top of page

Dit gaat er goed en fout bij Snapchat

In het kort:

  • Snap's omzet groeide in Q1 met 21% j-o-j tot $1,19 miljard, ruim boven de verwachting van $1,12 miljard.

  • De dagelijkse actieve gebruikers (DAUs) stegen naar 422 miljoen, maar bleven stabiel in Noord-Amerika en Europa, de belangrijkste inkomstenregio's.

  • Ondanks de winststijging blijft de toekomst onzeker door trage gebruikersgroei en hoge infrastructuurkosten.

Na de pandemie en de striktere financiële omstandigheden, gecombineerd met privacymaatregelen, hebben veel digitale advertentiebedrijven moeilijke jaren gekend. Snap was hierop geen uitzondering. De recente kwartalen tonen echter een breed herstel, wat enigszins verrassend is gezien de aanhoudende macro-economische onzekerheid en zwakke detailhandelsverkopen.


Snap heeft aangegeven dat de verbeterde marktomstandigheden in Q1 breed terug te zien waren, met sterke prestaties in sectoren zoals consumentengoederen, e-commerce, restaurants en reizen. De vraag naar merkadvertenties nam toe en de direct response business versnelde door verbeterde advertentieprestaties.


De aandelenkoers van Snap sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Snap heeft in het eerste kwartaal van 2024 een verrassende ommekeer laten zien in zijn omzetgroei. Na een jaar van uitdagingen en een scherpe daling in Q4, rapporteerde het bedrijf een omzetgroei van 21% op jaarbasis, waarmee het $1,19 miljard bereikte. Dit overtrof ruim de verwachtingen van analisten, die op een groei van 13% rekenden met een omzet van $1,12 miljard.


De omzet(groei) van Snap sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Hoewel de omzet indrukwekkend steeg, blijft de groei in het aantal dagelijkse actieve gebruikers (DAUs) een punt van zorg. Snap wist zijn DAUs op te voeren naar 422 miljoen, een stijging van 10% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Echter, in de cruciale markten Noord-Amerika en Europa bleef het aantal gebruikers stabiel op respectievelijk 100 miljoen en 96 miljoen.


Deze regio's zijn bijzonder belangrijk vanwege de hoge gemiddelde opbrengst per gebruiker (ARPU), met $7,44 voor Noord-Amerika en $2,26 voor Europa. Ondanks een daling van 1% in Noord-Amerika, bleef de omzet in deze regio echter wel stijgen met 16%, wat aantoont dat Snap in staat is om inkomsten te genereren ondanks een stabilisatie in het aantal gebruikers.Snap's investeringen in infrastructuur, waaronder machine learning en serverkosten, hebben een aanzienlijke impact gehad op de winstgevendheid. De bedrijfskosten stegen, maar ondanks deze verhoging boekte Snap een positieve aangepaste EBITDA van $45,7 miljoen, wat neerkomt op een marge van 4%, een aanzienlijke verbetering ten opzichte van het break-even resultaat van een jaar geleden.


Voor het tweede kwartaal verwacht Snap een (aangepaste) EBITDA tussen $15 en $45 miljoen. Echter is het belangrijk dat het bedrijf op dit moment onderaan de streep dus nog steeds verlies maakt, ondanks dat de feitelijke operationaliteit wel verbeterd.


De nettomarge van Snap sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Snap heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt met zijn advertentieplatform, met name door het zogenaamde 7-0 Pixel Purchase Optimization Model, wat leidde tot een stijging van 75% in aankoopgerelateerde conversies op jaarbasis. Daarnaast heeft Snap een privacygericht eerste-partij signaaloplossing, de Conversion API (CAPI), gelanceerd, waar adverteerders die de helft van alle DR-advertentie-inkomsten vertegenwoordigen al integraties hebben voltooid.


SMB-adverteerders op het platform zijn met 85% gestegen, wat aantoont dat het platform steeds aantrekkelijker wordt voor adverteerders die op zoek zijn naar een hoger ROAS. Dit zien we ook terug bij steeds meer influencers die Snapchat actiever gebruiken om inkomsten genereren, aangezien de verdiensten hier momenteel erg hoog zijn.


Ondanks de positieve resultaten blijft er scepsis onder beleggers, wat ik niet gek vind. De tragere groei van gebruikers in de belangrijkste markten en de hoge infrastructuurkosten maken het moeilijk voor Snap om een duurzame groei te realiseren. Daarnaast is de concurrentie van nieuwe platforms zoals TikTok een voortdurende bedreiging voor Snap's marktaandeel.


De P/S ratio van Snap sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Bij een huidige koers van $15,57 per aandeel heeft Snap een marktkapitalisatie van $25,85 miljard. Na aftrek van kasmiddelen en converteerbare schulden komt de enterprise value uit op $27,98 miljard. De consensusverwachting voor de jaaromzet ligt op $5,37 miljard, wat neerkomt op een groei van 25% voor het hele jaar. Deze groeiverwachting houdt echter een aanzienlijk risico in, gezien de uitdagende marktomstandigheden en de noodzaak om gebruikersaantallen te verhogen.


Een zorgpunt blijft de daling van DAUs en de tijd besteed aan het bekijken van content in Noord-Amerika, een markt die goed is voor 62% van de totale omzet. Het herstel van de groei in Noord-Amerika is cruciaal voor Snap om marges te handhaven en concurrerend te blijven tegenover giganten zoals Meta (META) en Google (GOOG). Als Snap erin slaagt de groei van DAUs en de tijd besteed op het platform in Noord-Amerika te herstellen, kan het aandeel aanzienlijke stijgingen doormaken. De combinatie van productinnovaties, groeiende adverteerdersbetrokkenheid en operationele discipline maakt Snap in de basis een interessant bedrijf om te volgen.Snap heeft in het eerste kwartaal van 2024 indrukwekkende resultaten behaald, maar blijft voor grote uitdagingen staan. De toekomstige groei zal sterk afhankelijk zijn van het vermogen om meer gebruikers aan te trekken en te behouden, vooral in de belangrijke markten Noord-Amerika en Europa. Voor nu vind ik Snap aandelen te fluctuerend en lijkt het op dit moment meer een gok gebaseerd op een mogelijke stijging bij positieve resultaten tijdens de volgende kwartaalcijfers, dan een doordachte investering met een gedegen (lange termijn) waardering.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

תגובות


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!