finbox
Bron: Finbox

Nvidia, ondanks tegenwind door geopolitieke beperkingen zoals exportverboden naar China, noteert momenteel een koers van $114, en wordt verhandeld op 25,5 keer de verwachte winst. Gezien de cijfers en de marktpositie is dat goed geprijsd voor een bedrijf in het hart van deze structurele verschuiving.


AMD's resultaten bewijzen dat de AI-golf nog lang niet voorbij is. De vraag naar datacenterchips groeit gestaag, de marges stijgen en de outlook blijft robuust. Voor Nvidia is dit het beste indirecte nieuws dat beleggers konden krijgen: concurrentie betekent groei in de markt — niet krimp.


Ofwel: het is geen zero-sum game, en de taart wordt simpelweg groter. Alle ogen zijn nu gericht op de kwartaalcijfers van Nvidia op 28 mei!

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page