top of page

Analyse van top 3 aandelen klaar om dividenduitkeringen te starten

In het kort:

  • Morgan Stanley verwacht van deze 3 specifieke aandelen dat ze binnenkort zullen starten met het uitkeren van dividend.

  • Vereisten zijn een marktkapitalisatie van meer dan $35 miljard en een vrije kasstroom rendement van meer dan 3%

  • Potentiële kandidaten voor het starten van dividenduitkeringen zijn onder andere PayPal, Palo Alto Networks en Expedia Group.


Morgan Stanley heeft recent naar buiten gebracht dat de groeiende lijst van (tech) bedrijven die dividend uitkeren wel eens langer kan gaan worden. De introductie van dividend wordt gezien als een teken van vertrouwen van het management en trekt doorgaans inkomst gerichte beleggers aan. Grote namen als Alphabet en Meta Platforms zijn recent begonnen met het uitkeren van dividenden, wat opvalt is dat de trend zich nu dus ook uitbreidt naar tech-ondernemingen met een sterke kaspositie.


Alphabet kondigde een kwartaal dividend van 20 cent per aandeel aan in april, terwijl Meta Platforms een dividend van 50 cent per aandeel instelde in februari. Deze keuzes markeren een significante verschuiving voor bedrijven die traditioneel kapitaal groei boven contante terugbetalingen in de vorm van dividend als prioriteit hadden. Volgens de analyse van Morgan Stanley overtreffen bedrijven die starten met het uitkeren van dividend de markt met 6,5% tot 9,2% binnen zes maanden tot een jaar na de aankondiging.


PayPal: sterke kandidaat voor dividenduitkering

Voor het eerste kwartaal van FY2024 rapporteerde PayPal een omzet van $7,70 miljard, een stijging van 9,4% op jaarbasis, wat de consensus van Wall Street met ongeveer $183 miljoen overtrof. Hoewel het aantal actieve accounts licht is gedaald naar 427 miljoen, van 433 miljoen het jaar ervoor, steeg het aantal betaaltransacties met 11% naar 6,5 miljard. De operationele hefboom van het bedrijf resulteerde in een niet-aangepaste EPS van $0,83, wat een stijging van 18,5% YoY betekent, ondanks dat dit onder de consensus lag met $0,14 of ~14%.


De aandelenkoers van PayPal sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Het management van PayPal heeft zich gericht op het uitbreiden van de betrokkenheid en transactie-inkomsten, met verbeteringen aan de Venmo-debitkaart en uitbreiding van de PayPal Commerce Platform naar 34 markten. De Fastlane pilot tests vertonen een conversie van 80%, wat wijst op significante potentieel voor omzetgroei.


Omzet per kwartaal over de afgelopen tien jaar van Paypal:

BRON: Macrotrends


PayPal heeft meer dan $1,7 miljard gegenereerd in het laatste kwartaal alleen, en heeft zijn aandeelhouderswaarde verhoogd door een actief aandeleninkoopprogramma. Dit heeft geleid tot een vermindering van het aantal aandelen met meer dan 5% in één jaar, wat de marges heeft verbreed en terugkeer naar groei heeft ondersteund.


Ondanks de verdeelde meningen over PayPal horen we steeds vaker dat de markt het aandeel PayPal lijkt te onderwaarderen, gezien de P/E-ratio van 15,5 keer de winst voor het komende jaar. Dit zou laag zijn, gezien de groeiverwachtingen van bijna 14% CAGR van 2025 tot 2028. J.P. Morgan heeft onlangs hun koersdoel voor PayPal verhoogd naar $77, gezien de sterke vrije kasstroomgeneratie en huidige waardering. De grootste risico's voor PayPal zijn de sterke en groeiende concurrentie in de betaalmarkt en de mogelijke overschatting van het marktherstel onder het nieuwe management.


P/E ratio van PayPal:

BRON: Macrotrends


PayPal wordt door Morgan Stanley gezien als een van de meest prominente kandidaten voor het starten van een dividenduitkering. Met een marktkapitalisatie die ruim boven de $35 miljard ligt en een robuuste netto kaspositie en een vrije kasstroom rendement dat de drempel van 3% overstijgt. Dit stelt het bedrijf in staat om mogelijk een stabiel dividend te bieden, wat aantrekkelijk kan zijn voor inkomstengerichte investeerders.


Palo Alto Networks: groei en cash flow creëren dividendpotentieel

Palo Alto Networks, een wereldwijde aanbieder van cybersecurity, heeft een scala aan diensten die netwerk-, cloud-, automatiserings-, analyses omvatten. De stijging van cybercriminaliteit, versterkt door de pandemie, heeft het bedrijf in staat gesteld om aanzienlijke omzetgroei te realiseren, wat ook zeker heeft bijgedragen aan de winstgevendheid. Deze trend wordt verder versterkt door de sterke vrije kasstroom die het bedrijf recentelijk heeft laten zien.


De aandelenkoers van Palo Alto sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Palo Alto Networks heeft onlangs echter een teleurstellende kwartaalrapportage gepubliceerd, waarbij de resultaten van het tweede fiscale kwartaal van 2024 een reeks uitdagingen onthulden die waarschijnlijk zullen voortduren in het derde kwartaal en wellicht de rest van dit jaar. Deze resultaten zijn des te opmerkelijker gezien de hoge waardering van het bedrijf, wat de vraag oproept of de huidige aandelenprijs wel gerechtvaardigd is in het licht van de afnemende groeivooruitzichten.


Omzet per kwartaal van Palo Alto sinds 2012:

BRON: Macrotrends


Een van de meest zorgwekkende indicatoren uit de kwartaalrapportage is de aanzienlijke vertraging in de groei van de billings. Deze groei vertraagde tot slechts 16% jaar-op-jaar in Q2, een duidelijke afname vergeleken met de voorgaande kwartalen. Nog verontrustender is de vooruitblik voor het derde kwartaal, waarin de groei van de billings naar verwachting zal vertragen tot slechts 2-4% jaar-op-jaar. Deze afname is niet alleen een teken van zwakte in de vraag, maar ook van uitdagingen in de uitvoering en de aanhoudende macro-economische druk.


De afname van Amerikaanse overheidscontracten heeft Palo Alto Networks bijzonder hard getroffen. Deze sector wordt over het algemeen gezien als een stabiele inkomstenbron tijdens macro-economische turbulentie. Echter, de specifieke programma's binnen de Amerikaanse federale overheid die invloed hadden op de billings van het bedrijf in Q2 hebben deze traditionele bescherming tegen volatiele macro-omstandigheden ondermijnd.


EBITDA van Palo Alto sinds 2012:

BRON: Macrotrends


Hoewel Palo Alto Networks een sterke reputatie heeft opgebouwd met zijn firewalls, loopt het bedrijf technologisch risico door zijn relatieve achterstand in cloud-gebaseerde producten. Concurrenten zoals Zscaler, die bekend staan om hun cloud-native oplossingen, winnen gestaag marktaandeel. Deze verschuiving benadrukt het belang voor Palo Alto Networks om zijn aanbod in de cloudruimte te versterken en zijn technologische leiderschap te herbevestigen.


Met een aandelenprijs van rond de $300 per aandeel, wat resulteert in een marktkapitalisatie van ongeveer $94,37 miljard en een ondernemingswaarde van $89,20 miljard, zijn de waarderingsmultiples van Palo Alto Networks - 9,8x EV/FY25 omzet en 47x FY25 P/E - uitzonderlijk hoog. Deze multiples zijn op dit moment moeilijk te rechtvaardigen gezien de verwachte vertraging in groei en billings. Bovendien wijzen de vooruitzichten voor fiscaal jaar 2025 op aanhoudende druk op de top-line groeipercentages, wat de hoge waardering nog problematischer maakt.


Palo Alto Networks is alsnog een bedrijf dat door Morgan Stanley wordt geïdentificeerd als een mogelijke nieuwkomer in het dividendlandschap. Ondanks een relatief bescheiden koersstijging van 0,3% dit jaar, heeft Palo Alto Networks een sterke vrije kasstroom die de potentie biedt voor dividenduitkeringen. Het bedrijf heeft aanzienlijk geïnvesteerd in technologische innovatie en marktuitbreiding, wat de basis zou kunnen leggen voor aanhoudende financiële gezondheid en aantrekkelijke rendementen voor aandeelhouders.


Hierin is het uiteraard de aanname vanuit de bank dat de omzet snel zal herstellen, iets wat ik zelf eerst nog wil zien gebeuren aangezien de hoge waardering hier wel vanuit lijkt te gaan. Een lagere omzet in het komende kwartaal kan betekenen dat dit aandeel een forse daling kan gaan zien, echter is dat voor nu uiteraard afwachten.


Expedia Group: uitdagingen ondanks hoge cash flow

In het eerste kwartaal van 2024 liet Expedia Group een omzetgroei van 8% zien, wat bescheidener is dan de 10% groei in het vierde kwartaal van 2023. De groei in bruto boekingen was met 3% eveneens bescheidener. Deze groei werd gedempt door een trager dan verwachte opleving van VRBO na een recente platformovergang, wat leidde tot een neerwaartse bijstelling van de volledige jaarverwachtingen.


De aandelenkoers van Expedia Group:

BRON: Macrotrends


De uitdagingen bij VRBO en Hotels.com wegen zwaar op de algehele prestaties van het bedrijf. De concurrent Booking Holdings heeft dit kwartaal beter gepresteerd, wat de druk op Expedia verhoogt. Ondanks de pogingen om de technologieplatformen te verbeteren en AI te integreren om klantgedrag beter te begrijpen, blijft de prestatie van deze onderdelen achter.


Netto-inkomen van Expedia sinds 2009:

BRON: Macrotrends


De verhouding van de lange-termijnschuld ten opzichte van het netto-inkomen is aanzienlijk verbeterd, met een stijging van het netto-inkomen naar $807 miljoen in vergelijking met $329 miljoen in het voorgaande jaar. Dit wijst op een sterke onderliggende winstgevendheid, ondanks de uitdagingen op dit moment.


Omzet per kwartaal sinds 2009 van Expedia:

BRON: Macrotrends


De strategie om een bredere ervaring voor klanten te ontwikkelen door verschillende merken onder één platform te combineren, zou op lange termijn vruchten moeten afwerpen. De integratie van AI om klantvoorkeuren beter te begrijpen en daarop in te spelen is veelbelovend, maar de migratie van technologieplatforms heeft de prestaties van VRBO en Hotels.com op korte tot middellange termijn onder druk gezet.


Het belangrijkste risico voor Expedia Group is de voortdurende onderprestatie van VRBO en Hotels.com. Ondanks de strategische initiatieven kan het enige tijd duren voordat deze vruchten afwerpen, wat de aandelenkoers in de tussentijd kan beïnvloeden.


Expedia Group presenteert een interessant geval binnen deze drie mogelijke dividend uitkeerders. Hoewel het bedrijf het hoogste vrije kasstroomrendement van deze drie aandelen heeft met 12,6%, heeft het aanzienlijke uitdagingen ondervonden, zoals blijkt uit een daling van 26% in de aandelenkoers dit jaar. De recente verlaging van de winstverwachtingen voor het hele jaar, voornamelijk door een vertraging bij Vrbo en een afnemende groei bij consumentendiensten, plaatst vraagtekens bij de duurzaamheid van deze hoge kasstroom.


EBITDA van Expedia Group sinds 2009:

BRON: Macrotrends


Terwijl een bedrijf als PayPal een solide kandidaat lijkt voor het initiëren van een dividend, toont Expedia Group aan dat een hoge vrije kasstroom niet altijd synoniem staat voor financiële stabiliteit en daarmee garantie op dividenduitkeringen. Palo Alto lijkt momenteel op een kruispunt te staan, waar we eerst de komende kwartaalcijfers eind mei zullen moeten afwachten om te zien of de omzetgroei weer op peil komt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..