Dit AI aandeel steeg 1,353% in 5 jaar tijd - miljardairs blijven kopen
- Jelger Sparreboom
- 11 minuten geleden
- 3 minuten om te lezen
In het kort:
Ondanks spectaculaire koerswinsten van +1,353% voor Nvidia en +85% voor TSMC in vijf jaar, blijven topinvesteerders als Tepper, Mandel en Coleman nu juist flink bijkopen.
TSMC domineert met meer dan 60% marktaandeel in chipproductie en investeert zwaar in nieuwe technologieën zoals het A14-proces.
Nvidia verstevigt zijn leidende positie in AI-chips dankzij innovatieve hardware én software.
Op het eerste gezicht zou je denken dat het moment om in te stappen allang voorbij is. Nvidia steeg in vijf jaar met 1,353%, Taiwan Semiconductor (TSMC) met 285%. Toch blijven vermogende fondsbeheerders met miljarden onder beheer juist nú bijkopen. Waarom? Omdat deze bedrijven niet simpelweg meeliften op de AI-hype, maar er de fundamenten van leggen.

Taiwan Semiconductor
Taiwan Semiconductor Manufacturing Company is het zenuwcentrum van de wereldwijde chipproductie. Meer dan 60% van de mondiale foundry-markt ligt in handen van TSMC. Grote namen als Nvidia laten hun chips voornamelijk produceren in de fabrieken van TSMC.
Die dominantie vertaalt zich in groeicijfers die indrukwekkend blijven, ondanks de cyclische aard van de sector. In het eerste kwartaal van dit jaar steeg de omzet met 35%, de winst met 60% ten opzichte van een jaar eerder. Tegelijkertijd bleef de smartphonemarkt achter, en zorgde een aardbeving voor productieverstoringen.
Drie zwaargewichten uit de hedgefondswereld – Tepper, Mandel en Coleman – kochten in het eerste kwartaal fors bij in TSMC. Dat doen ze zelden zonder overtuiging. Juist hun verschillende beleggingsstijlen onderstrepen de brede aantrekkingskracht van het bedrijf: macro, fundamenteel én groeigericht.
Het bedrijf investeert ondertussen fors in capaciteit én technologie. De aankondiging van het A14-proces – een logische opvolger van de 2nm-productie – is veelzeggend: 15% meer prestaties met 30% minder stroomverbruik. Dat niveau moet in 2028 in productie gaan. Maar vooral de vooruitzichten op korte termijn trekken de aandacht. Analisten op Seeking Alpha voorzien robuuste groei van de omzet van TSMC:

Nvidia
Waar TSMC het kloppend hart van de halfgeleiderketen is, is Nvidia het brein. Of beter gezegd: de motor achter AI. De grafische processors (GPU’s) van Nvidia vormen de ruggengraat van rekenclusters in datacenters wereldwijd. Dat zie je terug in de cijfers: vorig jaar verdubbelde de omzet tot $130 miljard. Dit jaar verwachten analisten een stijging tot bijna $200 miljard:

Het geheim van Nvidia zit niet alleen in de hardware, maar juist in de software-ecosystemen eromheen. De recente introductie van het Blackwell-platform, bedoeld voor de zwaarste AI-toepassingen, markeert een nieuwe standaard. En het blijft niet bij AI. Ook Nvidia’s automotive-divisie, met chips voor zelfrijdende voertuigen, verwacht dit jaar $5 miljard omzet: een verdrievoudiging.
Toch zijn er risico’s. Grote afnemers als Amazon en Google bouwen aan eigen chips die op specifieke taken zijn geoptimaliseerd. Dat kan efficiënter en goedkoper zijn dan Nvidia’s universele oplossingen, die tienduizenden dollars per stuk kosten. Maar Nvidia reageert strategisch: met de introductie van NVLink Fusion kunnen klanten andere chips koppelen aan Nvidia-GPU’s. Een slimme zet die het marktaandeel kan beschermen én uitbreiden.
Opmerkelijk genoeg blijft de waardering gematigd. De koers/winstverhouding ligt rond de 30, relatief laag voor een bedrijf met een verwachte winstgroei van 35% per jaar. Chase Coleman zag zijn kans en breidde zijn positie uit, terwijl Daniel Loeb (Third Point) voor het eerst instapte.
"Accelerated computing and generative AI have hit the tipping point, demand is surging worldwide across companies, industries and nations" - CEO Nvidia
Wat deze twee bedrijven gemeen hebben, is hun vermogen om door te innoveren in een sector waar stilstand snel afgestraft wordt. Nvidia blijft leider in AI-chips dankzij zijn technologische voorsprong en brede integratie in software. TSMC garandeert schaal en precisieproductie, en bouwt consequent verder aan zijn leidende positie in de chipfabricage.