top of page

Goed nieuws voor Roku: Dit is waarom Roku stijgt

In het kort:

  • Roku-aandelen stegen vandaag met bijna 5%, ten opzichte van een kleine stijging van de S&P 500.

  • Deze stijging voor Roku was het gevolg van een opwaardering van het advies voor Roku-aandelen door analist Michael Nathanson van MoffettNathanson.

  • Nathanson benadrukte de verbetering in kostenbeheersing en verminderde risico's, waardoor hij zijn 'verkoop'-advies naar 'neutraal' verhoogde.


Beleggers in Roku hadden vandaag reden tot juichen. De koers van het bedrijf schoot vrij onverwacht met bijna 5% omhoog, waarmee het aandeel het een stuk beter deed dan de rest van de markt. Maar waar kwam deze plotselinge stijging dan toch ineens vandaan?


Dit heeft vooral te maken met de persoon Michael Nathanson, een analist bij MoffettNathanson. Hij heeft in een recente brief aan investeerders aangekondigd dat hij zijn eerdere 'verkoop'-advies voor Roku-aandelen heeft opgewaardeerd naar 'neutraal'. Hij benadrukte dat het bedrijf aanzienlijke vooruitgang heeft geboekt bij het verlagen van de kosten, wat het moeilijk maakt om "betekenisvolle risico's" voor het bedrijf te zien.Terwijl Nathanson positief is wat betreft zijn verwachtingen voor de EBITDA tot 2025, is hij pessimistischer dan de meeste analisten als het gaat om de omzetgroei voor die periode. Hij schreef: "Ondanks onze zorgen over toenemende concurrentie in Roku's twee belangrijkste inkomstenbronnen - hardware en reclame - geloven we dat de groeiende focus op het behalen van echte winstgevendheid en free cash flow het risico vermindert dat de aandelen verder zullen dalen."


"Het is belangrijk op te merken dat dit geen voorspelling is van een sterkere omzetgroei of een gezondere markt voor Roku; in plaats daarvan is het gewoon een verhoging van de winstverwachtingen en het bereiken van onze price targets van $55," voegde hij eraan toe.


Nathanson's upgrade komt een dag voordat Roku naar verwachting zijn resultaten voor het derde kwartaal zal publiceren. Hoewel Roku's management begin september zijn omzetverwachtingen heeft verhoogd, verwacht Nathanson een minder harde groei van de advertentie-inkomsten in het vierde kwartaal.


Roku blijft tot nu toe marktleider in Noord-Amerika. Ze hebben ook ervoor gezorgd dat hun besturingssysteem standaard is geïnstalleerd op nieuwe slimme tv's die worden verkocht. Het publiek blijft massaal naar het platform van Roku komen. Het bedrijf bediende eind juni 73,5 miljoen actieve accounts, wat een stijging van 16% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. De betrokkenheid blijft ook goed, met een stijging van 21% in het afgelopen jaar. De angst dat mensen minder televisie zouden streamen na de pandemische lockdowns blijkt ongegrond te zijn.


De omzet begint ook weer harder te groeien. Roku's verwachting voor het derde kwartaal in ging uit van een groei van 12%. Als de jaar-op-jaar-groei deze 12% kan overstijgen, zou dat het derde opeenvolgende kwartaal zijn waarin de omzetgroei blijft versnellen.


Dit jaar heeft Roku ook weer een aantal kostenbesparingen gerealiseerd. Hoewel deze besparingen niet voldoende zijn om Roku winstgevend te maken, waren de verliezen in drie van de laatste vier kwartalen wel kleiner dan verwacht. Omdat Roku zowel aan de inkomsten- als de kostenkant onder druk staat, moeten verbeteringen aan welke kant dan ook worden beschouwd als positief, vooral gezien de huidige lage aandelenkoers.Digitale streamingdiensten hebben tot nu toe wat uitdagingen gekend, maar dat hoeft niet zo te blijven. Aangezien het aandeel van Roku meer dan 40% lager is dan het hoogste punt van het afgelopen jaar, dat slechts iets meer dan twee maanden geleden werd bereikt, zou zelfs het ontbreken van ernstig slecht nieuws beleggers al kunnen geruststellen. Het zal waarschijnlijk niet veel nodig hebben om de markt tevreden te stellen, maar Roku zal morgen wel enigszins betere prestaties moeten laten zien om weer op de goede weg te komen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl