Cathie Wood koopt opnieuw deze 3 groeiaandelen bij
- Rens Boukema
- 4 uur geleden
- 5 minuten om te lezen
In het kort:
Ark Invest koopt Nvidia, AMD en CRISPR bij tegen relatief lage waarderingen- Nvidia en AMD laten forse groei zien.
Toch noteren ze beide onder het historisch gemiddelde van de verwachte winst.
CRISPR Therapeutics verbrandt nog cash, maar Wood zet in op toekomstig gene-editing potentieel
Cathie Wood, het brein achter Ark Invest, heeft woensdag opnieuw haar vertrouwen uitgesproken in drie groeiaandelen: Nvidia, Advanced Micro Devices (AMD) en CRISPR Therapeutics.
1. Nvidia – De AI-gigant met groeipijn in China
Nvidia (NASDAQ: NVDA), inmiddels goed voor een marktwaarde van $2.900 miljard, is de grootste speler in de markt voor AI-chips. Ondanks een sterke koersprestatie in de afgelopen jaren – het aandeel is ruim 13 keer meer waard geworden sinds 2019 – noteert het nu 24% onder zijn hoogste koers van begin 2025.
De aandelenkoers van Nvidia de afgelopen 5 jaar:

Toch zijn de groeiverwachtingen stevig:
Verwachte omzet voor het komende kwartaal: $43 miljard, een stijging van 65% op jaarbasis
Verwachte winst per aandeel: $0,81, een toename van 46%
Verwachte koers-winstverhouding (forward P/E): ongeveer 25,3x
Nvidia wordt geraakt door geopolitieke spanningen. Zo meldde het bedrijf in april dat het een eenmalige last van $5,5 miljard moet nemen vanwege Amerikaanse exportbeperkingen richting China. Toch zijn analisten slechts beperkt negatiever geworden over de groeivooruitzichten tot en met 2027. De brutomarge van 74,99% onderstreept dat Nvidia extreem winstgevend blijft, zelfs in moeilijke marktomstandigheden.
Wood breidde woensdag haar belang in Nvidia uit in meer dan de helft van haar Ark-fondsen. Ze ziet het als een kans om in te stappen op een moment dat het aandeel relatief goedkoop oogt in verhouding tot de verwachte groei.
2. AMD – Groei in versnelling, lagere waardering dan Nvidia
Advanced Micro Devices (NASDAQ: AMD) heeft recent opnieuw indruk gemaakt. Het bedrijf profiteert ook van de groeiende vraag naar AI-chips en rapporteerde deze week sterke resultaten:
Omzetgroei: +36% jaar-op-jaar
Winst per aandeel: +55%
Verwachte koers-winstverhouding: 21,7x
AMD is aanzienlijk kleiner dan Nvidia, met een beurswaarde van $164 miljard, maar groeit de laatste kwartalen weer versneld. Bovendien heeft AMD te maken met een lagere impact van exportrestricties – een voorzien verlies van $1,5 miljard, versus de $5,5 miljard bij Nvidia, maar inverhouding natuurlijk een evengrote impact.
De aandelenkoers van AMD de afgelopen 5 jaar:

Toch blijft het aandeel achter op de beurs. Waar Nvidia sinds 2019 explosief is gestegen, is AMD in diezelfde periode nog niet eens verdubbeld. Wood ziet hierin een kans: het bedrijf groeit weer stevig, is goedkoper gewaardeerd, en kan volgens haar profiteren van een mogelijke inhaalslag.
3. CRISPR Therapeutics – De speculatieve gok op medische innovatie
CRISPR Therapeutics (NASDAQ: CRSP), met een beurswaarde van $3 miljard, is de meest speculatieve keuze van de drie. Het bedrijf heeft nauwelijks omzet, maakt structureel verlies en heeft een negatieve brutomarge van -271,64%. Er wordt door analisten pas op langere termijn winstgevendheid verwacht.
Toch is CRISPR al jaren een favoriet in de Ark-portefeuille. Het bedrijf ontwikkelt behandelingen op basis van genbewerking voor onder andere kanker, diabetes en hartziekten. De technologie is veelbelovend, maar commercieel nog niet uitgerijpt.
Het aandeel staat momenteel 85% lager dan de piek in begin 2021, en de markt lijkt het vertrouwen te zijn kwijtgeraakt. Wood blijft echter geloven in het lange termijn potentieel en vergrootte haar positie opnieuw.
De aandelenkoers van CRISPR de afgelopen 5 jaar:

CRISPR Therapeutics beschikt over een balans met $235 miljoen in cash en $1,6 miljard aan verhandelbare effecten. In totaal heeft het bedrijf zo’n $1,9 miljard aan liquide middelen — ruim voldoende om zijn klinische pijplijn en operationele kosten (gemiddelde cash burn: $54,2 miljoen per kwartaal) tot ver in 2033 te blijven financieren.
De boekwaarde van het bedrijf bedraagt $1,8 miljard, wat leidt tot een P/B van 1,6, lager dan het sectorgemiddelde van 2,0. Qua waardering is het aandeel met een market cap van $2,9 miljard en een verwachte omzet van $238 miljoen in 2026 wel relatief duur: de forward P/S-ratio van 12,2 ligt fors boven het sectorgemiddelde van 3,1.
Na de goedkeuring van Casgevy — de eerste ex vivo CRISPR/Cas9-therapie tegen sikkelcelziekte (SCD) en bèta-thalassemie (TDT) — leek CRISPR Therapeutics AG (NASDAQ: CRSP) in 2023 een biotechdoorbraak te hebben gerealiseerd. Maar in de praktijk blijkt de commerciële uitrol traag en uitdagend, met hoge kosten ($2,2 miljoen per patiënt), lange behandelingstrajecten en gespecialiseerde infrastructuur als vereisten.
De meeste omzet van CRSP zal pas echt op gang komen wanneer Casgevy breed commercieel beschikbaar is, en dat momentum wordt nu stapsgewijs opgebouwd.
Hoewel Casgevy op korte termijn de enige inkomstenbron is, investeert CRSP ook in een bredere pijplijn:

CAR-T (CTX112 en CTX131)
CTX112: voor B-cel maligniteiten en auto-immuunziekten (SLE, SSc, IIM)
CTX131: voor solide tumoren, nierkanker en hematologische maligniteitenBeide bevinden zich in fase 1/2 en worden volledig in eigen beheer ontwikkeld.
In vivo genbewerking (CTX310/320)
CTX310: voor erfelijke cholesterolstoornissen
CTX320: voor cardiovasculaire aandoeningen met verhoogde lipoproteïne(a)Deze therapieën maken gebruik van lipid nanoparticle delivery om genetisch materiaal direct in het lichaam te bewerken — een cruciale stap richting schaalbaarheid.
Type 1 Diabetes (CTX211)
Stamceltherapie in vroege fase voor pancreasregeneratie
Maakt gebruik van CRISPR-editing in combinatie met immuun-evasive celtherapie
Deze programma’s bevinden zich in vroege ontwikkelingsstadia, maar tonen de potentie van CRSP’s technologie buiten zeldzame bloedziekten.
Al deze onderzoeken bevinden zich nog in zeer uiteenlopende fases:

De grootste onzekerheid is dat CRISPR Therapeutics op dit moment vrijwel volledig leunt op één product, Casgevy. Als de uitrol structureel tegenvalt, kan dit leiden tot waardedruk — vergelijkbaar met concurrent bluebird bio (BLUE), dat zijn genbewerking-ambities zag stranden bij gebrek aan winstgevendheid.
Daarbij komt dat Casgevy slechts een deel van de totale SCD-markt (geschat op $2,8 miljard) kan bedienen. Tot nu toe is de doelgroep beperkt tot patiënten van 12 jaar en ouder met ernstige vormen van SCD en TDT.
Wood investeert in bedrijven die groeien of potentie tot versnelling hebben, maar waarvan de waardering (nog) geen rekening houdt met dat groeipotentieel. Nvidia en AMD leveren al concrete resultaten en noteren onder de 21 keer de verwachte winst – wat relatief laag is in een markt vol AI-optimisme. CRISPR is meer een langetermijnvisie, en gok, op een technologische doorbraak.
Deze strategie is absoluut niet zonder risico. Maar de cijfers suggereren dat Wood bewust inzet op ondergewaardeerde groei. In een markt waar veel AI-aandelen al duur zijn, zoekt zij naar kansen waar het risico hoger ligt, maar de beloning mogelijk ook.
Nvidia levert krachtige groei voor een relatief lage waardering.
AMD klimt terug met versnellende kwartaalresultaten.
CRISPR is een langetermijnvisie op medische doorbraak – met veel onzekerheid.