top of page

Deze sector blijft verrassen met sterke groeicijfers

In het kort:

  • Novartis verhoogt de financiële verwachtingen voor het jaar na beter dan verwachte resultaten in het eerste kwartaal.

  • Johnson & Johnson overtrof ook de verwachtingen met een aangepaste EPS van $2.71, een stijging van 12.4% jaar-over-jaar.

  • Regeneron rapporteerde ook beter dan verwachte kwartaalresultaten, met een totale kwartaalomzet van $3.4B en een winst van $12.56 per aandeel.


De farmaceutische sector heeft opnieuw zijn groeipotentieel getoond met recente kwartaalresultaten van grote spelers zoals Novartis, Johnson & Johnson, en Regeneron die allemaal de verwachtingen overtroffen. Deze bedrijven hebben niet alleen hun financiële vooruitzichten voor het komende jaar verhoogd, maar hebben ook blijk gegeven van sterke verkoop in zowel nieuwe als bestaande productlijnen.


Novartis, een Zwitserse farmaceutische gigant, heeft zijn verwachtingen voor het volledige jaar opwaarts bijgesteld na een sterk eerste kwartaal waarin de verkoop met 10% steeg tot $11,83 miljard. Sleutelproducten zoals het hartfalenmedicijn Entresto, psoriasismedicijn Cosentyx en het multiple sclerose medicijn Kesimpta droegen aanzienlijk bij aan deze aanhoudende groei.


Johnson & Johnson

Johnson & Johnson, een ander zwaargewicht in de sector, rapporteerde een aangepaste winst per aandeel van $2.71, een stijging van 12.4% ten opzichte van het vorige jaar, wat de analisten-consensus van $2.64 overtrof. Deze winstgroei werd aangedreven door een sterke verkoop van medische apparaten, met name in de elektrofysiologie en algemene chirurgie. Met een omzet van $21,38 miljard bevestigde het bedrijf zijn leiderschap in zowel de farmaceutische als de medische apparaat-sector en verhoogde het bedrijf zijn prognose voor het fiscale jaar 2024.


Regeneron overwint tegenslagen

Regeneron Pharmaceuticals rapporteerde een indrukwekkende kwartaalwinst van $12.56 per aandeel, ruim boven de verwachtingen, ondanks een daling van 3% in de verkoop van hun belangrijkste oogmedicijn Eylea. Een sterke vraag naar hun eczeemmedicijn Dupixent hielp om deze daling te compenseren. Met een totale kwartaalomzet van $3,4 miljard liet Regeneron zien dat het in staat is om constante groei te blijven neerzetten door te diversifiëren, vooral door zijn samenwerking met Sanofi en andere strategische stappen in de biotechnologiesector.Ook Novo Nordisk presteert, terwijl de markt daalt

Novo Nordisk staat op het punt de kwartaalresultaten te publiceren op 2 mei, en de verwachtingen zijn hooggespannen. Analisten voorspellen een winst per aandeel van $0.77, wat een indrukwekkende jaar-op-jaar groei van 20.31% zou betekenen. Bovendien wordt een omzet van $9.48 miljard verwacht, een stijging van 23.23% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze positieve projecties weerspiegelen het sterke bedrijfsmodel en de effectieve strategieën van Novo Nordisk.


Voor het hele jaar verwachten analisten dat de winst uitkomt op $3.32 per aandeel en de omzet op $41.9 miljard. Deze cijfers zouden respectievelijk een stijging van 22.96% en 24.3% markeren ten opzichte van vorig jaar, wat wijst op een aanhoudende positieve trend in zowel de top- als de bottom-line groei van Novo Nordisk.


Met een Forward P/E-ratio van 37.33 handelt Novo Nordisk echter tegen een hoge premie ten opzichte van het industrie gemiddelde van 14.3. Dit geeft aan dat investeerders bereid zijn meer te betalen voor de aandelen, op basis van de verwachte groeivooruitzichten van het bedrijf. Bovendien geeft de PEG-ratio van 2.08, die de verwachte winstgroei meeneemt in de berekening, aan dat de waardering van het aandeel op het moment zeker ook het toekomstige groeipotentieel reflecteert.


Eli Lilly overtrof verwachtingen voor het vierde kwartaal

Eli Lilly heeft indrukwekkende resultaten behaald in het vierde kwartaal van 2023, die de verwachtingen van analisten overtroffen dankzij de succesvolle lancering van het nieuwe gewichtsverliesmedicijn Zepbound en hogere prijzen voor de diabetesbehandeling Mounjaro. Hieronder volgt een gedetailleerde analyse van hun recente kwartaalprestaties en de vooruitzichten voor het bedrijf.


In het vierde kwartaal rapporteerde Eli Lilly namelijk een winst per aandeel van $2.49, aangepast voor eenmalige posten, wat hoger is dan de verwachte $2.22. De totale omzet steeg met een enorme 28% tot $9.35 miljard, wat ruim boven de verwachte $8.93 miljard ligt. Deze sterke prestaties werden voornamelijk aangedreven door de lancering van Zepbound en hogere prijzen voor Mounjaro.


Zepbound, goedgekeurd door de Amerikaanse FDA in november, genereerde al $175.8 miljoen in verkopen in het vierde kwartaal. Analisten voorspellen dat Zepbound in zijn eerste jaar meer dan een miljard dollar kan opleveren en mogelijk het best verkopende medicijn aller tijden kan worden.


Explosieve groei van Mounjaro

Mounjaro, een behandeling voor diabetes, zag ook een aanzienlijke vraagstijging, waarbij de omzet steeg naar $2.21 miljard in het vierde kwartaal, van slechts $279.2 miljoen in dezelfde periode vorig jaar. Deze toename weerspiegelt niet alleen een hogere vraag, maar ook hogere gerealiseerde prijzen in de VS, mede als gevolg van een afnemend gebruik van Eli Lilly’s spaarkaartprogramma's, die bedoeld zijn om de out-of-pocket kosten voor patiënten te verlagen.


Voor het volledige jaar 2024 verwacht Eli Lilly een aangepaste winst per aandeel van $12.20 tot $12.70 en een omzet tussen $40.4 miljard en $41.6 miljard. Deze prognoses zijn over het algemeen in lijn met de marktverwachtingen en reflecteren een verwachte versnelling in omzetgroei in de tweede helft van het jaar, in lijn met de toegenomen beschikbaarheid van incretine medicijndoses.


Belangrijkste groeidrijvers

AI speelt een cruciale rol in de versnelling van het medicijnontdekkingsproces, wat de efficiëntie en effectiviteit van farmaceutisch onderzoek aanzienlijk verbetert. Partnerschappen tussen grote farmaceutische bedrijven en AI-specialisten, zoals Pfizer met Concreto HealthAI en CytoReason, wijzen op een trend waarbij AI-technologieën cruciaal zijn voor het versnellen van de ontwikkelingscycli en het verbeteren van de succespercentages van nieuwe medicijnen.


De segmenten biologica en biosimilars zijn belangrijke groeifactoren binnen de Amerikaanse farmaceutische markt. Biosimilars bieden een kosteneffectieve behandelingsoptie voor chronische ziekten zoals diabetes, kanker en auto-immuunziekten, en worden steeds meer geaccepteerd door zowel zorgverleners als patiënten. De kostenvoordelen van biosimilars, samen met de hoge prijs van biologische geneesmiddelen, stimuleren de vraag en potentieel aanzienlijke besparingen op de gezondheidszorgkosten.


Een toename in de productiecapaciteit en een hoger aantal goedkeuringen voor generieke geneesmiddelen ondersteunen de groei van deze sector. Deze ontwikkelingen helpen om de toegang tot essentiële medicijnen te vergroten en dragen bij aan de volksgezondheid.De recente financiële resultaten van Novartis, Johnson & Johnson, Regeneron, Eli Elly en de hoge verwachtingen voor Novo Nordisk illustreren het aanhoudende potentieel van de farmaceutische sector om te groeien en te innoveren, zelfs in uitdagende marktomstandigheden. Deze bedrijven blijven vooroplopen in zowel de ontwikkeling van nieuwe behandelingen als in het behalen van robuuste financiële resultaten, waardoor ze essentiële spelers blijven in de wereldwijde gezondheidszorgmarkt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Kommentare


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..