top of page
Rens Boukema

Nvidia claimt dé AI-oplossing om overvol stroomnet aan te pakken

In het kort:

  • Nvidia en Utilidata presenteren een innovatieve chipoplossing die kan worden aangesloten op slimme energiemeters om het elektriciteitsnet efficiënter te benutten.

  • Het huidige Nederlandse elektriciteitsnet kampt met overbelasting door de massale toename van zonnepanelen en de groeiende vraag naar elektriciteit.

  • Het gebruik van deze technologie zou het mogelijk maken om meer van de totale capaciteit van het stroomnet te benutten zonder concessies te doen aan betrouwbaarheid en zonder de noodzaak van extra infrastructuuruitbreiding.


In Nederland staat het elektriciteitsnet onder druk door de groeiende vraag naar stroom, vooral als gevolg van de massale overstap naar zonnepanelen. De netbeheerders waarschuwen dat het huidige stroomnet de groei niet aankan en dat miljardeninvesteringen nodig zijn om het te upgraden. Maar volgens de Amerikaanse technologiegigant Nvidia is er een goedkopere en snellere oplossing voorhanden.


De stroomnet uitdaging

Koning Willem-Alexander benoemde de uitdagingen van het stroomnet zelfs in de troonrede. Het overvolle elektriciteitsnetwerk wordt gezien als de grootste belemmering voor de energietransitie in Nederland. Netbeheerders waarschuwen dat het elektriciteitsnet de groeiende vraag niet aankan, en met de verwachting dat de vraag naar elektriciteit zal verdubbelen, wordt de druk alleen maar groter.


Nvidia's Oplossing

Nvidia heeft samen met het Amerikaanse bedrijf Utilidata een oplossing ontwikkeld in de vorm van een chip die kan worden aangesloten op slimme energiemeters. Deze chip maakt het mogelijk om in real-time zichtbaar te maken waar en wanneer er capaciteit beschikbaar is in het elektriciteitsnet. Hierdoor kan het stroomnet efficiënter worden gebruikt en kan mogelijk bijna 50% van de totale leverpotentie worden benut zonder concessies te doen aan betrouwbaarheid of de noodzaak om extra transformatorhuisjes en kabels te bouwen.


Dit zou een aanzienlijke verbetering zijn ten opzichte van de huidige situatie waarin slechts ongeveer 30% van het potentieel wordt benut, volgens Utilidata. ´´In Nederland is het elektriciteitsnet compleet ingericht op betrouwbaarheid en wordt het dus conservatief beheerd. Daardoor wordt gemiddeld slechts 30% van het totale potentieel benut.´´

Aldus technisch directeur van Utilidata, Marissa Hummon.

Hierdoor kan het elektriciteitsnet efficiënter worden ingezet zonder dat het overbelast raakt.


Volgens Nvidia en Utilidata is hun oplossing aanzienlijk goedkoper dan de traditionele methoden om netcapaciteit uit te breiden. De chip kan eenvoudig worden aangesloten op bestaande slimme meters, en er zijn al gesprekken gaande met Nederlandse netbeheerders zoals Alliander en Stedin om de technologie te implementeren.


Toekomstperspectief

Het lijkt erop dat er veel potentie is om het Nederlandse elektriciteitsnet efficiënter te benutten. Utilidata merkt op dat het essentieel is om slimme toepassingen op dit gebied te onderzoeken, gezien de dringende noodzaak vanwege de energietransitie.

De TU Delft werkt zelfs aan een speciaal laboratorium om deze technologie te testen.

Netbeheerders Alliander en Stedin hebben bevestigd dat ze in gesprek zijn met Utilidata en Nvidia, maar de implementatie bevindt zich nog in de onderzoeksfase.


Thuisaccu's en zonnepanelen

Naast de problemen met het stroomnet, zijn er ook uitdagingen in verband met thuisaccu's en zonnepanelen. In Nederland hebben maar een klein aantal huishoudens een thuisaccu, en dit komt deels doordat veel oudere woningen niet geschikt zijn voor veilige installatie.


Thuisaccu's kunnen echter een rol spelen bij het ontlasten van het overbelaste stroomnet, vooral als de opgeslagen stroom voornamelijk voor eigen gebruik is. Het delen van opgewekte stroom met het net kan nieuwe congestie veroorzaken.


De onzekerheid over de salderingsregeling en berichten over falende zonnepanelen hebben particulieren meer terughoudend gemaakt om zonnepanelen te laten installeren. Dit heeft geleid tot een daling in de vraag, en installatiebedrijven ervaren een terugloop in omzet.


Grootschalige zonneprojecten lopen ook vast vanwege materiaalkosten, financieringsproblemen en de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. Hierdoor worden veel geplande projecten geannuleerd, wat leidt tot bezorgdheid binnen de branche.


Conclusie

Het elektriciteitsnet in Nederland staat voor aanzienlijke uitdagingen, en innovatieve oplossingen zoals de chip van Nvidia en Utilidata zouden een belangrijke stap kunnen zijn om de capaciteit te vergroten en de groei van zonne-energie mogelijk te maken.

Het is echter duidelijk dat er nog veel werk te doen is om het elektriciteitsnet klaar te stomen voor de toekomst.

Comments


Net binnen..