top of page

Amazon belegt nu in AMD - maar het is niet wat het lijkt

In het kort:

  • Amazon bezit sinds kort $84,4 miljoen aan AMD-aandelen, maar niet via een directe investering, er zit iets anders achter.

  • AMD nam kortgeleden namelijk ZT Systems over, slechts zes weken later verkoopt AMD alweer een groot deel van die overname aan Sanmina voor $3 miljard.

  • AMD houdt de AI-designcapaciteiten van ZT Systems wél in huis – en dat blijkt de ware reden voor de acquisitie.


De afgelopen weken deed een nieuwtje de ronde dat Amazon plots aandelen bezit in AMD, ter waarde van zo’n $84,4 miljoen. Op het eerste gezicht lijkt dit een opvallende strategische keuze van Amazon. Maar wie iets dieper graaft, ontdekt dat het geen bewuste investering is – en dat het verhaal achter die aandelen vooral veel zegt over AMD’s strategie rond kunstmatige intelligentie (AI) en cloudinfrastructuur.


AMD was in Q1 2025 een opvallende nieuwe positie in de 13F filing van Amazon:

Bron: Stockzoa
Bron: Stockzoa

De sleutel tot deze positie? ZT Systems, een private speler uit de wereld van AI-serverinfrastructuur.


Op 31 maart 2025 rondde AMD de overname van ZT Systems af, een relatief onbekende, maar invloedrijke fabrikant van op maat gemaakte servers voor hyperscale cloudproviders. De totale waarde van die deal bedroeg $4,9 miljard, deels in contanten, deels in aandelen.


Enkele weken later, deze week op 19 mei, kondigde AMD alweer aan dat het het productiebedrijf van ZT Systems – dus de hardwarefabrieken zelf – van de hand doet aan het Amerikaanse Sanmina, voor $3 miljard, inclusief een mogelijke extra betaling van $450 miljoen.


Wat AMD dus feitelijk heeft gedaan, is het designteam en de klantenrelaties van ZT Systems behouden, en de fysieke productiecapaciteit meteen weer verkocht. Die productie wordt nu via een zogenoemd preferred NPI manufacturing partnership uitbesteed aan Sanmina.


Wat betekende ZT Systems voor AMD?

De overname van ZT Systems draaide niet om hardware – daar was AMD nooit bijzonder sterk in. Wat ZT Systems meebracht was eigenlijk drieledig, wat ik hieronder kort zal uitleggen per punt:


  • Designcapaciteit voor rack-scale AI-oplossingen

    ZT is gespecialiseerd in op maat gemaakte AI-serveroplossingen voor hyperscale datacenters. Hun ontwerpteams weten hoe je AI-workloads efficiënt en schaalbaar integreert in moderne cloudomgevingen.


  • Relaties met hyperscale cloudklanten

    ZT werkte al nauw samen met grote klanten als Amazon Web Services (vandaar het eerdere belang van Amazon), Microsoft Azure en Google Cloud. Met de overname kreeg AMD directe toegang tot deze klanten én hun specifieke eisen voor AI-infrastructuur.


  • Snellere time-to-market

    Door het behouden van de design- en klantenteams wil AMD sneller kunnen inspelen op de snel veranderende markt van AI-systemen. In de woorden van Forrest Norrod, EVP van AMD:


    “We expect to strengthen our U.S-based manufacturing capabilities for rack and cluster-scale AI systems and accelerate quality and time-to-market for our cloud customers.”


AMD´s Q1 kwartaalcijfers lieten al een sterke groei binnen AI zien:

Bron: Debelegger
Bron: Debelegger

Waarom dan die snelle verkoop?

De verkoop van het fysieke productiebedrijf lijkt in eerste instantie misschien tegenstrijdig omdat het zo´n groot deel van het aankoopbedrag bevat, maar is dat zeker niet. De oorspronkelijke intentie – om alleen het hart van de organisatie over te nemen en productie uit te besteden – werd al in augustus 2024 gecommuniceerd.


Dit zijn de onderliggende redenen voor de verkoop:


  • Focus op kernactiviteiten

    AMD wil geen kapitaal vastleggen in hardwareproductie, maar zich richten op chips, AI-architectuur en software-integratie.


  • Kostenbesparing

    Fysieke productiefaciliteiten zijn kapitaalintensief en cyclisch gevoelig. Door die uit te besteden aan een speler als Sanmina verlaagt AMD de vaste kosten.


  • Flexibiliteit

    Sanmina biedt schaalbare productie, inclusief geavanceerde liquid cooling-oplossingen. Dat past bij AMD’s open ecosysteemfilosofie.


Het is dus eerder een klassieke ‘asset-light’ strategie waarbij AMD zich positioneert als intellectuele motor, en partners als Sanmina het vuile werk laten doen.


En wat betekent dit voor het aandeel in AMD van Amazon?

Amazon had vóór de overname van ZT Systems een minderheidsbelang in het bedrijf. Door de overname van AMD kreeg het in ruil dus 822.234 AMD-aandelen – vandaag de dag goed voor de $84,4 miljoen die ik eerder al noemde.


Het is belangrijk te benadrukken dat Amazon dit belang niet zelf heeft gekozen of uitgebreid: het was simpelweg de uitruil van aandelen bij een overname.


Er zijn bovendien geen signalen dat Amazon een strategisch belang heeft genomen in AMD of zich gaat bemoeien met de bedrijfsvoering.

De cijfers: wat kostte en bracht het AMD op?

Aankoopprijs ZT Systems (maart 2025): $4,9 miljard


Verkoop productie-eenheid (mei 2025): $3 miljard (cash + aandelen, inclusief max $450 mln extra)


Waarde behouden AI-design & klantenteam: Moeilijk exact in te schatten, maar hoe dan ook zeer cruciaal in AMD’s positionering binnen de AI-markt.


Daarmee heeft AMD in feite zo’n $1,9 miljard betaald voor de strategische kern van ZT Systems – de IP, klantenrelaties en ontwikkelteams. Gezien de enorme groeiverwachtingen voor AI-infrastructuur lijkt dat een gerichte langetermijninvestering.


Implicaties: AMD’s AI-ambities krijgen vorm

Deze transactie onderstreept de ambitie van AMD om zich niet alleen te positioneren als chipfabrikant (met concurrenten als Nvidia en Intel), maar als volwaardige AI-oplossingspartner voor hyperscale cloudbedrijven.


Met eigen CPU’s (EPYC), GPU’s (Instinct), FPGA’s (via Xilinx) en nu ook rack-scale system design (via ZT Systems) wil AMD een end-to-end AI-stack aanbieden.


De samenwerking met Sanmina moet die ambitie schaalbaar en winstgevend maken. AMD hoeft zich niet langer te bekommeren om productielijnen, supply chain management of fysieke logistiek – en kan zich volledig richten op R&D, klantintegratie en marktdifferentiatie.


De berichtgeving over Amazon die "investeert" in AMD mist de kern: dit is géén strategische alliantie, maar een boekhoudkundige uitkomst van een overname. De échte headline is dat AMD met de overname van ZT Systems en de daaropvolgende verkoop van de productieactiviteiten zijn positie in de AI-waardeketen fundamenteel versterkt – zonder zich te vergalopperen in kapitaalintensieve productiefaciliteiten.


Of die strategie zich in hogere marges en marktaandeel vertaalt, zal pas blijken in de komende kwartalen. Maar de richting is duidelijk: AMD wil niet alleen chips leveren – het wil meedenken, meebouwen en natuurlijk vooral mee-winnen in het AI-tijdperk.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page