top of page

Belangrijk voor Europese beleggers: Euro heeft beste jaar sinds 2003

In het kort:

  • De euro is dit jaar al 9% gestegen tegenover de dollar – de sterkste jaarlijkse stijging sinds 2003.

  • De daling van de dollar wordt veroorzaakt door tariefonzekerheid, kapitaaluitstroom, politieke instabiliteit én de recente verlaging van de Amerikaanse kredietrating door Moody’s.

  • Beleggers trekken zich terug uit dollarposities en zoeken hun toevlucht tot alternatieven zoals de euro, Zwitserse frank en goud – een trend die volgens banken als Goldman Sachs en Deutsche Bank voorlopig niet voorbij is.


De Amerikaanse dollar heeft sinds januari 2025 bijna 10% van zijn waarde verloren ten opzichte van de euro. De koers staat op het moment van schrijven op $1,12 per euro, tegenover $1,02 begin dit jaar. Daarmee beleeft de euro zijn sterkste opmars tegenover de dollar in 22 jaar. De kernvraag is: waarom?


De euro versus de dollar de afgelopen 22 jaar:

Bron: Bloomberg
Bron: Bloomberg

Kredietwaardigheid VS zakt: kapitaal zoekt nieuwe veilige haven

Op vrijdag 16 mei verlaagde kredietbeoordelaar Moody’s de hoogste AAA-status van de VS met één stap. Dit besluit volgde op zorgen over de explosieve groei van de Amerikaanse staatsschuld, die nu op $36 biljoen staat. Dit voedde twijfels over de VS als veilige haven. Zoals Mahjabeen Zaman van ANZ opmerkte:


“De focus op groeirisico’s in de VS en de politieke agenda van de regering heeft de status van de VS als veilige haven mogelijk aangetast.”

Beleggers reageren voorspelbaar: uitstromen uit dollarposities, instromen in alternatieve valuta. De Zwitserse frank, de Japanse yen, maar vooral de euro profiteert.



Tarieven en Trumps politiek: structurele druk op de dollar

President Trump heeft begin april importheffingen van 10% ingevoerd op goederen uit bijna alle landen, inclusief Europa. Deze protectionistische koers verhoogt de kosten voor bedrijven en consumenten, en verlaagt het vertrouwen in de Amerikaanse economie. De tijdelijke handelsdeal met China heeft dat sentiment slechts deels gekeerd.


Inmiddels zijn de Amerikaanse tarieven weliswaar verlaagd van 125% naar 30%, maar de euro/dollar daalde na het akkoord weer licht tot 1,1127, wat laat zien dat de volatiliteit aanhoudt:


De Euro/Dollar koers de afgelopen 10 jaar:

Bron: TradingEconomics
Bron: TradingEconomics

Belangrijker nog: de politieke druk op de Federal Reserve neemt toe. Trumps aanvallen op de onafhankelijkheid van de Fed, gecombineerd met plannen voor nieuwe belastingverlagingen die de staatsschuld met $3 tot $5 biljoen kunnen vergroten, brengen structurele onzekerheid over het Amerikaans economisch beleid.


Kapitaalvlucht weg uit VS: $6,5 biljoen ‘onbeschermd’

Volgens cijfers van Goldman Sachs en Bank of America trekken Europese beleggers zich in hoog tempo terug uit Amerikaanse activa. Europese instellingen houden momenteel $6,5 biljoen aan Amerikaanse aandelen zonder valutabescherming (hedging). Dat maakt hen kwetsbaar voor verdere dollarzwakte. Als zij hun posities gaan hedgen, neemt de druk op de dollar toe.


Ook Schroders, een van de grootste Britse vermogensbeheerders, spreekt van een:

"De-facto afwijzing van het dollar-centrische monetaire wereldsysteem."

In mijn eerdere artikel van 28 april (“Sterke euro, zwakke dollar: een ultieme kans voor beleggers?”), waarschuwde ik al voor deze ontwikkeling. Destijds was de euro 9,75% gestegen t.o.v. de dollar. De trend is ondertussen nog niet veranderd, ook als het aan analisten ligt:


  • Deutsche Bank voorziet een eurokoers van $1,30 op de middellange termijn.

  • Bank of America voorspelt een eurokoers van $1,19 eind 2025.

  • Voor de Japanse yen verwacht Goldman Sachs een verdere appreciatie tot 115 yen per dollar in 2028 (nu: 143,33).


Implicaties voor ons als beleggers in Europa

De verzwakte dollar biedt unieke kansen voor zowel Europese consumenten en ons als beleggers:


  • Amerikaanse importproducten worden goedkoper, van elektronica tot luxegoederen.


  • Investeren in Amerikaanse aandelen of vastgoed is nu aantrekkelijker, omdat deze in euro’s aanzienlijk in prijs zijn gedaald.


  • Voor wie al actief is in de VS, loont het om valutarisico’s af te dekken via hedgingstrategieën.


De S&P 500 sinds het begin van het jaar:

Bron: Nasdaq
Bron: Nasdaq

Bedrijven zoals Microsoft, Alphabet en Nvidia bieden ondanks de valutazwakte sterke fundamentele cijfers:


  • Microsoft: +17% omzetgroei in Q1 2025

  • Alphabet: +15%

  • Nvidia: +34%


Hoewel de huidige trends een duidelijke richting tonen, zijn valutamarkten behoorlijk grillig op dit moment. Een herstellende Amerikaanse economie of een renteverlaging in de eurozone kan de euro weer onder druk zetten. Volgens Capital Economics kan tarief-gerelateerde inflatie de Fed zelfs dwingen om de rente langer hoog te houden, wat op termijn juist weer steun biedt aan de dollar.


De recente stijging van de euro is historisch significant, maar geen vanzelfsprekend blijvend fenomeen. Beleggers doen er verstandig aan zich voor te bereiden op beide scenario’s:


  • Voor de offensieve belegger: koop Amerikaanse kwaliteitsactiva met valutakorting.


  • Voor de defensieve belegger: overweeg valutabescherming of focus op Europese markten.


In tijden van onzekerheid is flexibiliteit de enige constante. En voorlopig lijkt de euro de winnaar, maar valuta’s hebben zelden het laatste woord..

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page