Wat is jaarruimte en hoe bereken je het?
- Rabi Safi
- 27 mrt 2023
- 2 minuten om te lezen
Heb je ooit gehoord van jaarruimte? Nee, het is niet de ruimte waar je elk jaar naartoe gaat om te ontsnappen aan je schoonmoeder. Het is ook niet de ruimte waar je al je spullen opslaat die je niet meer nodig hebt. Jaarruimte is iets heel anders, en het kan je veel geld besparen als je het goed gebruikt.
Jaarruimte is het bedrag dat je van de Belastingdienst mag gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Dat klinkt misschien saai, maar het is eigenlijk heel slim. Want als je geld stort op een speciale rekening voor je pensioen, zoals een lijfrentespaarrekening of een lijfrentebeleggingsrekening, dan mag je dat bedrag aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat betekent dat je minder inkomstenbelasting betaalt. En dat betekent dat je meer geld overhoudt voor leuke dingen.
Hoeveel jaarruimte je hebt, hangt af van hoeveel pensioen je al hebt opgebouwd. Als je een goed pensioen hebt via je werkgever, dan heb je waarschijnlijk weinig of geen jaarruimte. Maar als je zzp'er bent, of als je een tijdje niet hebt gewerkt, of als je gewoon meer wilt sparen voor later, dan heb je waarschijnlijk wel jaarruimte.
Hoe bereken je dan je jaarruimte? Dat is niet zo makkelijk als het klinkt. Je hebt namelijk een aantal gegevens nodig, zoals je inkomen van vorig jaar, de AOW-franchise (dat is het deel van je inkomen waarover je geen pensioen mag opbouwen), de factor A (dat is hoeveel pensioen je hebt opgebouwd bij je werkgever) en de netto toename van de FOR (dat is een speciale regeling voor ondernemers). Gelukkig zijn er handige tools op internet die je kunnen helpen om je jaarruimte te berekenen. Zoals deze tool van Knab of deze tool van BrightPensioen.
Als je eenmaal weet hoeveel jaarruimte je hebt, kun je die gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Maar let op: je mag niet onbeperkt inleggen. Er is een maximumbedrag per jaar dat je mag gebruiken voor je pensioen. In 2023 is dat € 15.317 . Dat lijkt misschien veel, maar het kan nog meer worden. Er is namelijk een nieuwe wet in de maak die de jaarruimte flink gaat vergroten. Dat betekent dat je nog meer belastingvoordeel kunt krijgen als je spaart voor later.
Maar wat als je niet al je jaarruimte gebruikt? Dan ben je die niet meteen kwijt. Je mag namelijk tot acht jaar terug gebruikmaken van de jaarruimte die je niet hebt benut. Dat heet reserveringsruimte. Dus als je in 2023 nog jaarruimte hebt van 2015 tot en met 2022, dan kun je die nog steeds gebruiken om extra pensioen op te bouwen. Maar let op: gebruik eerst de oudste jaarruimte, want die vervalt als eerste.
Dus waar wacht je nog op? Bereken snel hoeveel jaarruimte en reserveringsruimte je hebt en maak er gebruik van. Zo kun je belastingvriendelijk sparen of beleggen voor een goed pensioen. En dan kun je later misschien wel naar de ruimte gaan om te ontsnappen.
Deze content is onafhankelijk, zonder samenwerking met andere partijen & enken informatief! Mocht je mee willen praten met gelijkgestemden - word dan nu lid!
Kommentare