top of page

Tesla aandelen kelderen met 10% maar wallstreet mist iets belangrijks

Bijgewerkt op: 20 apr. 2023

Tesla's resultaten zijn niet denderend maar wel in lijn der verwachtingen. De omzet groeit met 24% & de winst daalt met datzelfde percentage.


  • Winst per aandeel: 85 cent aangepast versus 85 cent verwacht, volgens analisten

  • Omzet: $23,33 miljard versus $23,21 miljard verwacht, volgens analisten

De nettowinst kwam uit op $2,51 miljard, een daling van 24% ten opzichte van vorig jaar. In een presentatie voor aandeelhouders gaven ze aan dat "onderbenutting van nieuwe fabrieken" de marges onder druk zette, samen met hogere kosten voor grondstoffen, logistiek en garanties, en lagere inkomsten uit milieukredieten, wat allemaal bijdroeg aan de lagere winst ten opzichte van vorig jaar.

De omzet uit autoverkoop, Tesla's kernsegment, kwam uit op $19,96 miljard in het kwartaal, een stijging van 18% ten opzichte van vorig jaar. De totale omzet steeg met 24%. Eerder vandaag kondigde Tesla nog een prijs verlaging aan, alle autobouwers daalden flink na het nieuws.


Wat beleggers missen..

De omzet van Tesla Energy schoot omhoog naar $1,53 miljard, een stijging van 148% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De uitrol van Tesla's energieopslagsystemen steeg naar 3,9 GWh, een stijging van 360%, aldus het bedrijf. Deze lithium-ion batterij-gebaseerde energieopslagsystemen, gemaakt door Tesla, omvatten de thuisbackupbatterij, de Powerwall, en het grootschalige Megapack-systeem dat nutsbedrijven in staat stelt om meer energie op te slaan en te gebruiken die wordt opgewekt uit hernieuwbare, maar onderbroken, bronnen zoals zon en wind.

De conference call over de winst in het eerste kwartaal van Tesla zal live worden gestreamd via Twitter, een primeur voor de elektrische autofabrikant. CEO Elon Musk verkocht in 2022 voor miljarden dollars aan zijn Tesla-aandelen om een overname van $44 miljard van het socialemediabedrijf te financieren, waar hij nu ook CEO is.

Het bedrijf verlaagde de prijzen van zijn voertuigen aan het einde van vorig jaar en in het eerste kwartaal van 2023, inclusief extra kortingen dinsdagavond. Tegelijkertijd heeft Tesla ambitieuze plannen voor uitbreiding en verhoogde kapitaaluitgaven.

Tesla verkoopt momenteel vier EV-modellen, die worden geproduceerd in twee autofabrieken in de VS, één in Shanghai en een buiten Berlijn.

Begin april rapporteerde Tesla de levering van 422.875 voertuigen in het eerste kwartaal, de dichtstbijzijnde benadering van verkoopcijfers die het bedrijf bekendmaakt. De productie lag in de eerste drie maanden van 2023 iets hoger dan de leveringen, met 440.808 voertuigen. Een maand eerder kondigde Musk plannen aan om een Tesla-fabriek te bouwen in Monterrey, Mexico, op een dag rijden van een relatief nieuwe fabriek in Austin, Texas. En nog recenter zei Tesla dat het van plan is om een fabriek op te zetten om Megapacks te maken, oftewel grote lithium-ion batterij-gebaseerde energieopslagsystemen, in Shanghai.

Volgens een rapport die eind januari werd gepubliceerd, verwachtte Tesla tussen 2024 en 2025 tussen $7 miljard en $9 miljard uit te geven, een stijging van de kapitaaluitgaven van ongeveer $1 miljard in de komende twee jaar.


Het aandeel is in 2023 met 48% gestegen & ik bezet persoonlijk zo'n €30k aan tesla aandelen.

We steken enorm veel tijd in dit soort artikelen zonder reclame inkomsten dus als je ons wil bedanken: Like deze post en deel het met mensen die beleggen ook interessant vinden!