Handelsdeal en inflatiecijfers deze week: Is de beursbodem geweest?
- Rens Boukema
- 17min.
- 5 minuten om te lezen
In het kort:
Dow-futures stijgen met meer dan 900 punten nadat VS en China spreken van ‘substantieel vooruitgang’ in handelsbesprekingen in Genève; Nasdaq-futures stijgen ruim 3% op het moment van schrijven.
Tarievencrisis lijkt voorlopig te de-escaleren, ondanks dat de VS vasthoudt aan een basisheffing van 10% op alle import.
Inflatiecijfers en retaildata worden deze week cruciaal, vooral om te bepalen hoe zwaar de tarieven doorwerken in de reële economie.
In de vroege uren van maandag sprongen de Amerikaanse aandelenfutures omhoog, nadat het Witte Huis meldde dat er een ‘handelsdeal’ met China in de maak is. De onderhandelingen vonden afgelopen weekend plaats in Genève, waar Amerikaanse en Chinese vertegenwoordigers voor het eerst sinds de tariefescalatie opnieuw aan tafel zaten.
Zojuist bevestigden de Verenigde Staten en China in ieder geval al een voorlopig akkoord over een 90-dagen-pauze op wederzijdse tarieven, inclusief een aanzienlijke verlaging van de tarieven met 115% ten opzichte van de piekniveaus eerder dit jaar.
Gisteren verscheen het volgende bericht vanuit het witte huis:

De futures op de Dow Jones Industrial Average stegen (op het moment van schrijven) met 909 punten, een winst van 2,20%. De S&P 500-futures noteerden een stijging van 2,76%, terwijl de Nasdaq-100-futures de toon zetten met een forse klim van 3,54% – de sterkste dagbeweging in weken.
De pre-market van de Amerikaanse beurs:

Volgens minister van Financiën Scott Bessent verliepen de onderhandelingen “productief” en werd er “een grote mate van vooruitgang” geboekt. Hoewel details nog ontbreken, beloofde Bessent tijdens een geplande persconferentie op maandagochtend meer duidelijkheid.
“Dit is een enorme stap in de juiste richting voor de markten,” schreef Dan Ives, hoofd technologieonderzoek bij Wedbush Securities, in een notitie aan klanten. “We zouden dit weekend kunnen bestempelen als een best-case-scenario waarin het kader voor een groter akkoord nu op tafel ligt.”
De gesprekken in Genève markeren mogelijk het begin van een de-escalatie van het conflict dat vorige maand een hoogtepunt bereikte. Toen kondigde president Trump tarieven aan van 145% op Chinese importproducten, wat door China werd beantwoord met 125% invoerrechten op Amerikaanse goederen.
Toch is van een volledige afbouw van het Amerikaanse handelsprotectionisme geen sprake. Minister van Handel Howard Lutnick bevestigde zondag dat de 10% basistarief op import uit andere landen voorlopig van kracht blijft. Trump herhaalde recent dat dit een structureel onderdeel wordt van het Amerikaanse handelsbeleid.
Ondanks deze harde lijn lijkt de markt vooral oog te hebben voor het feit dat de communicatie met China hersteld is. Voor beleggers telt nu vooral dat een mogelijke escalatie (met verdere tariefverhogingen) van de baan lijkt.
Volgens de Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent is er sprake van een “werkend mechanisme om escalaties in de toekomst te vermijden”. Zijn collega, handelsvertegenwoordiger Jamieson Greer, voegde toe dat de gesprekken over gevoelige onderwerpen zoals fentanyl ‘constructief’ zijn verlopen, al blijven die dossiers losgekoppeld van de handelsonderhandelingen.
Aan Chinese zijde werd gesproken van “substantieel vooruitgang” en “belangrijke consensus”, aldus vicepremier He Lifeng. Er is onder meer afgesproken dat beide landen vóór 14 mei verdere acties ondernemen om niet-tarifaire maatregelen terug te draaien. De Chinese minister van Handel meldde bovendien dat er een nieuw permanent overlegorgaan wordt opgezet voor economische samenwerking.
Vicepremier He Lifeng sprak van “substantiële vooruitgang” en verklaarde dat er een akkoord is om een structureel overlegmechanisme op te zetten voor economische en handelskwesties.
Volgens China’s internationale handelsgezant Li Chenggang is het slechts een kwestie van tijd voordat een officiële verklaring volgt. “Het zal groot nieuws zijn, en goed nieuws voor de wereld,” aldus Li.
Analisten reageren vooral positief, maar waarschuwen wel voor voorbarig optimisme. Zhiwei Zhang, hoofdeconoom bij Pinpoint Asset Management, noemt de uitkomst “veel beter dan verwacht”, maar benadrukt dat het slechts een tijdelijke wapenstilstand is. Arne Petimezas van AFS Group in Amsterdam wijst op de politieke draai: “Trump heeft zijn tarieven sneller teruggeschroefd dan wie dan ook had gedacht.”
Kortom: er ligt geen definitieve handelsdeal, maar wel een kader voor verdere onderhandelingen en een tijdelijke verlichting van de tariefdruk. Dat biedt markten ademruimte, maar of dit voldoende is voor een structureel herstel blijft afhankelijk van twee vragen:
Wordt de 90-dagen-pauze effectief benut om tot een langdurige overeenkomst te komen?
Drukt deze tariefverlaging ook daadwerkelijk de inflatie – iets wat komende week zal blijken uit de Amerikaanse CPI- en PPI-cijfers.
Vorige week: lichte verliezen, ondanks sterk Q1
Vorige week zagen we duidelijk een afwachtende markt, met slechts een lichte daling over de hele linie. De markt leek duidelijk te wachten op een signaal zoals we nu hebben gekregen uit Zwitserland:
Index | Verlies vorige week |
S&P 500 | -0,5% |
Nasdaq Composite | -0,3% |
Dow Jones | -0,2% |
Het was de eerste negatieve handelsweek in drie weken. Beleggers verkochten posities uit angst voor oplopende inflatie, geopolitieke onzekerheid en onduidelijkheid over het rentebeleid van de Federal Reserve.
Inflatie- en retaildata in aantocht
Deze week zal het sentiment overigens nog flink getest worden, wanneer een reeks belangrijke macro-economische cijfers verschijnt:
Dinsdag: Consumentenprijsindex (CPI) voor april
De inflatie in de VS de afgelopen maanden:

De verwachting is dat headline CPI met 0,4% maand-op-maand stijgt, terwijl de kerninflatie op jaarbasis uitkomt op 2,8%. Waarom dit belangrijk is? Deze cijfers zullen de eerste metingen zijn sinds de torenhoge tarieven van kracht zijn geworden. Ze geven een vroege indicatie of die kosten doorwerken in de consumentenportemonnee.
Als blijkt dat prijzen fors stijgen, dan wordt de druk op de Federal Reserve groter om de rente opnieuw te verhogen — iets wat de centrale bank voorlopig nog uitstelt.
Donderdag: Detailhandelsverkopen en producentenprijsindex (PPI)
Vorige week hield de Fed de rente ongewijzigd. Jerome Powell benadrukte dat er meer data nodig is om de economische impact van de tarieven goed te kunnen beoordelen. Tegelijk waarschuwden Fed-bestuurders als Michael Barr en John Williams dat het risico op stagflatie — lage groei en hoge inflatie — toeneemt.
De centrale bank bevindt zich in een lastig parket:
Rente verlagen stimuleert de economie, maar kan de inflatie verder opstoken
Rente verhogen of handhaven helpt prijsstabiliteit, maar remt consumptie en investeringen af
Vooralsnog houdt de Fed vast aan een ‘wait-and-see’ beleid, maar markten zullen deze week extra gevoelig reageren op zowel de cijfers als toespraken van Fed-functionarissen.
Maandag tekent president Trump een uitvoerend bevel waarmee medicijnprijzen drastisch moeten dalen. Hij introduceert een zogeheten “most favored nation”-model, waarbij de VS nooit meer betaalt dan andere rijke landen voor medicijnen.
“Medicijnprijzen zullen met 30% tot 80% dalen,” schreef Trump zondag op Truth Social. “We brengen eindelijk eerlijkheid naar Amerika.”
Het beleid koppelt de prijs die de Amerikaanse overheid betaalt aan de laagste internationale tarieven. Voor de farmaceutische sector kan dit grote implicaties hebben, zeker voor bedrijven die sterk afhankelijk zijn van Amerikaanse afzetmarkten.
Hoewel de markten maandagochtend opveren door optimisme over handel en medicijnkosten, blijven de risico’s talrijk. De realiteit van aanhoudende inflatie, protectionisme en een mogelijk haperende consument vereist waakzaamheid.
Of deze stijging structureel is, zal afhangen van:
De inflatiecijfers later deze week
De concrete invulling van de VS-China-deal
De reactie van de Fed
Om deze beursdaling op de kortere termijn als een echte bodem te markeren, moet er op meerdere fronten overtuigende bevestiging komen. Allereerst moet er concreet vooruitgang worden geboekt in de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China – niet in de vorm van diplomatieke uitspraken over "goede gesprekken", maar via harde toezeggingen: bijvoorbeeld een opschorting of verlaging van de huidige invoertarieven (145% aan Amerikaanse zijde, 125% aan Chinese kant) en het opzetten van een structureel mechanisme voor handelsdialoog.
Ten tweede moeten de inflatiecijfers deze week (CPI op dinsdag en PPI op donderdag) aantonen dat de prijsdruk ondanks de nieuwe tarieven beheersbaar blijft. Een maand-op-maand stijging van maximaal 0,3% en een stabiele kerninflatie onder de 3% zou het vertrouwen aanzienlijk versterken. Tot slot houden we de communicatie van de FED uiteraard in de gaten deze week, volledig afhankelijk van welke kant de data op valt. Als op alle drie deze vlakken een positieve verrassing volgt, kunnen we als beleggers het huidige niveau als een meer geloofwaardige bodem beschouwen.. Toch blijft het een zeer volatiele tijd en zijn er veel factoren die de beurs kunnen sturen!