top of page

Beurs schiet omhoog: Geen renteverhogingen in Amerika

In het kort:

  • De Federal Reserve in de Verenigde Staten heeft besloten om de rentetarieven ongewijzigd te laten.

  • De beslissing om de rente onveranderd te laten is gebaseerd op de groeiende economische activiteit, een krappe arbeidsmarkt en aanhoudende inflatie, wat de Federal Reserve heeft doen besluiten voorzichtig te blijven.

  • Ondanks de huidige beslissing blijft de toekomst van de rentetarieven onzeker, en beleggers kijken vooral uit naar verklaringen van Federal Reserve-voorzitter Powell, die inzicht zal geven in de toekomstige koers.


De Federal Reserve in de Verenigde Staten heeft vandaag besloten om de rente onveranderd te laten op 5.25%-5.50%. Vandaag was de tweede opeenvolgende vergadering en de derde keer dit jaar dat de rente op dit niveau blijft en dus niet verder wordt verhoogd. Deze rentestand bevindt zich nu overigens wel op het hoogste punt sinds het begin van deze eeuw en heeft een grote invloed op veel economische factoren en de aandelenmarkten.


Een belangrijk doel van de Federal Reserve is het handhaven van stabiele prijzen en daarmee het beheersen van inflatie. Het afgelopen jaar heeft de Fed herhaaldelijk de rente verhoogd om inflatie onder controle te krijgen en te proberen deze terug te brengen naar het gewenste niveau van 2%. In juli werd de laatste renteverhoging doorgevoerd, waardoor de rente op dit hoogtepunt van 22 jaar kwam. Het uitblijven van een verdere verhoging laat gedeeltelijk zien dat de Fed voorzichtig is omtrent de huidige ontwikkelingen rondom de inflatie.


De beslissing van de Federal Reserve om de rente onveranderd te laten, is daarnaast gedeeltelijk gebaseerd op de perceptie van de economische activiteit. Volgens de Fed blijft de economische activiteit nog altijd groeien, terwijl de arbeidsmarkt krap blijft. Dit betekent dat de werkloosheid laag is en dat de salarissen nog altijd sterk stijgen. Dit zijn indicatoren van een gezonde economie, maar ze kunnen mogelijk wel bijdragen aan een nieuwe vlaag van hoge inflatie.


Hoewel de Fed de rente niet heeft verhoogd, gaat het wel door met het verkleinen van zijn balans, wat de monetaire beleidsvoering aanscherpt. De balans van de Fed kun je goed vergelijken met een portefeuille waarin ze allerlei beleggingen aanhouden, zoals aandelen en staatsobligaties. De Fed kan ervoor kiezen om deze portefeuille kleiner te maken door sommige van deze activa te verkopen. Wanneer de Fed haar balans verkleint, trekt ze als het ware geld uit de economie. Het afbouwen van de balans is een manier voor de Fed om de economie af te koelen, waardoor de druk op een nieuwe hoge inflatie (zoals hierboven besproken) weer wordt verkleind.Ondertussen hebben aandelenmarkten nog wel te maken met veel onzekerheid als gevolg van gebeurtenissen zoals de oorlog tussen Israël en Hamas. Deze geopolitieke onrust kan de markten volatiel maken en leiden tot onvoorspelbare bewegingen. De Fed heeft daarom aangegeven voorzichtig te willen zijn en te evalueren wat de huidige rente teweegbrengt voordat verdere beslissingen worden genomen. Een renteverhoging in de toekomst is dus zeker niet uitgesloten.


David Alton Clark, voorzitter van Seeking Alpha Investing Group, benadrukt het belang van de woorden van Federal Reserve-voorzitter Powell bij de persconferentie die volgt op de rentebeslissing. "Beleggers zijn vooral bezorgd over wat de toekomstige rentetarieven zullen zijn en hoe de Fed zal reageren op de snel veranderende economische omstandigheden", vertelt hij.


Het is duidelijk dat de Federal Reserve een gezonde balans moet vinden tussen inflatiebestrijding, economische groei en financiële stabiliteit. De beslissing om de rente onveranderd te laten, weerspiegelt deze complexe overwegingen en de wens om voorzichtig te handelen. De beurs reageert nu positief, maar er kunnen zeker nog verdere renteverhogingen aankomen.Federal Reserve-voorzitter Powell zal naar verwachting in zijn toelichting belangrijke inzichten bieden over de toekomstige koers van de centrale bank en hoe deze zal reageren op de economische en geopolitieke uitdagingen. Het beleid van de Federal Reserve heeft niet alleen invloed op de Verenigde Staten, maar heeft natuurlijk ook wereldwijde gevolgen, waardoor het een belangrijk aandachtspunt is voor beleggers en economen over de hele wereld.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!