top of page

Een Analytische Blik op de 41% Stijging van ARM aandelen

In het kort:

  • Earnings Beat en Sterke Vooruitzichten: Arm's fiscale derdekwartaalcijfers overtroffen de verwachtingen met een aangepaste winst per aandeel van 29 cent tegenover de verwachte 25 cent en een omzet van $824 miljoen tegenover de verwachte $761 miljoen.

  • AI en Chipontwerp Innovaties als Groeidrijvers: De groei wordt toegeschreven aan een opleving in de smartphone markt, toenemende verkopen aan automobielbedrijven en cloudproviders, en een sterke vraag naar Arm's CPU-ontwerpen voor kunstmatige intelligentie.

  • Gestrande Overname door Nvidia: De geplande overname van Arm door Nvidia ging niet door vanwege "aanzienlijke regelgevingsuitdagingen", wat vragen oproept over technologische soevereiniteit en toegang tot innovatieve chipontwerpen.

De financiële wereld keek met verbazing toe hoe de aandelen van Arm Holdings, de Britse chipontwerpgigant, met maar liefst 41% omhoog schoten na het bekendmaken van hun fiscale derdekwartaalcijfers. Het is daarna wel wat afgezwakt. De cijfers waren niet alleen een mokerslag voor de verwachtingen, maar het bedrijf wist ook te imponeren met een robuuste winstprognose voor het lopende kwartaal. Maar wat zit er achter deze spectaculaire stijging? Laten we eens duiken in de cijfers en de mislukte romance tussen Arm en Nvidia.


De Cijfers Liegen Niet

Arm rapporteerde een aangepaste winst per aandeel van 29 cent, ruim boven de consensus van 25 cent die analisten hadden voorspeld. De omzet tikte de $824 miljoen aan, fors boven de verwachte $761 miljoen. Deze prestatie is te danken aan een sterke vraag naar Arm's chipontwerptechnologie, die te vinden is in bijna elke smartphone en veel pc's.


Het bedrijf verwacht voor het fiscale vierde kwartaal een winst per aandeel van tussen de 28 en 32 cent op een omzet van $850 miljoen tot $900 miljoen, terwijl analisten een meer conservatieve schatting hadden van 21 cent winst per aandeel op $780 miljoen omzet. De netto-winst staat op $87 miljoen, of 8 cent per aandeel, met een totale omzetstijging van 14% jaar-op-jaar.


AI en Auto-industrie Aan de Leiding

Een interessante onthulling was de rol van kunstmatige intelligentie en de auto-industrie in Arm's groeitraject. De royalty-inkomsten, een belangrijke inkomstenbron voor Arm, stegen met 11% op jaarbasis naar $470 miljoen. Deze stijging werd deels toegeschreven aan het herstel van de smartphone markt en toenemende verkopen aan automobielbedrijven en cloudproviders. Arm's strategische focus op licenties voor geavanceerdere chipontwerpen, vooral voor AI-toepassingen, lijkt vruchten af te werpen met een omzetstijging van 18% in licenties en andere inkomsten naar $354 miljoen.


De Nvidia Deal: Een Liefdesverhaal Zonder Happy End

Het had de "werelds vooraanstaande computerbedrijf voor het tijdperk van AI" kunnen creëren, maar de geplande overname van Arm door Nvidia werd afgeblazen vanwege "aanzienlijke regelgevingsuitdagingen". Deze ontwikkeling zette een schijnwerper op de strategische waarde van Arm's technologie en de noodzaak van haar onafhankelijkheid in een wereld die steeds meer afhankelijk is van geavanceerde chipontwerpen. Tegenstanders van de deal uitten zorgen over technologische soevereiniteit en toegang tot Arm's innovaties, wat uiteindelijk leidde tot het onderzoek door regelgevende instanties wereldwijd. Nvidia zou simpelweg te machtig worden na deze deal omdat Arm belangrijke licenties bezit die worden gebruikt door Apple en Amazon. Beide bedrijven zijn voor een enorm deel afhankelijk van die licenties.

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page