top of page

Warren Buffett creëert een probleem van $348 Miljard voor zijn opvolger

Warren Buffett stapt op na 60 jaar – en laat een probleem van $348 miljard achter


Warren Buffett heeft aangekondigd dat hij eind 2025 opstapt als CEO van Berkshire Hathaway. De timing van die beslissing – midden in een periode van massale aandelenverkopen en met een recordberg aan cash op de balans – is even verrassend als veelzeggend. Voor het eerst in twee decennia bezit Berkshire meer cash en kortlopende staatsobligaties ($348 miljard) dan beursgenoteerde aandelen. Daarmee heeft Buffett in feite de beurs verlaten. Maar waarom?


Wat volgt is een diepe analyse van de cijfers achter zijn verkopen, de veranderende strategie van Berkshire, de economische context, en vooral: de implicaties voor opvolger Greg Abel en de aandelenmarkt als geheel.


Van verkoper naar verzamelaar van cash

Het meest opvallende cijfer in het laatste kwartaalrapport van Berkshire Hathaway: Buffett verkocht in Q1 2025 voor $4,7 miljard aan aandelen en kocht voor slechts $3,2 miljard terug. Daarmee is het bedrijf al tien kwartalen op rij een netto verkoper van aandelen. Zo'n consistente reeks van verkoopactiviteit is ongekend in Buffett’s lange beleggingscarrière en signaleert een fundamentele vertrouwensbreuk in de huidige beurswaarderingen.


Deze reeks aan verkopen is geen toeval of tijdelijke aanpassing. Sinds begin 2022 is Buffett structureel aan het afbouwen, met als gevolg dat Berkshire nu:


  • $348 miljard aan cash, cash equivalents en Amerikaanse staatsobligaties bezit – een absoluut record.

  • Daarvan is ongeveer 5% van de totale markt van Amerikaanse Treasury bills in bezit van Berkshire.

  • Ter vergelijking: eind 2023 had Berkshire ‘slechts’ $167 miljard in cash – de cashpositie is dus meer dan verdubbeld in drie maanden tijd.



Voor het eerst sinds de vroege jaren 2000 is Berkshire’s positie in liquide middelen groter dan zijn portefeuille aan beursgenoteerde aandelen, die nu op zo’n $264 miljard gewaardeerd wordt. De implicatie: Buffett heeft zich strategisch teruggetrokken uit de aandelenmarkt.


Waarom Buffett niet meer koopt: overwaardering en geopolitieke onzekerheid

Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering in Omaha, waar tienduizenden beleggers op afkomen – onder wie dit jaar Tim Cook (CEO Apple) en Hillary Clinton – gaf Buffett aan dat er nauwelijks koopwaardige aandelen te vinden zijn.

Zijn eigen woorden:

“Things get extraordinarily attractive very occasionally. At some point, we’ll be bombarded with offerings that we’ll be glad we have the cash for.”

Dat is Buffett-taal voor: we wachten op een serieuze, lange termijn crash. Zijn strategie lijkt nu puur defensief: cash opbouwen, wachten tot de markt instort, en dan toeslaan – zoals hij deed tijdens de financiële crisis van 2008 of de recessie van 1990.


De geopolitieke context speelt hierin een grote rol. Buffett uitte ongewoon stevige kritiek op het Amerikaanse handelsbeleid:

“Trade should not be a weapon. There’s no question that trade can be an act of war.”

Hoewel hij geen namen noemde, was dit duidelijk gericht op voormalig president Donald Trump, die recent een nieuwe ronde importheffingen aankondigde. Protectionisme, zo vreest Buffett, verstoort de fundamenten waarop hij investeert: mondiale ketens, voorspelbare cashflows en economische rationaliteit.


Resultaten onder druk – maar beleggers belonen de voorzichtigheid

Ondanks de recordberg cash en de voorzichtigheid in de markt, stond de operationele winst van Berkshire onder druk. In Q1 2025:


  • Operationele winst daalde van $11,2 miljard naar $9,6 miljard.

  • De oorzaak: vooral lagere winst uit verzekeringsactiviteiten, waaronder een verlies van $1,1 miljard door de bosbranden in Californië.

  • De ‘boekhoudkundige’ nettowinst daalde nog veel sterker: van $12,7 miljard naar $4,6 miljard, door dalingen in de waarde van beursgenoteerde belangen.


En toch steeg het aandeel Berkshire Hathaway met 20% in 2025 tot een recordprijs van $809.808,50 per A-aandeel. Dat is opmerkelijk, gezien de daling van de S&P 500 met 3% over dezelfde periode. Het suggereert dat beleggers de voorzichtigheid van Buffett juist belonen – en anticiperen op toekomstige koopkansen wanneer anderen moeten verkopen.

Nog een opvallend teken van terughoudendheid: geen enkele aandeleninkoop door Berkshire in het afgelopen kwartaal.Zelfs het eigen aandeel acht Buffett momenteel te duur.


De erfenis van Buffett: 5.500.000% rendement – en een onmogelijke opvolging

Toen Buffett in 1965 Berkshire Hathaway overnam, was het een verlieslijdende textielfabrikant. Vandaag is het bedrijf een wereldwijd conglomeraat met belangen in verzekeringen (GEICO), spoorwegen (BNSF), energie (Berkshire Hathaway Energy), en participaties in bedrijven als Apple, Coca-Cola en Moody’s.


Onder Buffett:

  • Marktwaarde gestegen van $18 miljoen naar $1.160 miljard (1,16 biljoen).

  • Dat is een totaalrendement van 5.500.000%.

  • De jaarlijkse samengestelde rendementen lagen rond de 19,8%, versus 10,2% voor de S&P 500 over dezelfde periode.


Die prestaties zijn uniek – en vormen meteen het probleem: hoe vervang je iemand die gemiddeld twee keer beter presteerde dan de markt, over zes decennia?


Greg Abel: het stille alternatief

Greg Abel, een Canadese manager die al sinds 2000 bij Berkshire zit en sinds 2018 verantwoordelijk is voor de niet-verzekeringsactiviteiten, wordt Buffett’s opvolger. Maar hij erfde niet alleen een imperium, maar ook een strategisch dilemma:


  • Wat doe je met $348 miljard aan cash in een overgewaardeerde markt?

  • Hoe blijf je trouw aan value investing terwijl er nauwelijks ‘value’ te vinden is?

  • Hoe handhaaf je de cultuur zonder Buffett’s charisma en instinct?


Buffett gaf Abel geen waarschuwing vooraf voor zijn pensioneringsaankondiging. “Hij wist het net zo min als jullie,” zei Buffett tegen aandeelhouders. Een knipoog, maar ook een test: hoe reageert de opvolger onder druk?


Waar liggen kansen voor Berkshire post-Buffett?

Twee realistische strategische richtingen voor Berkshire onder Abel:


  1. Internationale expansie

    • Buffett zette al de toon met miljardeninvesteringen in Japanse sōgō shōsha – handelshuizen zoals Mitsubishi, Mitsui en Sumitomo.

    • 80% van de beursgenoteerde bedrijven met een P/E-ratio onder 10 bevinden zich buiten de VS.

    • Voorbeeld: Europese industriële bedrijven, Latijns-Amerikaanse nutsbedrijven of Aziatische financiële instellingen kunnen Buffett-waardige kansen bieden.


  2. Geduldig wachten op een crisis

    • In 1990 investeerde Buffett fors in Wells Fargo tijdens een bankencrisis.

    • In 2008 redde hij Goldman Sachs en GE met preferente aandelen.

    • Berkshire’s huidige liquiditeitspositie stelt Abel in staat als enige koper in een paniekmarkt op te treden – een monopoliepositie die miljarden kan opleveren, mits goed benut.


Wat waarschijnlijk níét zal gebeuren, is een koerswijziging richting hypergroei of tech zonder onderliggende waarde. Abel is intern opgeleid, en lijkt het DNA van Buffett te respecteren.


Buffett’s vertrek is een signaal, niet alleen een afscheid

Warren Buffett laat Berkshire achter op een keerpunt. De combinatie van recordverkoop van aandelen, een gigantische cashberg en zijn onverwachte pensionering zegt meer dan woorden. Buffett denkt dat de komende jaren fundamenteel andere investeringsomstandigheden zullen kennen – en positioneert Berkshire als de ultieme crisis-koper.


Voor beleggers betekent dit twee dingen:

  1. De waarderingen zijn volgens Buffett zó hoog, dat zelfs Apple (ooit zijn grootste positie) deels is verkocht.

  2. De volgende grote zet van Berkshire zal niet op de beursvloer beginnen, maar in de markt voor distressed assets – mogelijk na een economische schok.


In Buffett’s eigen woorden uit een eerder aandeelhoudersbrief:

“Kanen zijn zeldzaam. Maar als ze zich aandienen, is het ons werk om alles in te zetten.”

Die kans is er nog niet volgens hem. Maar met $348 miljard klaar om te vuren, zal het vuurwerk niet lang op zich laten wachten.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page