top of page

Deze miljardair dumpt dit techaandeel en zet in op AI-parel

In het kort:

  • Dan Loeb heeft in het eerste kwartaal van 2025 zijn volledige belang in een MAG-7 aandeel verkocht na een stevige omzetdaling en verslechterende marges.

  • Tegelijkertijd investeerde hij bijna 200 miljoen dollar in een ander MAG-7 aandeel, dat profiteert van zijn dominante positie in de AI-markt en hoge marges.

  • Deze verschuiving illustreert een duidelijke voorkeur voor bedrijven met sterke fundamentele prestaties boven speculatieve groeiverhalen.


Wat opviel in het meest recente 13F-formulier van Dan Loebs Third Point dat hij een rigoureuze portefeuilleherstructurering heeft doorgevoerd: Tesla volledig eruit, Nvidia erin. De vraag is waarom een belegger met een portefeuille van meer dan 6,5 miljard dollar deze radicale draai maakt.


De grootste posities op dit moment:

Bron: Gurufocus
Bron: Gurufocus

Naast Nvidia kocht hij ook zwaar in bij Kenvue, een defensieve speler in consumentengezondheid (8,9 miljoen aandelen, goed voor 3,27 procent van de portefeuille) en bij CoStar Group, actief in vastgoeddata, wat duidt op vertrouwen in digitale infrastructuur als groeimarkt. Opmerkelijk is ook de aanzienlijke verhoging van zijn belang in Apollo Global Management met 275 procent, een zet die suggereert dat Loeb verwacht dat alternatieve investeringen aantrekkelijker worden bij aanhoudende marktvolatiliteit.


Aan de verkoopzijde viel niet alleen Tesla op, maar ook het volledige afscheid van Meta Platforms en Danaher Corp, beide met een impact van meer dan vijf procent op de totale portefeuille. Daarnaast verlaagde Loeb zijn posities in onder andere Amazon en Intercontinental Exchange aanzienlijk.


De rode draad in zijn portefeuilleverschuiving is duidelijk: weg van bedrijven die vertrouwen op beloftes en hype, richting ondernemingen met meetbare, winstgevende groei en een duidelijke strategische positie in de markt.


Tesla: het einde van de glans?

Loeb kocht zijn belang in Tesla nog in het derde kwartaal van 2024. In twee kwartalen bouwde hij een positie van 500.000 aandelen op. Die positie is nu volledig verkocht. Wie alleen naar de koersontwikkeling kijkt, zou kunnen denken dat het om winstneming gaat: na de herverkiezing van Donald Trump en de aanstelling van Elon Musk als "special government employee" bij het Department of Government Efficiency (DOGE), verdubbelde de koers van Tesla kortstondig. Maar wie verder kijkt dan de koers, ziet een dieper liggend probleem.


De koers van Tesla de afgelopen 5 jaar:

Bron: Macrotrends
Bron: Macrotrends

Tesla’s kwartaalcijfers laten een zorgwekkend beeld zien. De omzet uit de verkoop van elektrische voertuigen daalde in het eerste kwartaal van 2025 met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Die terugval komt ondanks forse prijsverlagingen op de Model 3, S, X en Y. Dit wijst erop dat de prijsverlagingen onvoldoende zijn geweest om de vraag te stimuleren of dat concurrentie op prijs heviger is geworden.


De omzetgroei van Tesla de afgelopen jaren:

Bron: Macrotrends
Bron: Macrotrends

Margedruk en dubieuze winstbronnen

De brutomarge van Tesla staat op 17,66 procent. Dat is een fors verschil met de ruim 25 procent marge die Tesla in eerdere jaren wist te realiseren. Belangrijker is dat de winstgevendheid niet voortkomt uit operationele kracht. Meer dan de helft van de winst vóór belastingen is afkomstig van twee bronnen: gratis verkregen emissierechten en rente-inkomsten op kasreserves. Worden deze posten weggelaten, dan zou Tesla over het eerste kwartaal van 2025 een verlies hebben moeten rapporteren.


De brutomarge-ontwikkeling van Tesla:

Bron: Macrotrends
Bron: Macrotrends

Deze afhankelijkheid van externe inkomsten is moeilijk houdbaar. Het ondermijnt het beeld van Tesla als technologisch leidend productbedrijf. Bovendien toont het aan dat de prijselasticiteit in de markt voor EV’s een duidelijke grens heeft bereikt.


Dan Loeb’s vertrek uit Tesla lijkt ook gevoed door twijfels over het leiderschap van Elon Musk. Ondanks beloftes over volledig autonoom rijden en massale uitrol van robotaxi’s zijn deze doelstellingen al jaren niet gerealiseerd. Het veelbesproken Cybertruck-programma blijft ver achter bij de initiële verwachtingen qua verkoopvolume. Als men deze 'toekomstopties' uit de waardering haalt, blijft er een veel conservatiever beeld van Tesla over.


Waar Tesla worstelt met marges en realisatie, bevindt Nvidia zich in een totaal andere positie. Loeb heeft tijdens het eerste kwartaal 1.450.000 aandelen Nvidia gekocht, goed voor een investering van 196 miljoen dollar. Die stap valt te verklaren op basis van drie structurele voordelen.


Marktleider in cruciale infrastructuur

Nvidia is de dominante leverancier van grafische processoren (GPU’s) die essentieel zijn voor kunstmatige intelligentie. De Hopper- en Blackwell-architecturen vormen de ruggengraat van AI-gedreven datacentra. Nvidia's hardware is inmiddels een quasi-standaard geworden voor het trainen van grote taalmodellen. Daarmee is het bedrijf geen afgeleide van de AI-trend, maar een directe producent van kritieke infrastructuur.


De omzetgroei van Nvidia (geografische spreiding):

Bron: MoreThanMoore
Bron: MoreThanMoore

Hoge marges door structurele schaarste

De brutomarge van Nvidia bedraagt 74,99 procent. Die uitzonderlijk hoge marge is het gevolg van een combinatie van een dominante marktpositie en schaarste aan hoogwaardige chips. Ondanks dat producenten zoals TSMC hun capaciteit uitbreiden, blijft de vraag naar Nvidia's chips veel groter dan het aanbod. In zo’n markt kan Nvidia haar producten tegen een premie blijven verkopen.


De brutomarge-ontwikkeling van Nvidia:

Bron: Macrotrends
Bron: Macrotrends

Software lock-in met CUDA

De softwarecomponent van Nvidia is een onderschat onderdeel van het concurrentievoordeel. Via het CUDA-platform bindt Nvidia ontwikkelaars aan haar ecosysteem. CUDA is onmisbaar geworden voor de ontwikkeling van AI-toepassingen. Deze lock-in beperkt de overstapmogelijkheden naar concurrenten en verstevigt Nvidia's positie als marktleider.



In maart 2025 daalde Nvidia’s forward koers-winstverhouding tot circa 19. Voor een bedrijf met deze groeiperspectieven is dat een uitzonderlijk lage waardering. Dit maakt Nvidia niet alleen interessant als groeiaandeel, maar ook als fundamenteel ondergewaardeerde belegging.


De huidige FWD P/E van Nvidia:

Bron: Finbox
Bron: Finbox

De verschuiving van Tesla naar Nvidia weerspiegelt geen impulsieve actie, maar een fundamentele herwaardering van groeiverwachtingen versus realisatie. Tesla biedt veel belofte, maar mist momenteel operationele kracht. Nvidia daarentegen levert nu al heel wat kwartalen consistent tastbare resultaten in een markt die daadwerkelijk groeit én zeer winstgevend is.


Dan Loeb’s keuze is een voorbeeld van wat professionele beleggers onderscheidt van particuliere beleggers: de bereidheid om populaire posities te verlaten zodra de fundamenten verslechteren, én de durf om fors in te zetten op bedrijven die zowel technisch als financieel hun superioriteit bewijzen. Nvidia voldoet in Loeb´s ogen nu aan al deze criteria. Tesla, ondanks zijn publieke profiel en charismatische leider, doet dat voorlopig niet meer in ieder geval lijtk het.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page