top of page

Analyse: dit bedrijf kan gaan verrassen in deze enorme groeimarkt

In het kort:

  • AppLovin rapporteerde een sterke omzetgroei van 48% jaar-op-jaar, naar $1,06 miljard, met een verdubbeling van de omzet uit het Software Platform segment. De EBITDA verdubbelde ook

  • Verbeteringen in de AXON AI-algoritmen en uitbreiding buiten apps en gaming, waaronder CTV, hebben bijgedragen aan de groei.

  • Het management verwacht een aanhoudende groei in omzet en EBITDA-marges, maar waakzaamheid is geboden gezien de toenemende schuld en potentiële renterisico's.


In het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2024 liet AppLovin een indrukwekkende groei zien in zowel omzet als winstgevendheid. De totale omzet steeg met 48% tot $1,06 miljard, wat de geschatte $1,01 miljard overtrof. Deze groei was voornamelijk te danken aan de sterke prestaties van het Software Platform segment, dat met 91% groeide naar $678 miljoen. Deze cijfers illustreren de succesvolle schaalvergroting van AppLovin binnen zijn marktsegment. De daling van de kosten van de omzet als percentage van de totale omzet van 37% naar 28% is een duidelijk teken van toegenomen operationele efficiëntie binnen het bedrijf.


In dit eerste kwartaal van 2024 toonde AppLovin een indrukwekkende winstverbetering, een scherpe ommekeer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De onderneming rapporteerde namelijk een nettowinst van $234,8 miljoen, ofwel 67 cent per aandeel, in tegenstelling tot een verlies van $4,5 miljoen, ofwel 1 cent per aandeel, in het voorgaande jaar. Deze prestatie overtrof de verwachtingen van analisten aanzienlijk, die een winst per aandeel (EPS) van 55 cent hadden voorspeld.


De aandelenkoers van Applovin sinds de beursgang:

BRON: Macrotrends


Een belangrijke drijfveer achter de omzetgroei was de verbetering van de AXON AI-algoritmen, wat leidde tot hogere inkomsten per installatie en een toename van 87% in het volume van installaties. Deze technologische vooruitgang heeft de rendementen op investeringen voor adverteerders flink verhoogd, wat vervolgens weer resulteert in verhoogde advertentie-uitgaven. Verder is de acquisitie van Wurl in 2022 een strategische zet om uit te breiden naar nieuwe domeinen zoals CTV, wat een nieuwe groeikans biedt buiten de traditionele apps en gaming.


Ondanks de positieve resultaten is het belangrijk om de schuldenlast van AppLovin in de gaten te houden, die met 13% is gestegen naar $3,53 miljard. Dit benadrukt de noodzaak voor het bedrijf om vrije kasstromen te genereren om te beginnen met schulden af te lossen. Het management heeft enkele schulden omgezet van korte naar langere termijnen, wat enige verlichting biedt, maar het risico van stijgende rente blijft zeker bestaan.


Voor het tweede kwartaal verwacht AppLovin de omzet te verhogen naar $1,06-$1,08 miljard, met EBITDA-marges tussen de 52% en 53%. Deze verwachtingen suggereren dat het management vertrouwen heeft in de voortzetting van de huidige groei die we nu zien.


Wat doet Applovin?

AppLovin, opgericht in 2012 en gevestigd in Palo Alto, Californië, is een technologiebedrijf dat zich richt op de mobiele applicatiemarkt. Het bedrijf faciliteert mobiele app-ontwikkelaars, met name in de gamingsector, door middel van effectieve marketing, monitizingstrategieën, en data-analyse via verschillende softwareplatformen, waaronder MAX, AppDiscovery, en SparkLabs. AppLovin biedt essentiële tools voor app-ontwikkelaars om hun apps zichtbaar te maken en te monetariseren in een zeer competitieve markt, waar slechts 1% van de ontwikkelaars 80% van alle downloads genereert.


Het kernaanbod van AppLovin bestaat uit de AppLovin Core Technologies en de AppLovin Software Platform. Deze Core Technologies omvatten onder andere de AXON machine-learning aanbevelingsmotor, de App Graph, en een elastische cloudinfrastructuur die samen de ruggengraat vormen van het AppLovin's Software Platform. Dit platform helpt ontwikkelaars bij het optimaliseren van hun marketinguitgaven en het maximaliseren van de engagement monetization door middel van geavanceerde advertentietechnologieën zoals real-time bieden en diepgaande data-analyse.


Verder heeft AppLovin zijn eigen app-strategie, genaamd AppLovin Apps, gelanceerd om het eigen platform en de inzichten te benutten voor het schalen van hun portfolio van meer dan 350 gratis mobiele games die wereldwijd worden aangeboden. Deze games, ontwikkeld door zowel eigen studio's als partnerstudio's, leveren vervolgens weer waardevolle gegevens die AppLovin's technologieën verder voeden.


AppLovin genereert inkomsten door zowel zakelijke klanten—via het Software Platform en App-verkopen—als consumenten. Zakelijke inkomsten komen van mobiele app-adverteerders die het platform gebruiken voor groei van apps en monetarisatie, terwijl consumenteninkomsten voornamelijk afkomstig zijn van in-app aankopen binnen de eigen apps van AppLovin. Het dynamische en zelfversterkende 'flywheel'-effect van hun strategie, waarbij elke component bijdraagt aan, en profiteert van de groei van de anderen, stelt AppLovin in staat om hun strategische positie en capaciteiten continu te verbeteren en uit te breiden.


De veranderende advertentiemarkt

In 2024 zal de wereldwijde uitgave aan digitale advertenties aanzienlijk stijgen tot een totaal van $992 miljard, een groei die veel sneller is dan die van traditionele media. Deze groei wordt vooral gedreven door een verschuiving naar digitale formats, aangezien bedrijven meer gericht zijn op het bereiken van hun doelgroep via online kanalen. De digitale revolutie blijft de advertentiemarkt domineren, waarbij traditionele media steeds minder relevant worden in het licht van nieuwe en flexibele digitale strategieën.


De groei van verschillende vormen van adverteren over de komende jaren:


BRON: Intelligent Investor


De uitgaven aan advertenties op sociale netwerken in de VS zullen in 2024 $82,89 miljard bereiken, wat een jaar-op-jaar groei van 13,5% vertegenwoordigt. Deze herziening omhoog van de eerdere voorspellingen is te danken aan een verhoogde advertentielading en een hernieuwde focus op advertenties die dichter bij de aankoopfase staan. Sociale media blijven een krachtig platform voor adverteerders om hun doelgroep te bereiken, vooral in een verbeterende economie.


Detailhandel advertenties zal een significant deel, namelijk 20,3%, van de wereldwijde digitale advertentieuitgaven in 2024 voor hun rekening nemen. Dit kanaal is bijzonder dominant in zoekadvertenties in de VS, waar het tegen 2027 meer dan een derde van de zoekadvertentiemarkt zal vertegenwoordigen. De groei wordt gedreven door platforms zoals Amazon in de VS, Mercado Libre in Latijns-Amerika en diverse grote spelers in China. Deze trend benadrukt de integratie van reclame en e-commerce, waardoor merken direct op het punt van aankoop kunnen adverteren.


AI als groeimotor

De rede achter de sterke groei van AppLovin is voornamelijk zijn strategische draai naar de digitale advertentiebusiness en de uitbreiding naar de Connected TV (CTV) advertentiemarkt. Deze bewegingen zijn cruciaal gebleken voor AppLovin, aangezien het bedrijf zich aanpaste aan de volatiele markt van mobiele advertenties en diversifieerde naar stabieler en snelgroeiend gebied.


AppLovin's beslissing om zijn Axon-advertentietechnologieplatform te verbeteren en te verhuizen naar Google Cloud in 2022 heeft de deur geopend voor een versnelde ontwikkeling van AI-capaciteiten. Dit resulteerde in de lancering van Axon 2.0, een platform dat aanzienlijk heeft bijgedragen aan de verbetering van advertentieprestaties. De implementatie van AI heeft niet alleen de efficiëntie van het advertentie-biedproces verhoogd, maar ook gezorgd voor een betere targeting, wat uiteraard essentieel is in de concurrerende markt van digitale advertenties.


De switch naar Google´s cloud infrastructuur

De start van de samenwerking tussen AppLovin en Google Cloud begon met een grootschalige migratie naar Google Kubernetes Engine (GKE) in 2022, gericht op het verminderen van de belasting van hun verouderde infrastructuur, het verlagen van de latentie en het verbeteren van de schaalbaarheid. De introductie van G2 VMs, de eerste cloud VM aangedreven door NVIDIA L4 Tensor Core GPUs, markeerde een kritieke fase in deze transitie. Deze VMs zijn specifiek ontworpen om grote AI-inferentie workloads aan te kunnen, waardoor ze perfect geschikt zijn voor de eisen van AppLovin's complexe algoritmen.


Door G2 VMs en GKE gezamenlijk te benutten, heeft AppLovin verschillende operationele voordelen gerealiseerd, zoals verbeterde automatisering en consistentie over hun applicatiestack, reductie in trainingstijden dankzij deze nieuwe GPU-hardware, en de flexibiliteit om moeiteloos in nieuwe regio's te lanceren. De overstap van NVIDIA T4 naar de krachtigere G2 VMs resulteerde in een prestatieverbetering van potentieel 4x, wat de prijs-prestatieverhouding van de aangeboden producten aanzienlijk verbeterde met zo´n 40%. Hier wordt het wederom weer duidelijk hoe belangrijk de juiste infrastructuur is, in een tijd waar rekenkracht belangrijker is dan ooit voor online bedrijven.


De omzetgroei in de omzet van Alphabet uit Google Cloud is dan ook niet onverwachts. Google's cloud services divisie heeft namelijk opmerkelijke financiële resultaten geboekt met een omzet van $9,57 miljard, die de verwachtingen van analisten ver overtrof. Deze divisie, die direct concurreert met zwaargewichten zoals Amazon Web Services en Microsoft Azure, heeft niet alleen een sterke omzetgroei laten zien, maar ook een significante toename in operationele winstgevendheid. De operationele winst bedroeg dit jaar zo'n $900 miljoen, wat een indrukwekkende verviervoudiging is ten opzichte van vorig jaar.


De combinatie van AppLovin's AI-capaciteiten en de positieve marktvooruitzichten voor digitale en CTV-advertenties creëert een gunstige omgeving voor voortdurende groei. Dit heeft al geresulteerd in een stijging van het aandeel van ruim 105% alleen al sinds begin van dit jaar. De verwachting is dat de uitgaven voor digitale advertenties zullen blijven toenemen, met een bijzondere nadruk op programmatische en CTV-advertenties. AppLovin's unieke positie om hoogwaardige, AI-gedreven advertentieoplossingen te bieden aan zowel mobiele als CTV-platforms, zou moeten leiden tot een aanzienlijke groei van de omzet en een verbetering van de marges, die nog niet volledig worden gewaardeerd door de markt.


Slotopmerkingen

AppLovin's eerste kwartaal in FY24 was sterk, met significante omzet- en winstgroei, voornamelijk aangedreven door technologische innovaties en uitbreidingen in nieuwe marktsegmenten. Hoewel de vooruitzichten positief zijn, blijven de schuldenniveaus en potentiële macro-economische veranderingen belangrijke factoren om in de gaten te houden.


Verder is het op dit moment nog sterk afhankelijk van de volatiele mobiele app markt, die snel kan veranderen door aanpassingen in consumentenvoorkeuren of strenge privacyregels van platforms zoals Apple en Google, wat directe invloed kan hebben op de inkomstenstromen. Tot slot opereert het bedrijf in een zeer competitieve industrie waar constante innovatie noodzakelijk is om relevant te blijven tegenover grote spelers zoals Facebook en Google, waardoor er voortdurende druk is op het behouden van marktaandeel en innovatieve capaciteit. Dit bedrijf lijkt op dit moment echter zeker klaar te staan om meer groei te gaan zien in deze groeiende advertentiemarkt.


Heb je vragen of opmerkingen stuur? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Commentaires


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..