Vraag uit de community: "Alles verkocht vorig jaar, is dit het juiste moment om te kopen?"
We kregen een interessante vraag van een vaste lezer en in de wereld van beleggen is er een overvloed aan strategieën, meningen en 'deskundige' adviezen. Echter, vaak is een simpel maar goed voorbeeld alles wat nodig is om de essentie van het beleggen te begrijpen. Een perfect voorbeeld hiervan is de boerderij analogie, die ik vaak gebruik om mijn beleggingsfilosofie te illustreren.
Stel je voor, je bent in een tweestrijd zoals een lezer onlangs beschreef. Hij heeft geïnvesteerd in een ETF en meerdere aandelen, maar verkocht alles vorig jaar uit angst voor een recessie. Nu, met de wereld in economische onzekerheid en in Nederland een duidelijke recessie, vraagt hij zich af of het tijd is om terug te keren naar de markt. Hier komt de boerderijvoorbeeld goed van pas.
De Aankoop van een Boerderij
Je koopt een boerderij. Zodra de koop is voltooid, word je niet elke dag wakker geobsedeerd door de waarde van de boerderij. Als er tientallen duizenden gekken op je deur bonken, met elk een ander prijs, elk seconde van de dag, dan bel je de politie. Maar op de beurs vinden we het blijkbaar erg normaal. Dus je focust je niet op de dagelijkse prijs van je boerderij. Je focus ligt op hoe productief de boerderij is, wat je kunt doen om de opbrengst te verhogen, en hoe je het land duurzaam kunt beheren. Dit doe je zodat je er een fijn leven uit kan leven, een succesvol bedrijf runt en deze net zo succesvol kunt overdragen aan een ander of eventueel verkopen als je wat ouder bent tegen een mooie rendement zodat je ruimschoots met pensioen kan.
Marktvolatiliteit vs. Langetermijnwaarde
De marktwaarde van je boerderij kan fluctueren door externe factoren: economische veranderingen, politieke onrust, of zelfs veranderingen in het weer. Als eigenaar van de boerderij is je primaire zorg echter niet de dagelijkse prijsverandering, maar de langetermijnproductiviteit en -waarde van je investering.
Focus op Wat Je Kunt Beheersen
Als boer, richt je je niet op het weer of de macro-economische situatie. Je concentreert je op wat je kunt beheersen: het verbeteren van de bodemkwaliteit, het investeren in efficiëntere landbouwmethoden, en het zorgen voor duurzaam beheer van je middelen. Deze acties maken je boerderij bestendiger tegen externe schokken.
Toepassing op Beleggen
Dit principe is rechtstreeks van toepassing op beleggen. In plaats van je te richten op de dagelijkse schommelingen van de aandelenmarkt of je te laten leiden door angst voor recessies, zou je je moeten concentreren op de onderliggende waarde en het langetermijnpotentieel van je investeringen. Zoek naar bedrijven met sterke fundamenten, duurzame bedrijfsmodellen, en de capaciteit om in verschillende economische omstandigheden te floreren. Of zoals Buffett het zou zeggen, bouw een slotgracht om je kasteel heen tegen de externe factoren. Als je geen kasteel hebt, investeer inkastelen die dat wel hebben gedaan. Of tewel: Zoek bedrijven die floreren onder alle omstandigheden. Zelfs als een storm ze raakt, dat ze voorbereid zijn om er goed van te herstellen.
Conclusie
Dit boerderijvoorbeeld is een krachtige metafoor voor beleggen. Het benadrukt het belang van langetermijndenken, het negeren van kortetermijnmarktvolatiliteit, en het concentreren op wat je kunt beheersen. Net zoals een boer zijn boerderij bestendig maakt tegen weersveranderingen en economische cycli, moeten beleggers zich richten op het bouwen van een veerkrachtige, waarde-gedreven portefeuille die bestand is tegen de ups en downs van de markt. Dan hoef je je ook niet bij elke "crisis" afvragen wat je moet doen.
Kommentare