top of page

Meer problemen op de Chinese vastgoedmarkt

In het kort:

  • Marktverliezen in Azië: Op maandag daalden de Aziatisch-Pacifische markten, vooral in Hong Kong en China, met de Hang Seng-index die meer dan 2% en de Chinese CSI 300 die 1,29% verloor.

  • Zhongzhi's Faillissement en Gevolgen: Het faillissement van de schaduwbank Zhongzhi zorgde voor onrust op de Chinese aandelenmarkt, met een daling van 1,2% in de CSI 300-index. Analisten waarschuwen voor mogelijke wanbetalingen bij trustleningen, wat groot effect kan hebben op het bredere marktvertrouwen

  • Overheidsreactie en Vastgoedcrisis: De Chinese overheid lijkt terughoudend om Zhongzhi te redden te midden van bredere inspanningen om financiële risico's te verminderen. De vastgoedcrisis, sinds 2020, heeft grote bedrijven zoals Evergrande onder druk gezet, Beijing deelt nu een bredere de-leveraging om risico's te verminderen en duurzame groei te bevorderen.


De Aziatisch-Pacifische markten beleefden maandag aanzienlijke verliezen, waarbij de Hong Kong-markt en Chinese aandelen de neergang leidden. Deze daling volgde op het faillissementsaanvraag van de schaduwbank Zhongzhi Enterprise Group op vrijdag.


De Hang Seng-index daalde met meer dan 2%, terwijl de Chinese CSI 300 1,29% lager sloot. Elders in de regio verloor de S&P/ASX 200 in Australië 0,50%, en de Kospi in Zuid-Korea daalde met 0,4%. De Japanse markten waren gesloten vanwege een feestdag.


Schaduwbank Zhongzhi's Faillissement: Een Diepere Duik

Het nieuws van het faillissement van Zhongzhi Enterprise Group, een prominente speler in de schaduw banksector, heeft de bredere Chinese aandelenmarkt in beroering gebracht. De faillissementsaanvraag kwam als gevolg van de groeiende vastgoedcrisis in China.


Het Beijing’s First Intermediate People’s Court bevestigde dat Zhongzhi niet in staat was om schulden terug te betalen en niet genoeg activa had om aan haar verplichtingen te voldoen. Deze ontwikkeling veroorzaakte een verkoopgolf, met de CSI 300-index die 1,2% daalde, vooral onder druk van vastgoedaandelen.


Impact op de Financiële Sector en Marktvertrouwen

De gevolgen van Zhongzhi's ondergang reiken verder dan de financiële sector. Analisten waarschuwen voor een mogelijke toename van wanbetalingen bij trustleningen, aangezien veel investeringen verbonden zijn met lokale overheidsschuld en vastgoedschulden.


Het instorten van Zhongzhi, dat al in augustus een liquiditeitscrisis had gemeld, zou het algemene marktvertrouwen nog verder kunnen schaden, zelfs al zijn de schuldeisers voornamelijk welgestelde individuen in plaats van financiële instellingen. Het is weer een domino steen die omvalt, de vraag is nu hoeveel er nog zullen volgen.


Reactie van de Chinese Overheid en Financiële Strategie

De Chinese overheid heeft de afgelopen jaren geprobeerd de snelle groei van niet-bancaire schulden door schaduwbanken te beteugelen. Met de schaduw banksector onder druk en grote vastgoedspelers zoals Evergrande die worstelen met schulden, lijkt de kans op een overheidssubsidie voor Zhongzhi als 'zeer laag' beoordeeld te worden.


Deze ontwikkelingen weerspiegelen de bredere inspanningen van de overheid om de risico's in de financiële sector te verminderen en financiële stabiliteit te waarborgen.


Vastgoedcrisis en Economische Gevolgen

De vastgoedcrisis in China, die teruggaat tot 2020, heeft grote vastgoedbedrijven zoals Evergrande en Country Garden doen worstelen met het terugbetalen van schulden. De krimpende kasstromen, met name als gevolg van dalende huizenverkopen, hebben de sector onder druk gezet.


Beijing heeft gereageerd met een bredere de-leveraging van de eens zo omvangrijke vastgoedsector, die direct en indirect ongeveer een derde van de Chinese economische activiteiten vertegenwoordigt. Deze aanpak is gericht op het verminderen van risico's en het herstellen van duurzame groei in de economie. Komende maanden zal het duidelijk worden hoeveel erge(re), en in hoeverre er, negatieve effecten zullen volgen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!