top of page

Tesla & Fastned klagen Duitse benzinepomp titaan aan

Bijgewerkt op: 1 mei 2023

Kort gezegd:

  • Fastned en Tesla vinden dat Tank&Rast niet automatisch recht heeft op de exploitatie van laadstations, en dat deze markt publiek moet worden aanbesteed.

  • Fastned hoopt met juridisch succes meer laadstations te kunnen realiseren, maar moet nog steeds tenders winnen om dit te bereiken.

  • De uitspraak staat gepland op 31 mei, maar kan vertraging oplopen of zelfs worden doorgespeeld naar het Europese Hof van Justitie.

Heb je gehoord van de juridische strijd tussen Fastned, Tesla en Tank&Rast over de exploitatie van laadstations? In simpele woorden leg ik je uit wat er gaande is en waarom het belangrijk is.

Fastned en Tesla zijn het er niet mee eens dat Tank&Rast, de eigenaar van de rechten om benzinestations en restaurants te exploiteren, automatisch de exploitatie van laadstations krijgt. Ze vinden dat dit een nieuwe markt is, en dat het publiek moet worden aanbesteed. Het zou immers niet logisch zijn om een windpark zomaar toe te wijzen aan een kolencentrale. Fastned kan wel wat juridisch succes gebruiken.Het Duitse nieuwsmedium Focus beschreef het met plezier als de "tankstation-oorlog". Tesla en het Nederlandse Fastned willen graag meedoen aan aanbestedingen voor snellaadstations op Duitse snelwegen. Ze stuiten echter op een stille overheidsvergunning, die aan de nationale benzinestationreus Tank&Rast is verleend om ook laadstations te exploiteren. Om deze vergunning ongeldig te laten verklaren, stappen ze naar de Duitse rechter. Afgelopen donderdag vond de mondelinge behandeling plaats.


Ze hadden als doel om 400 laadstations te realiseren, maar door vertragingen bij buitenlandse aanbestedingen zijn ze nu gestopt bij 350. Fastned is actief in verschillende landen, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, België, Zwitserland, Frankrijk en Nederland.

Ze hopen dat een gunstige uitspraak in deze zaak een deel van de markt opent, maar dat betekent nog steeds dat ze die tenders moeten winnen. Gelukkig zijn ze daar goed in, zegt Fastned's CEO.


De uitspraak over deze kwestie staat gepland op 31 mei, maar het zou zomaar kunnen dat dit wordt uitgesteld of zelfs doorgespeeld naar het Europese Hof van Justitie. We zullen dus nog even moeten afwachten hoe dit zich verder ontwikkelt. Houd deze zaak in de gaten, want het kan grote gevolgen hebben voor de toekomst van laadstations en duurzame energie!


We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen omdat we het leuk vinden om hiermee bezig te zijn dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die het ook interessant vinden!
Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..