top of page

Gaat de GLP-1-zeepbel nu barsten?

In het kort:

  • Trump wil de prijzen van dure medicijnen, zoals afslankinjecties, drastisch verlagen.

  • Eli Lilly (Zepbound) en Novo Nordisk (Wegovy) kunnen miljarden aan omzet verliezen.

  • De Amerikaanse markt betaalt tot 10x meer dan Europa; dat verschil wil Trump wegwerken met importheffingen en prijsregulering.


De nieuwe aanval van Donald Trump op de torenhoge medicijnprijzen in de VS is geen loze verkiezingsretoriek. Als het aan hem ligt, worden de prijzen van afslankmiddelen zoals Zepbound van Eli Lilly en Wegovy van Novo Nordisk binnenkort aan banden gelegd. En dat kan de miljardenmachine achter de GLP-1-rage ernstig verstoren.


De groeimarkt voor deze GLP-1 medicijnen is enorm in de VS:

Bron: Horizon Grand View Research
Bron: Horizon Grand View Research

Het gaat om veel geld: de cijfers achter GLP-1

De afslankmiddelen Zepbound (tirzepatide) en Wegovy (semaglutide) zijn zogenaamde GLP-1-agonisten, oorspronkelijk ontwikkeld voor diabetes type 2, maar sinds 2022 en 2023 ook massaal voorgeschreven voor gewichtsverlies. In de VS kost een maandkuur gemiddeld tussen de $900 en $1.300.


Vergelijk dat met Europa, waar exact dezelfde medicatie vaak voor minder dan $100 per maand over de toonbank gaat. Dat prijsverschil van 10x is precies waar Trump zich nu op richt.


Marktaandeel en omzet: wie heeft hier het meest te verliezen?

  • Novo Nordisk (NVO) boekte in 2024 een omzet van €40,7 miljard, waarvan meer dan 55% afkomstig is van zijn GLP-1 portfolio, waaronder Wegovy en Ozempic.


Novo Nordisk is hard gegroeid dankzij GLP-1:

Bron: Novo Nordisk IR
Bron: Novo Nordisk IR
  • Eli Lilly (LLY) rapporteerde in 2024 een omzet van $42,5 miljard, waarvan ruim $6,1 miljard alleen al afkomstig was uit tirzepatide-producten zoals Zepbound en Mounjaro.


Beide bedrijven zijn in korte tijd uitgegroeid tot zwaargewichten op Wall Street:

  • Novo Nordisk's beurswaarde verdubbelde in twee jaar naar meer dan $600 miljard.

  • Eli Lilly staat nu zelfs boven de $800 miljard, en is daarmee evenveel waard als Tesla.


Dat alles grotendeels dankzij één verhaal: obesitas als 'de nieuwe groeimarkt' en GLP-1 als de oplossing volgens beleggers.


Wat stelt Trump precies voor?

Volgens de executive order moeten Amerikaanse medicijnprijzen “meer in lijn” komen met die in andere landen. Lukt dat niet, dan dreigen importheffingen op farmaceutische producten of beperkingen op exportvergunningen.


Trump’s motivatie:

“Een vriend van mij betaalt $88 in Londen en $1.300 in New York voor exact hetzelfde doosje. Wat is hier aan de hand?”

Het doelwit is dus duidelijk: medicijnen die in andere landen veel goedkoper zijn en in de VS excessieve marges opleveren. Volgens Trump:


“De Amerikanen zijn jarenlang bedrogen door big pharma.”

Dus, wie wint en wie verliest?


Grootste verliezers:

  • Eli Lilly en Novo Nordisk

    Als de VS hun medicijnprijzen moet terugbrengen tot Europese niveaus, kunnen de jaarlijkse omzetten met tientallen procenten dalen. Simpele rekensom:


    Als 40% van Novo Nordisk’s GLP-1 omzet uit de VS komt en die met 70% moet dalen, dan verliest het bedrijf alleen al $8-10 miljard omzet per jaar.


    In het laatste kwartaal was GLP-1 de belangrijkste groeimarkt van Novo Nordisk:

    Bron: Novo Nordisk IR
    Bron: Novo Nordisk IR

    Voor Novo Nordisk betekent de dreiging van prijsregulering in de VS een directe aanval op hun snelstgroeiende en winstgevendste productlijn: de GLP-1-medicatie voor obesitas.


    De omzet uit obesitasproducten steeg in Q1 2025 wereldwijd met +137% tot ruim 6,5 miljard DKK, waarvan een aanzienlijk deel afkomstig is uit de VS, waar de prijzen het hoogst zijn. Als die prijzen — nu tot wel $1.300 per maand — terugvallen naar Europese niveaus van rond de $100, kan een groot deel van die groei verdampen.


    De groeipercentages van binnen de verschillende regio´s zijn immens:

    Bron: Novo Nordisk IR
    Bron: Novo Nordisk IR

    Potentiële winnaars:

  • Amerikaanse consumenten en zorgverzekeraars

    Lagere prijzen kunnen miljoenen mensen toegang geven tot deze middelen, die nu buiten het bereik liggen van veel patiënten zonder aanvullende verzekering.


  • Tussenpersonen zoals Pharmacy Benefit Managers (PBM’s)

    Zij onderhandelen over kortingen met farmaceuten, maar kregen de afgelopen jaren kritiek omdat zij juist prikkels hebben om dure medicijnen te promoten. CEO Andrew Witty van UnitedHealth (UNH):


“Zonder PBM’s zouden deze prijzen al lang geëxplodeerd zijn.”

De aandelen van Eli Lilly en Novo Nordisk al helemaal werden in 2024 aangedreven door een bijna ongekende hype: gewichtsverlies als magische markt. Beleggers rekenen op exponentiële groei – de verwachting was dat deze markt in 2030 meer dan $100 miljard per jaar zou opleveren. Deze groei zal hiermee niet verdwijnen, de medicijnen worden immers voor meer mensen beschikbaar, maar de vraag in hoeverre dit compenseert..


Maar als de prijs per patiënt daalt van $1.200 naar $150, dan verdampt namelijk een groot deel van die rekensom. Het succesverhaal van GLP-1 zou dan nog steeds indrukwekkend zijn – maar eerder een stevig groeiverhaal dan de ‘next AI-revolutie’ waar velen het nu mee vergelijken.


De aanval van Trump op de GLP-1 markt is meer dan verkiezingsretoriek. Het raakt een miljardenbusiness in de kern: de extreem hoge Amerikaanse prijzen. Als de maatregelen worden doorgevoerd, moeten Eli Lilly en Novo Nordisk zich opmaken voor een realiteit met lagere marges en druk op hun groeiverwachtingen. Voor beleggers die de AI-hype hebben gemist en hier hun tweede kans zagen: het zou wellicht kunnen dat dit feestje vroegtijdig eindigt of toch wat minder groot is dan we dachten..

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page