top of page

David versus Goliath: Alfen Aandelen kelderen na een Kruistocht van Analisten

In het kort:

  • Het aandeel van Alfen, de Nederlandse marktleider op het gebied van groene energie, heeft dit jaar een klap gekregen, met een daling van ruim 27% dit jaar en vandaag dalen ze nog eens 9% erbovenop.

  • Tegelijkertijd staat het bedrijf voor een cruciale uitdaging om zijn productiecapaciteit te vergroten en grote contracten te winnen. Ondanks de negatieve kasstroom als gevolg van investeringen, lijkt Alfen goed op weg om een omzet van 500 tot 600 miljoen euro te genereren dit jaar.

  • Echter, analisten zoals David Kerstens van Jefferies geloven dat het bedrijf fors minder omzet zal boeken dan voorspeld door het management van Alfen.

  • Het eerste moment van de waarheid is aangebroken, Alfen moet nu bewijzen dat de analisten het bij het verkeerde eind hebben.


Nederlandse energiegigant Alfen staat voor een interessant kruispunt. Aan de ene kant verwachten analisten zoals David Kerstens van Jefferies dat Alfen minder presteert dan de bedrijfsleiding heeft bevestigd tijdens hun Capital Markets Day. Aan de andere kant gelooft het management van Alfen sterk in hun voorspellingen, ondanks de recente daling van de aandelenkoers.


De afgelopen periode heeft het bedrijf aanzienlijke investeringen gedaan om zijn capaciteit uit te breiden in een poging miljardencontracten te winnen. Terwijl het bedrijf op koers ligt om dit jaar een omzet van tussen de 500 en 600 miljoen euro te genereren, stelt analist David Kerstens van Jefferies dat dit cijfer veel lager zal uitvallen en rond de 485 Miljoen zal liggen.


Kerstens, inmiddels bekend om zijn zeer negatieve analyses van de groene energie markt, heeft zijn koersdoel voor Alfen verlaagd van 55 naar 50 euro, een aanzienlijke verlaging die de recente neerwaartse trend in de aandelenkoers van Alfen zou kunnen verklaren. Kerstens baseert zijn analyse op een verzwakkende vraag en een verschuiving in de productmix naar meer batterijopslag en minder laadpalen, wat een negatief effect zou hebben op de winstmarges en hij verwacht dat er minder vraag zal zijn naar laadpalen.Terwijl Kerstens een duidelijk negatief beeld schetst, blijft het management van Alfen optimistisch. Ze geloven dat ze in staat zijn om te leveren op hun beloftes en zetten zich in om de verwachtingen van de markt te overtreffen.


Nu de vraag rijst wie het bij het juiste eind heeft - de analisten of het management - is het moment aangebroken voor Alfen om zich te bewijzen. Het is niet de eerste keer dat de toekomst van een bedrijf afhangt van zijn vermogen om de marktverwachtingen te overtreffen, en Alfen heeft zeker het potentieel om dat te doen.


In deze context, als aandeelhouder van Alfen, ben ik bereid om meer aandelen te kopen als de aandelenkoers daalt tot het koersdoel van 50 euro dat door Jefferies is gesteld. Ondanks de uitdagingen op korte termijn, geloof ik dat Alfen op de lange termijn nog steeds een sterke positie heeft in een groeiende markt. Het management heeft de taak om te bewijzen dat hun visie de juiste is en dat ze bestand zijn tegen de toenemende concurrentiedruk en mogelijke fluctuaties in productmix.


Dat gezegd hebbende, de twijfels van analisten zoals Kerstens kunnen niet zomaar worden genegeerd. De overgang naar meer batterijopslag in de productmix zou de winstmarges van Alfen kunnen aantasten. Ook de aanhoudende concurrentie in de markt, met prijsdruk op laadpalen en de groei van alternatieve energieoplossingen, vormt een uitdaging.


De visie van Alfen's management wordt dus op de proef gesteld. Hun voorspellingen zullen worden getoetst aan de realiteit van de markt. In deze wedloop tussen het management en de analisten zal uiteindelijk blijken wie het bij het rechte eind heeft.Als belegger heb ik echter vertrouwen in het vermogen van Alfen om te navigeren door deze uitdagende periode. Hoewel de weg vooruit niet zonder hobbels zal zijn, geloof ik dat het bedrijf op de lange termijn nog steeds een sterke investering is. Met een sterke positie in een groeiende markt, is Alfen goed gepositioneerd om te profiteren van de transitie naar duurzame energie en heeft solide relatie gebouwd met hun leveranciers en klanten.


Als de aandelenkoers daalt tot het door Jefferies gestelde koersdoel van 50 euro, zou ik overwegen om massaal aandelen te kopen. Hoewel het voor Alfen geen gemakkelijke taak zal zijn, zijn ze nog steeds sterk gepositioneerd voor de lange termijn en moeten ze zich op de korte termijn echt bewijzen. Vaak zijn dit soort momenten een mooie kans voor een bedrijf om critici de mond te snoeren. Lukt het ze niet dan kunnen we nog op de blaren gaan zitten, maar dat hoor eenmaal bij het beleggen! Het eerste moment van de waarheid is hier: ze moeten nu bewijzen dat de analisten ongelijk hebben. Volgens Alfen zit de kracht van Alfen vooral in de relaties met hun klanten en de mogelijkheid om hierdoor eenvoudig te kunnen cross-sellen. Naar mijn mening is het ook nodig dat we bedrijven als Alfen subsidieren en dit soort productie bedrijven in Nederland houden!Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.

Net binnen..