Het verhaal van Warren Buffett: Een boerenzoon op Wallstreet
- Rabi Safi
- 8 uur geleden
- 6 minuten om te lezen
In het kort:
Warren Buffett stopt eind 2025 als CEO van Berkshire Hathaway, na exact 60 jaar aan het hoofd te hebben gestaan van het meest tot de verbeelding sprekende conglomeraat ter wereld.
Hij laat een nalatenschap achter van 5.500.000% rendement, $1.160 miljard marktwaarde en $348 miljard aan cash, maar ook van eenvoud, integriteit en charisma.
Zijn opvolger Greg Abel krijgt de sleutels tot de schatkist, maar niet de magie – die was uniek voor Buffett: een man die Wall Street versloeg met boerenverstand, discipline, en een blik die nooit werd vertroebeld door mode of hype.
De boerenzoon die Wall Street aan zijn voeten kreeg
In een wereld van hedgefunds, algoritmes, agressieve overnames en miljardairs die hun rijkdom etaleren met jachten en ruimtevluchten, was Warren Buffett altijd een buitenbeentje. Of beter gezegd: een tegenvoorbeeld. Terwijl anderen groter, sneller en opvallender gingen, koos Buffett voor eenvoud. Voor discipline. Voor het compound interest van gezond verstand.
En toch – of juist daarom – werd hij de rijkste belegger ooit.
Buffett werd geboren in Omaha, Nebraska op 30 augustus 1930, midden in de Grote Depressie. Zijn vader Howard was effectenmakelaar en later congreslid. De jonge Warren was geen doorsnee kind: hij las op 7-jarige leeftijd al het boek One Thousand Ways to Make $1,000, verkocht Coca-Cola aan de deur, en kocht zijn eerste aandeel (Cities Service) op zijn elfde. Hij vulde notitieboekjes met koersgrafieken en leerde balansen lezen voordat hij zijn eerste snorhaartjes had.
In 1945, op 15-jarige leeftijd, had hij al $5.000 gespaard – omgerekend zo’n $80.000 vandaag – door kranten rond te brengen en pinballmachines te plaatsen in kapperszaken.
Het zat er toen al in: Buffett was geobsedeerd door waarde. Niet alleen door geld, maar door wat dingen werkelijk waard zijn. Niet wat anderen willen betalen, maar wat het echt oplevert.
De leerling van Graham, de meester van eenvoud
Na een korte periode aan de Wharton School stapte Buffett over naar de Universiteit van Nebraska, waar hij in 1950 afstudeerde. Hij wilde studeren bij Benjamin Graham aan Columbia, de bedenker van value investing. Buffett werd toegelaten, en dat veranderde zijn leven.
Graham leerde hem om bedrijven te kopen alsof je een winkel koopt: niet de meest hippe etalage, maar de beste winst per euro. Die aanpak, gebaseerd op cijfers, marges, schuld en cashflow, werd Buffett’s leidraad.
Na een paar jaar op Wall Street – waar hij zich diep ongelukkig voelde – keerde hij terug naar Omaha. In 1956 startte hij zijn eigen investeringsfonds, met een startkapitaal van $105.000, waarvan slechts $100 van hemzelf. Tien jaar later had hij een rendement van gemiddeld 30% per jaar – drie keer zoveel als de markt.
En toen vond hij in 1965 zijn ‘vehicle’: Berkshire Hathaway, een failliet textielbedrijf uit Massachusetts. Buffett zag het niet als textielfirma, maar als lege huls met cash en belastingverliezen. Hij begon het kapitaal te herinvesteren, in verzekeringen, banken, energie en spoorwegen. En de rest is geschiedenis.
De meester van de lange termijn
Het unieke van Buffett is zijn horizon. Terwijl de markt draait op kwartaalresultaten, draait Buffett op decennia. Hij kocht bedrijven als Coca-Cola, American Express, BNSF, Geico en Dairy Queen en hield ze ‘forever’. Zoals hij zei:
“Ons favoriete bezitstermijn is: voor altijd.”
Buffett leest gemiddeld 500 pagina’s per dag, waarvan het merendeel jaarverslagen zijn. Zijn filosofie is gebaseerd op geduld, discipline en een diep wantrouwen tegenover modegrillen.
Hij bleef weg van technologie tot hij Apple ontdekte – toen het bedrijf niet langer een gadgetmaker was, maar een dividendmachine met een gesloten ecosysteem en loyale klantenbasis. Die investering werd een van zijn beste ooit: Berkshire bezit in 2025 nog altijd $160 miljard aan Apple-aandelen.
Buffett vermeed ook crypto: “Bitcoin is rattengif in het kwadraat”, zei hij. Hij geloofde niet in dingen zonder intrinsieke waarde of cashflow.
Een leven van eenvoud en moraal
Wat Buffett misschien nog uitzonderlijker maakt dan zijn rendementen, is hoe weinig hij veranderd is.
Hij woont nog steeds in hetzelfde huis in Omaha dat hij in 1958 kocht voor $31.500.
Hij rijdt een eenvoudige Cadillac, eet dagelijks McDonald's (altijd de combo van de dagprijs van de Dow Jones!) en drinkt 5 blikjes Cherry Coke per dag.
Zijn lievelingssnack is peanut brittle van See’s Candies – een bedrijf dat hij in 1972 kocht en dat jaarlijks $2 miljard aan inkomsten genereert.
Hij speelt ukulele, kijkt met zijn kinderen naar Breaking Bad en speelt bridge met Bill Gates via Zoom.
Buffett is geen monnik – hij bezit een privéjet, die hij gekscherend The Indefensible noemt – maar hij is wars van extravagantie.
In 2006 kondigde hij aan 99% van zijn vermogen te doneren, grotendeels via de Bill & Melinda Gates Foundation. Sindsdien heeft hij al meer dan $51 miljard weggegeven. Met Gates en anderen lanceerde hij de Giving Pledge, waarin miljardairs beloven minstens de helft van hun vermogen te schenken aan goede doelen.
De filosoof van het kapitalisme
Buffett is niet alleen belegger, maar ook denker. Zijn jaarlijkse brieven aan aandeelhouders zijn verplichte literatuur voor elke belegger, econoom of journalist. Ze bevatten lessen over psychologie, risico, moreel gedrag en marktefficiëntie.
Hij noemt de beurs “een apparaat om geld over te dragen van de ongeduldigen naar de geduldigen”. Hij keerde zich tegen bonussen, derivaten, hefboomstructuren en boekhoudtrucs. Hij noemde banken “te groot om te falen” nog voordat het mainstream werd tijdens de financiele crash van 2008.
En hij spaarde zichzelf niet. Over zijn miskopen schreef hij openlijk. Over zijn successen schreef hij met de humor van een grootvader die liever een verhaal vertelt dan opschept.
Zo noemde hij de overname van Dexter Shoe Company in 1993 zijn “duurste fout ooit”. Hij betaalde $433 miljoen in Berkshire-aandelen, wat later neerkwam op een verloren waarde van meer dan $3,5 miljard, omdat het bedrijf uiteindelijk waardeloos bleek. Ook de miljardeninvestering in IBM, waarin hij jarenlang geloofde, moest hij met verlies afbouwen nadat de technologische realiteit IBM's beloften overstemde. En Kraft Heinz, een fusie die hij met 3G Capital doorvoerde, halveerde in waarde sinds 2015 en leverde flinke afschrijvingen op.
Toch was zijn reactie telkens dezelfde: fouten erkennen, ze niet herhalen, en het belang van spreiding benadrukken. In Buffett’s woorden:
“It’s not necessary to do extraordinary things to get extraordinary results. You just have to avoid big mistakes.”
De afscheidsscène: 2025
Buffett is 94 en zijn stem kraakt, maar zijn geest is scherp. In mei 2025 kondigt hij aan dat hij eind dit jaar definitief vertrekt als CEO van Berkshire. De opvolging is al sinds 2021 geregeld: Greg Abel, hoofd van Berkshire Hathaway Energy en vertrouweling van Buffett, wordt de nieuwe leider.
Maar zijn vertrek komt op een moment dat meer zegt dan woorden.
Berkshire bezit nu $348 miljard aan cash en T-bills – meer dan ooit. Buffett koopt geen aandelen meer. Hij verkoopt. Hij wacht. Hij is uit de markt gestapt. Een strategisch signaal, diep geworteld in zijn visie op overwaardering, geopolitieke chaos en irrationeel enthousiasme.
De operationele winst daalt. De beurswaarde stijgt. Beleggers geloven hem. Ze weten: deze man denkt verder dan morgen. Hij kijkt voorbij het ruis en ziet de kern.
Greg Abel: de technocraat met de onmogelijke opdracht
Greg Abel is competent, rationeel, integer. Hij kent de bedrijven. Hij snapt de cultuur. Maar hij is geen Buffett.
Hij is geen verteller. Geen volksheld. Geen man die op zaterdag Happy Meals eet terwijl hij miljarden schuift. Hij is een manager, geen mythe. En dat maakt zijn taak moeilijk: want Berkshire is niet alleen een bedrijf, het is een gedachtegoed.
Wat Abel erft:
5.500.000% rendement
60 jaar vertrouwen
Tienduizenden kleine beleggers die voelen alsof ze Buffett persoonlijk kennen
En een oorlogskas van $348 miljard – met de verwachting dat hij die net zo briljant inzet als Buffett dat deed in 2008 en 2020.
De echo van Buffett
Warren Buffett laat geen lege stoel achter, maar een podium. Een plek waar het kapitalisme zich van zijn beste kant liet zien: eerlijk, geduldig, transparant. Hij toonde aan dat rijkdom niet hoeft te betekenen dat je cynisch, kortzichtig of inhalig bent.
Hij heeft generaties beleggers geïnspireerd. Hij heeft miljonairs gemaakt van arbeiders. Hij heeft de beurs demystificeerd en menselijke maat teruggebracht in een wereld vol spreadsheets.
En terwijl hij zijn laatste aandeelhoudersvergadering afsluit, klinkt zijn stem nog één keer zacht over de luidsprekers:
“I always knew I’d be rich. I never doubted it for a minute.”
Het was geen arrogantie. Het was vertrouwen – in de kracht van rente-op-rente, van consistentie, en van eenvoud.
Een leven in cijfers
Jaar | Gebeurtenis | Vermogen |
1956 | Start Buffett Partnership | $100 |
1965 | Overname Berkshire Hathaway | $7 miljoen |
1988 | Koop Coca-Cola | $1,3 miljard |
2006 | Aankondiging Giving Pledge | $42 miljard |
2025 | Pensioen en afscheid | $168 miljard |
Warren Buffett is misschien de laatste kapitalist van de oude stempel. Maar zijn ideeën zullen blijven groeien – net als die $1.000 die iemand in 1965 in hem durfde te steken, en er vandaag $55 miljoen voor terugziet.
Comments