top of page

Dit bedrijf overtreft alle verwachtingen door een explosie in verkopen

In het kort:

  • Novo Nordisk overtrof de winstverwachtingen met een netto jaarwinst die 28% steeg tot 25,4 miljard Deense kronen, voornamelijk dankzij de verdubbeling van de verkoop van het afslankmedicijn Wegovy.

  • Wegovy's verkoop steeg naar 9,38 miljard kronen, en in Noord-Amerika namen de totale verkopen met 35% toe.

  • Novo Nordisk verhoogde zijn omzet- en operationele groeivooruitzichten voor 2024 naar 19-27% en 22-30% respectievelijk.


Novo Nordisk, de Deense farmaceutische gigant, heeft onlangs indrukwekkende eerste kwartaalcijfers voor 2024 bekendgemaakt die de verwachtingen van analisten weer hebben overtroffen. Het bedrijf heeft een uitgebreid portfolio van GLP-1 receptoragonisten, moderne insulines en menselijke insulines, evenals hun inspanningen in de gezondheidszorg voor hemofilie, groeihormoontherapie, hormoonvervangingstherapie en obesitas behandeling.


De sterke prestaties in het laatste kwartaal zijn voornamelijk te danken aan de explosieve groei van hun afslankmedicijn Wegovy, waarvan de verkoop meer dan verdubbelde tot 9,38 miljard Deense kronen. Dit medicijn, dat aanvankelijk werd goedgekeurd voor gewichtsverlies, heeft onlangs goedkeuring gekregen in de VS voor de reductie van cardiovasculair risico bij mensen met obesitas.


Deze goedkeuring kan de weg vrijmaken voor dekking van ongeveer 3,6 miljoen in aanmerking komende Medicare-patiënten, volgens een analyse van de Kaiser Family Foundation op basis van Medicare-gegevens. Dit biedt een aanzienlijk nieuw inkomstenpotentieel en versterkt Novo Nordisk's positie als leider in innovatieve medische behandelingen.


De aandelenkoers van Novo Nordisk sinds de beursgang:


In Noord-Amerika, waar de vraag naar behandelingen tegen diabetes en obesitas sterk is toegenomen, zag Novo Nordisk een indrukwekkende omzetstijging van 35%. Dit is voornamelijk te danken aan de stijgende populariteit van Wegovy, dat nu wekelijks 130,000 recepten in de VS telt. Met meer dan 25,000 mensen die wekelijks met het medicijn beginnen, onderstreept dit de groeiende afhankelijkheid van Novo Nordisk's producten in de gezondheidsregimes van vele Amerikanen.


Gezien de sterke prestaties en de verwachte aanhoudende vraag, heeft Novo Nordisk zijn financiële vooruitzichten voor 2024 omhoog bijgesteld. Het bedrijf verwacht nu een omzetgroei van 19% tot 27% en een operationele groei van 22% tot 30%. Deze bijstelling weerspiegelt het vertrouwen van het bedrijf in zijn toekomstige marktpositie, ondanks toenemende concurrentie van zwaargewichten als Eli Lilly en verschillende andere firma's die de markt betreden.


Met het oog op de toekomst benadrukt Novo Nordisk het belang van continue investeringen in onderzoek en ontwikkeling. Dit is cruciaal om competitief te blijven in een markt waar patenten verlopen en nieuwe spelers hun intrede doen. Recente positieve proefresultaten van een experimentele nieuwe afslankpil en gunstige onderzoeksbevindingen rond hun diabetesmedicijn Ozempic hebben de marktwaarde van het bedrijf verder versterkt.


Per december 2023 had Novo Nordisk een schuld van 21,3 miljard Deense kronen, een bedrag dat vergelijkbaar is met het voorgaande jaar. Tegenover deze schuld staat echter een aanzienlijke kasreserve van 30,2 miljard kronen, wat we terug zien in een nettokaspositie van 8,95 miljard kronen. Dit geeft het bedrijf een aanzienlijke buffer om aan zijn korte-termijn verplichtingen te voldoen en biedt stevige financiële stabiliteit binnen het bedrijf.


Novo Nordisk heeft kortetermijnverplichtingen van 169,7 miljard kronen en langetermijnverplichtingen van 38,3 miljard kronen. Deze worden ruimschoots gecompenseerd door 30,2 miljard kronen aan contanten en 75,3 miljard kronen aan debiteuren die binnen een jaar om te zetten zijn. Hoewel de totale verplichtingen van 102,4 miljard kronen hoger zijn dan de liquide middelen en kortetermijnvorderingen, is de schuldenlast van Novo Nordisk niet zorgwekkend gezien de marktkapitalisatie van het bedrijf van 3,93 biljoen kronen en de enorme groei die we op dit moment zien in hun belangrijkste producten.


Een opvallend punt in de financiële gezondheid van Novo Nordisk is de indrukwekkende groei van de EBIT met 38% op jaarbasis. Deze groei vergemakkelijkt niet alleen het beheer van de huidige schuldenniveaus maar biedt ook ruimte voor toekomstige investeringen en schuldaflossingen zonder dat dit zorgt voor een hoge financiële druk. Deze operationele efficiëntie is cruciaal voor het behouden van een gezonde schuldverhouding in een competitieve markt.


De groeiende inkomsten van Novo Nordisk de afgelopen 7 jaar:

BRON: Macrotrends


De conversie van EBIT naar vrije kasstroom is een essentiële indicator van de financiële gezondheid van een bedrijf. Novo Nordisk heeft in de afgelopen drie jaar een vrije kasstroom gerealiseerd die 76% van zijn EBIT bedraagt, wat wijst op een solide capaciteit om liquide middelen te genereren. Deze kasstroom biedt het bedrijf de flexibiliteit om schulden af te lossen, te investeren in nieuwe kansen of terug te keren naar de aandeelhouders.


Novo Nordisk heeft een indrukwekkende groei laten zien in zijn winstverwachtingen, met een verwachte toename van 28% voor het huidige boekjaar. Dit is een duidelijk signaal van het potentieel van het bedrijf om zijn leidende positie te handhaven en uit te bouwen. De aandelen van Novo Nordisk zijn dit jaar al met ongeveer 22% gestegen, wat aanzienlijk beter is dan het marktgemiddelde. Deze prestatie wordt ondersteund door positieve aanpassingen in de winstverwachtingen en het continue succes van hun producten op de markt.


Met de voortdurende ontwikkelingen in biotechnologie en een toenemende vraag naar geavanceerde medische behandelingen, is Novo Nordisk goed gepositioneerd om te profiteren van de verwachte marktgroei naar $2,8 biljoen tegen 2033. Deze aspecten, gecombineerd met een sterke financiële basis en de recente prestaties van het aandeel, benadrukken de sterke positie van Novo Nordisk in deze groeiende markt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..