top of page

Waarom Bill Gates meer dan de helft van zijn portefeuille in deze drie aandelen investeert

De investeringen van de Gates Foundation Trust hebben aanzienlijke successen getoond bij de start van 2024. Vandaag kijken we dan ook naar de topaandelen in de portefeuille, en de bredere opbouw van het portfolio.


Begin 2024 was de investeringsportefeuille van de Bill & Melinda Gates Foundation Trust gewaardeerd op $42,3 miljard. Aan het einde van het jaar 2023 zagen we enkele belangrijke aanpassingen in de portefeuille, waaronder een nieuwe positie ter waarde van $10,2 miljoen in Veralto Corp. (VLTO), een bedrijf in de industriële sector gespecialiseerd in milieuvriendelijke oplossingen.


De beleggingsstrategie van de Trust blijft robuust, met een sterke focus op sectoren die nauw samenhangen met zowel technologie als fundamentele basis diensten, zoals transport en afvalbeheer. Investeringen worden ook gedaan in essentiële sectoren zoals verzekeringen en energie via aandelen in giganten als Berkshire Hathaway.


Meer dan 50% van het portfolio is belegd in slechts drie aandelen, waaronder uiteraard Microsoft, waar Bill Gates CEO was, met bijna 34%. Het beheer van deze portefeuille blijft conservatief met een duidelijke voorkeur voor bedrijven die solide fundamenten tonen boven puur speculatieve inzetten.


Het portfolio van de Gates Foundation Trust:


1. Microsoft Corp (MSFT)

 • % van portfolio: 33.98%

 • Aandelen in bezit: 38.21M

 • Waarde in bezit: $14.37B

 • Verandering in aandelen: -2.74% (-1.08M)

 • Gemiddelde aankoopprijs: $245.68 (+60.8%)


De aandelenkoers van Microsoft sinds de beursgang:


Microsoft heeft onlangs zijn kwartaalcijfers bekendgemaakt, waarbij opmerkelijke groei in hun Azure-segment werd gemeld—een stijging van 31% jaar-op-jaar, wat boven de verwachtingen van 28% uitkwam. Deze groei werd voor een belangrijk deel gedreven door bijdragen uit kunstmatige intelligentie, die 7% aan de groei toevoegden. Het bedrijf kondigde ook grote investeringen aan voor de komende kwartalen, met verwachte kapitaaluitgaven tussen de $15 miljard en $20 miljard, waardoor de totale investeringen voor het jaar oplopen tot mogelijk $50 miljard.


Microsoft is een bedrijf met een zogenaamde brede 'economic moat', ofwel een duurzaam concurrentievoordeel, voornamelijk te danken aan hoge overstapkosten voor klanten, netwerkeffecten en kostenvoordelen. Dit ondersteunt de verwachting dat Microsoft rendementen boven de kapitaalkosten kan blijven genereren over de komende 20 jaar. Belangrijk is dat ongeveer 40%-45% van de totale omzet van het bedrijf afkomstig is van de 'Intelligent Cloud' segment, met Azure als een sleutel service.


Voor het fiscale jaar 2025 voorspelt Microsoft een dubbelcijferige omzetgroei en een kleine daling van de operationele marge. Dit lijkt in lijn met de algemene verwachtingen en weerspiegelt een voortdurende investering in groei en innovatie. Er zijn echter risico's verbonden aan hun hoge marktaandeel in de traditionele client-server architectuur en de noodzaak om inkomsten uit cloud-gebaseerde producten sneller te laten groeien dan de daling van de inkomsten uit on-premises producten.


Meer weten over de laatste kwartaalcijfers van Microsoft? Dit is de reden achter de explosieve groei van Microsoft

2. Berkshire Hathaway Inc Del (BRKB)

 • % van portfolio: 16.80%

 • Aandelen in bezit: 19.92M

 • Waarde in bezit: $7.10B

 • Verandering in aandelen: -11.6% (-2.61M)

 • Gemiddelde aankoopprijs: $223.96 (+78.0%)


De aandelenkoers van Berkshire Hathaway (BRK.A) sinds de beursgang:


Berkshire Hathaway, onder leiding van de legendarische Warren Buffett, maakt zich op voor zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering die vandaag (zaterdag 3 mei) plaatsvindt. Dit wordt het eerste dergelijke evenement na het overlijden van Charlie Munger, Buffett's langdurige zakenpartner en rechterhand. Hier is wat u moet weten voordat de vergadering van start gaat.

Berkshire heeft de afgelopen kwartalen een recordhoogte aan cash bereikt. De operationele winst geeft een gestage groei aan over de laatste drie jaar, in tegenstelling tot de volatiliteit in netto-inkomen door ongerealiseerde handelsverliezen.


Hoewel Buffett in zijn februari brief aan de aandeelhouders de beperkte groeivooruitzichten van Berkshire toelichtte, blijven de investeringen en strategische beslissingen van het bedrijf van groot belang. De aanpassingen in de portefeuille, waaronder de reductie van posities in Apple, Paramount Global en HP, en de verhoogde aandelen in Chevron en Occidental Petroleum, tonen een strategische verschuiving die beleggers nauwlettend zullen volgen.


Er is speculatie over een mysterieus aandeel dat Berkshire heeft verworven maar waarvan het details geheim heeft gehouden bij de SEC. Daarnaast zullen Buffett’s investeringen in Japan—belangrijk vanwege de 9% investeringen in vijf grote Japanse handelshuizen—extra aandacht krijgen, vooral gezien de verwachte lagere winsten van deze firma's door zwakkere grondstofprijzen.3. Canadian National Railway Company (CNI)

 • % van portfolio: 16.29%

 • Aandelen in bezit: 54.83M

 • Waarde in bezit: $6.89B

 • Verandering in aandelen: 0%

 • Gemiddelde aankoopprijs: $98.83 (+22.4%)


De aandelenkoers van Canadian National Railway Company sinds de beursgang:


Recent zijn de kwartaalresultaten voor het eerste kwartaal van Canadian National Railway vrijgegeven, en hoewel deze overeenkwamen met de verwachtingen, reageerde de markt initieel negatief met een daling van 2,7% van het aandeel tot CA$170. Het bedrijf boekte een omzet van CA$4,2 miljard en een winst per aandeel van CA$1,72. Op het moment van schrijven staat de aandelenkoers op CA $166,80.


De consensus onder analisten die Canadian National Railway volgen, wijst op een verwachte jaaromzet van CA$17,8 miljard voor 2024, wat een bescheiden groei van 6,3% zou zijn ten opzichte van de afgelopen twaalf maanden. De verwachte winst per aandeel daalt echter met 7,6% naar CA$8,00. Wat opvalt is dat de verwachte jaarlijkse groei van de omzet voor Canadian National Railway met 8,5% tot het einde van 2024 sneller is dan de historische groei van 4,0% per jaar over de afgelopen vijf jaar. Dit wijst tevens op een versnelling die enigszins hoger is dan de gemiddelde jaarlijkse groei van 7,7% die voor de rest van de industrie wordt voorspeld.


Benieuwd naar het overige portfolio van de Gates Foundation? Deze posities heb ik hieronder voor je op een rijtje gezet:


De rest van deze portefeuille is verdeeld over een breed spectrum van sectoren die van milieubeheer en industriële productie tot consumentengoederen en technologie reiken, wat duidt op een gerichte strategie op diversificatie en stabiliteit. Elk segment binnen de portefeuille heeft een specifieke rol die bijdraagt aan de veerkracht en over het algemeen stabiliteit van dit portfolio.


Binnen de sector van milieubeheer en afvalverwerking spelen Waste Mgmt Inc Del (WM) en Waste Connections Inc (WCN) een cruciale rol. De aanwezigheid van zwaargewichten zoals Caterpillar Inc (CAT) en Deere & Co (DE) in de zware industrie en machines benadrukt dan weer de focus op sectoren die essentieel zijn voor wereldwijde infrastructuur en voedselproductie. Deze bedrijven zijn leiders in de vervaardiging van apparatuur die breed wordt ingezet in de bouw- en landbouwindustrieën.


Ecolab Inc (ECL) vertegenwoordigt de sector van chemicaliën en schoonmaakdiensten en is een belangrijk bedrijf in het leveren van essentiële sanitaire en chemische producten voor waterbehandeling.


In de consumentengoederen en retail hebben zien we Coca-Cola Femsa Sab De Cv (KOF) en Walmart Inc (WMT) met een prominente plaats. De sectoren voedsel en drank zijn verder nog specifieker vertegenwoordigd met Anheuser Busch Inbev Sa/nv (BUD), Kraft Heinz Co (KHC) en Hormel Foods Corp (HRL), die stabiliteit bieden door hun positionering in de dagelijkse consumptiegoederenmarkt. Dit element van de portefeuille biedt weerstand tegen economische fluctuaties dankzij de continue vraag naar voedsel en drank. De logistieke en transportsector wordt belicht door investeringen in Fedex Corp (FDX) en United Parcel Service Inc (UPS), cruciaal voor wereldwijde handel en de groeiende rol van e-commerce.


Technologische innovatie is vertegenwoordigd door Schrodinger Inc (SDGR), een pionier in softwareoplossingen voor chemie en geneesmiddelenontwikkeling. Tot slot omvat de portefeuille ook bedrijven uit de entertainment en gespecialiseerde technologie zoals Madison Square Grdn Sprt Cor (MSGS), en Danaher Corporation (DHR).


Samenvattend is de algemene focus van deze portefeuille gericht op stabiele groei en duurzaamheid, met hoge investeringen in bedrijven die essentiële diensten en producten leveren die van cruciaal belang zijn voor de economie. Deze strategie suggereert een streven naar zowel veiligheid in traditionele industrieën als kansen in nieuwe technologische en milieuvriendelijke markten. Het portfolio toont ook een aanzienlijke weerstand tegen economische schommelingen door de diversiteit en de selectie van bedrijven met een solide fundament en een bewezen trackrecord.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comentários


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..