top of page

Warren Buffett slaat alarm: ‘vaak is er niks interessants’

“Vaak ziet niets er aantrekkelijk uit.” 6 woorden. 6 koele woorden van Warren Buffett, uitgesproken in zijn laatste jaarlijkse brief aan aandeelhouders als CEO van Berkshire Hathaway. Voor de beleggingswereld zijn het zes woorden die de vinger feilloos leggen op een pijnlijke waarheid: waarde-aandelen zijn schaars geworden.


Ondanks een indrukwekkende carrière waarin hij zijn aandeelhouders een cumulatief rendement van meer dan 6.100.000% bezorgde, laat Buffett de beurs achter met een duidelijke boodschap. Zijn kooplust is opgedroogd. In plaats van te jagen op nieuwe aandelen, verkoopt hij. Veel. In de afgelopen tien kwartalen verkocht Berkshire Hathaway voor bijna 175 miljard dollar meer aan aandelen dan het kocht. Zelfs de eigen aandelen van Berkshire worden niet langer teruggekocht, na zes jaar van onafgebroken inkoopprogramma’s. De reden? Te duur.


Het is niet de eerste keer dat Buffett de markt als overgewaardeerd bestempelt, maar zelden was hij zo resoluut. De cijfers geven hem gelijk. De zogeheten Buffett-indicator, de verhouding tussen de totale marktwaarde van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven en het Amerikaanse bbp, nadert opnieuw de 200%: twee standaard-deviaties boven de algemene trendlijn.


Ook de Shiller koers-winstverhouding (CAPE-ratio) is verontrustend. Met een stand van rond de 36 bevindt de S&P 500 zich op een niveau dat sinds 1870 slechts zelden werd bereikt. Ter vergelijking: het langjarig gemiddelde ligt iets boven de 18. Dat betekent dat beleggers vandaag de dag het dubbele betalen voor een dollar winst dan over de afgelopen anderhalve eeuw gebruikelijk was.


Bron: Multpl
Bron: Multpl

Buffett is een koopjesjager. Zijn investeringsfilosofie draait om het vinden van ondergewaardeerde bedrijven met duurzame concurrentievoordelen. In een markt waar “niets er aantrekkelijk uitziet”, zoals hij het zelf stelt, blijft het kasgeld bij Berkshire groeien.


Per 31 maart stond er bijna 348 miljard dollar aan liquide middelen klaar — een record.

Toch is de boodschap niet alleen somber. Integendeel. Buffett’s opmerking bevat ook een impliciete belofte: kansen zullen komen. Altijd. En dan zullen hij, of zijn opvolger Greg Abel, toeslaan. Zoals Buffett dat in het verleden vaker deed, bijvoorbeeld in 2011, midden in de nasleep van de financiële crisis. Toen investeerde hij 5 miljard dollar in Bank of America, in ruil voor preferente aandelen én warrants. Die warrants — recht om gewone aandelen te kopen tegen $7,14 per stuk — leverden Berkshire uiteindelijk miljardenwinst op.


Diezelfde strategie ligt opnieuw op tafel: wachten op momenten van paniek, van koersdalingen, van irrationeel gedrag. Buffett leeft niet bij de waan van de dag, maar anticipeert op de correcties die onvermijdelijk volgen. “Zelden bevinden we ons tot aan onze knieën in kansen,” schrijft hij. Maar als het zover is, moet je voorbereid zijn.



Daarom, zo lijkt de onderliggende boodschap: geduld is geen deugd, het is een strategie. In een tijd waarin de markt vol enthousiasme nieuwe hoogtepunten verkent, laat Buffett het feest aan zich voorbijgaan. Niet uit pessimisme, maar uit discipline. En misschien ook wel uit ervaring. Want voor wie zes decennia beleggingservaring opbouwde en de grote crises van dichtbij meemaakte, is het soms simpelweg beter om niets te doen.

Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Copyright © 2023 •

Alle rechten voorbehouden - Amsterdam - 0619930051

Disclaimer
Let op: Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kan (een deel van) je inleg verliezen. Niets hier mag worden beschouwd als financieel advies.. Voor advies over je persoonlijke situatie kun je het beste een adviseur inschakelen.

  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube
bottom of page