top of page

Na een koersdaling van 80%: Is dit AI-aandeel een koopkans?

In het kort:

  • Confluent rapporteerde in Q1 2025 een omzet van $260,9 miljoen, een groei van 26% op jaarbasis, boven verwachting.

  • De waardering van het aandeel is sinds de piek in 2021 met 79% gedaald, maar staat nu op een relatief lage koers/omzet-verhouding van 6,6.

  • Ondanks sterke kwartaalresultaten verlaagde het bedrijf zijn omzetprognose voor 2025, wat leidde tot een koersdaling van 18%.


De Amerikaanse dataplatformleverancier Confluent (NASDAQ: CFLT) bevindt zich op een opvallend kantelpunt. Het bedrijf levert cruciale infrastructuur voor real-time data-analyse, een technologie die steeds belangrijker wordt in de toepassing van kunstmatige intelligentie.


Terwijl het aandeel met bijna 80% is gedaald ten opzichte van de piek in 2021, zijn de onderliggende cijfers verrassend sterk. Hoewel we zeker kunnen stellen dat dit een absoluut hype aandeel is geweest in de AI-hausse een paar jaren terug, is het toch eens tijd om te kijken wat er nu onderliggend gebeurd bij dit bedrijf.


De aandelenkoers van Confluent sinds de beursgang:

Bron: Finchat
Bron: Finchat

Confluent opereert in wat het zelf inschat als een adresserbare markt van $100 miljard, terwijl de huidige jaaromzet van het bedrijf nog onder de $1,1 miljard ligt. De implicatie is duidelijk: de groei is nog lang niet uitgeput, al zitten er duidelijke haken en ogen aan die potentie.


De omzetgroei van Confluent:

Bron: Finchat
Bron: Finchat

Strategische relevantie: de ruggengraat van AI-datastromen

Confluent is gebouwd rond het open-source project Apache Kafka, en biedt een geavanceerd datastreamingplatform waarmee bedrijven hun realtime datastromen kunnen beheren, analyseren en koppelen aan applicaties en AI-modellen.


De technologie wordt al breed ingezet:

  • Walmart gebruikt Confluent om realtime inzicht te krijgen in voorraadniveaus in fysieke en online winkels.

  • Banken en beurshandelsplatforms gebruiken het om live koersinformatie en transactiedata te verwerken.

  • AI-chatbots, zoals klantenservices die draaien op modellen van OpenAI, gebruiken Confluent om direct toegang te hebben tot klantdata, actuele vluchtinformatie of productbeschikbaarheid.


In tegenstelling tot klassieke datawarehouses werkt data streaming niet achteraf, maar direct bij binnenkomst van de data. In een wereld waarin AI beslissingen moet nemen op basis van actuele data, is dit essentieel. De adoptie van generatieve AI zorgt er dan ook voor dat data streaming wordt beschouwd als een infrastructuurcomponent die net zo fundamenteel is als cloudopslag of internetconnectiviteit.


Eerste kwartaal 2025: hogere omzet, kleinere verliezen

In Q1 2025 boekte Confluent een totale omzet van $260,9 miljoen, volledig afkomstig uit abonnementen. Dat is boven de verwachte $254 miljoen en goed voor een jaarlijkse groei van 26%. Dat is een versnelling ten opzichte van de 24% groei in het vierde kwartaal van 2024.


De belangrijkste oorzaak van deze versnelling ligt in twee factoren:


  • Sterke klantengroei, met name onder grote accounts.

  • Diepere penetratie bij bestaande klanten, wat blijkt uit de hoge net revenue retention (NRR).


De net revenue retention kwam uit op 117%, wat betekent dat bestaande klanten gemiddeld 17% meer besteden dan een jaar geleden. De groei concentreert zich bij grotere accounts:


  • 1.412 klanten gaven meer dan $100.000 per jaar uit, +12% jaar-op-jaar.

  • 210 klanten besteedden meer dan $1 miljoen, een stijging van 25%.


Het nettoverlies van Confluent de afgelopen kwartalen:

Bron: FInchat
Bron: FInchat

Aan de kostenkant wist het bedrijf zijn nettoverlies te verlagen tot $67,5 miljoen, een daling van 27% vergeleken met Q1 2024. Dit werd voornamelijk bereikt door het beperken van de stijging van operationele kosten. Op non-GAAP-basis was Confluent winstgevend, met een winst van $28,9 miljoen, oftewel $0,08 per aandeel – boven de verwachte $0,07.


Verlaging van jaarprognose schrikt beleggers af

Tegenover de sterke kwartaalcijfers staat echter een voorzichtige boodschap van het management: de jaarlijkse omzetverwachting voor 2025 werd verlaagd van een maximum van $1,12 miljard naar $1,11 miljard. Hoewel dit een minimale verlaging lijkt, was de marktgevoeligheid hoog, logisch voor een groeiaandeel als Confluent..


Reden voor de aanpassing zijn aanhoudende economische onzekerheden, waaronder de wereldwijde handelsverstoringen en de afkoelende investeringsbereidheid bij techbedrijven. Voor beleggers geldt: het bedrijf presteert goed binnen zijn cirkel van invloed, maar de macro-economische omgeving blijft een externe risicofactor die moeilijk in te prijzen is.

Deze aanpassing leidde tot een directe koersdaling van 18%, ondanks het feit dat het bedrijf over de eerste drie maanden dus wél boven verwachting presteerde.


Tijdens de technologiehausse in 2021 bereikte Confluent een koers/omzetverhouding (price-to-sales ratio, P/S) van 60x. Dit was gebaseerd op torenhoge groeiverwachtingen in combinatie met euforie rond AI en cloudbedrijven. Inmiddels is het aandeel 79% gedaald tot een koers van $20,42 per aandeel, waarmee de P/S-ratio is gezakt naar 6,6x.

In absolute zin is dat nog steeds hoger dan klassieke softwarebedrijven, maar binnen het SaaS-segment (Software-as-a-Service) en gezien de brutomarge van 74% is dit een veel redelijkere waardering.


De P/S ratio van Confluent sinds de beursgang:

Bron: Finchat
Bron: Finchat

Het bedrijf heeft dus een marktwaarde van $7 miljard, tegenover een jaarlijkse omzet van ruim $1 miljard. Gezien het feit dat de marktpotentie ($100 miljard) tientallen malen groter is dan de huidige omzet, kan dit aandeel bij een aanhoudende groei in theorie doorgroeien naar een veel hogere omzetbasis en daarmee hogere waardering.


Volgens gegevens van The Wall Street Journal volgen 34 analisten het aandeel Confluent. Van hen geven:


  • 20 analisten een koopadvies

  • 5 analisten een “overweight” (licht koopwaardig) advies

  • 8 adviseren om het aandeel te houden

  • 1 analist geeft een onderwogen advies

  • Geen van de analisten raadt aan om het aandeel te verkopen


Het gemiddelde koersdoel ligt op $28,60, wat 44% boven de huidige koers ligt. Het hoogste koersdoel ligt op $37, wat zou neerkomen op een stijging van 87%.

Deze prognoses gaan er impliciet natuurlijk wel vanuit dat Confluent dus zijn groeipad weet vast te houden en dat macro-economische tegenwind tijdelijk is. Mochten economische condities verder verslechteren, dan zullen deze koersdoelen waarschijnlijk neerwaarts worden bijgesteld.


Confluent combineert sterke kwartaalresultaten met een kwetsbare vooruitblik. De fundamentele kracht zit in de versnellende omzetgroei, hoge klantretentie en stijgende bestedingen onder grote klanten. Het aandeel is fors afgestraft, wat heeft geleid tot een waardering die voor het eerst sinds de beursgang als ‘realistisch’ kan worden bestempeld.

Tegelijkertijd is het duidelijk dat investeerders op korte termijn rekening moeten houden met risico’s buiten de invloedssfeer van het bedrijf, zoals economische vertraging en mede daardoor druk op IT-budgetten.


Voor beleggers met een middellange tot lange termijnvisie en de bereidheid om volatiliteit te accepteren, kan Confluent een interessante positie zijn binnen een AI-gedreven portefeuille. De combinatie van een lagere waardering, een enorme adresserbare markt, en een product dat fundamenteel relevant is in de infrastructuur van AI, maakt dit aandeel het overwegen waard.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page