top of page

Dit is waarom Alfen Daalt & is dit een moment om te kopen?

Bijgewerkt op: 29 jun. 2023

In het kort:

  • Alfen heeft indrukwekkende financiële prestaties getoond, ondanks druk op de winstgevendheid door noodzakelijke investeringen in het verhogen van de productiecapaciteit.

  • De sterke relaties van Alfen met grote energie- en bouwbedrijven in Europa blijken een aanzienlijk concurrentievoordeel te bieden.

  • Korte termijn uitdagingen voor het bedrijf kunnen een mogelijke kapitaalophaling inhouden, wat kan leiden tot extra leningen of aandelenemissies.


In een jaar vol onverwachte wendingen heeft Alfen, de toonaangevende producent van laadpalen en energieopslagsystemen, wederom zijn veerkracht getoond. De energietransitie-industrie, een landschap dat razendsnel verandert, heeft het bedrijf ertoe gedwongen zich voortdurend aan te passen en te innoveren. Ondanks deze uitdagingen, heeft Alfen zijn weerbaarheid getoond door sterke cijfers neer te zetten dankzij een stijging van bijna 400% in hun energieopslag systemen. Toch daalt het aandeel vanwege de zorgen omtrent dalende marges en analisten die olie op het vuur gooien door te stellen dat er minder vraag naar laadpalen zal zijn. Deze analyse gaat echter niet op als je simpelweg kijkt naar de tekort aan laadpalen en de sterke adoptie van EVs. Volgens onderzoekers zijn er 5 EVs per laadpaal momenteel. Wat Alfen overigens uniek maakt is dat ze niet alleen laadpalen verkopen maar ook onderdelen voor andere laadpaal fabrikanten.De groeiende populariteit van elektrische voertuigen heeft geleid tot een gestage toename van de vraag naar laadinfrastructuur. Alfen heeft hier handig op ingespeeld, waarbij het bedrijf zijn productaanbod heeft gediversifieerd en de productiecapaciteit heeft verhoogd. Deze proactieve aanpak heeft echter een aanzienlijke investering vereist, wat de winstgevendheid van het bedrijf heeft beïnvloed. Ondanks deze uitdaging heeft Alfen zijn concurrentiepositie weten te behouden, deels door de sterke relaties met grote energie- en bouwbedrijven in Europa.
Deze relaties kwamen duidelijk naar voren in een bericht dat ik ontving van een van mijn trouwe lezers en Instagram-volgers, een vastgoedontwikkelaar en investeerder in Alfen. Hij deelde deze foto met mij en schreef: "Als investeerder in Alfen kom ik ze ook in m’n werk tegen als vastgoedontwikkelaar. Voor een sloop nieuwbouw opgave gaan ze voor de netbeheerder eea vervangen."
Persoonlijk denk ik dat we op de lange termijn Alfen in veel gebouwen of straten zullen zien. Maar op de korte termijn zijn er echter uitdagingen. Er bestaat een risico dat Alfen extra kapitaal moet ophalen om de groeiende vraag en concurrentiedruk het hoofd te bieden. Het bedrijf heeft relatief weinig cash liggen als je kijkt naar de negatieve cashflow van afgelopen jaar om de bouw van een nieuwe fabriek te faciliteren. Dit kan leiden tot extra leningen tegen een hogere rente of de uitgifte van meer aandelen, wat op zijn beurt een druk op de aandelenkoers zou kunnen zetten en daar zijn beleggers op aan het speculeren door hun aandelen van de ban te doen. Als dit gebeurt kun je nog een flinke dreun voor Alfen verwachten. Persoonlijk heb ik op €60 per aandeel wat bij gekocht en zal waarschijnlijk nog wel even bij kopen als het aandeel verder daalt.Toch ben ik ervan overtuigd dat Alfen deze uitdagingen kan overwinnen. Het bedrijf heeft tot nu toe een indrukwekkende veerkracht getoond en blijft investeren in innovatie en groei. Het heeft een solide balans en genereert een gezonde winst, waardoor het bedrijf over de financiële middelen beschikt om deze uitdagingen het hoofd te bieden.


Groeiverwachtingen voor Alfens belangrijkste markten


Opmerkelijk is ook de groeiverwachtingen voor de markten waar Alfen in opereert. Onafhankelijk marktonderzoek voorspelt een dubbelcijferige groei voor laadpunten, met een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van 34% van 2020 tot 2022, gevolgd door een CAGR van 18% tot 2027 & 10% daarna. Alfen richt zich op bestemmingsoplading, zowel AC als DC. Ze zijn gespecialiseerd in het bieden van oplaadoplossingen voor onder andere enkele huishoudens, meergezinswoningen, werkplekken, hotels en openbare straatparkeerplaatsen.


Een analyse van het gedrag van benzineklanten suggereert dat bestemmingsoplading naar verwachting zal domineren ten opzichte van snelladen. Klanten laden hun EV vaak op wanneer deze geparkeerd staat bij hun bestemming, in plaats van te zoeken naar de goedkoopste oplaadpunten.


Hoewel het thuismarktsegment dominant wordt verwacht te blijven, zullen de bedrijfs- en openbare segmenten waarschijnlijk in relatieve omvang groeien. Alfen biedt hoogwaardige opladers aan voor deze segmenten. Een belangrijke innovatie die binnenkort wordt geïntroduceerd, is de DC-bestemmingsoplader, die een sterke commerciële en technische aanvulling vormt op het bestaande portfolio.


Alfen benadrukt ook het belang van slim laden om de investeringen in het elektriciteitsnet die nodig zijn voor de adoptie van elektrische voertuigen te beperken. Het bedrijf heeft de ISO 15118-standaard geïmplementeerd en heeft zijn platform verder ontwikkeld voor toekomstige functionaliteiten. Alfen heeft meer dan 500.000 laadpunten geleverd tot 2022, met een marktaandeel in Europa van 12-14% in 2022.Alfen speelt ook een cruciale rol in de energieopslagindustrie met een uitgebreid portfolio aan oplossingen. Het bedrijf biedt energieopslagoplossingen voor commerciële, industriële en nutsgerelateerde toepassingen.


De aanpak van Alfen bij energieopslag is gericht op verschillende schaalniveaus:


  1. Residentiële opslag (0 - 0.1MWh): Deze omvat kleinschalige opslag achter de meter voor residentiële toepassingen zoals het opslaan van zonne-energie. Dit segment wordt gedomineerd door bedrijven als Tesla en andere spelers met een consumentengericht model.

  2. Mobiele opslag (<1MWh): Hier biedt Alfen medium schaal opslag voor toepassingen zoals frequentieregeling en piekafvlakking, evenals verhoogde zelfconsumptie en tijdelijke stroomoplossingen. DeBattery Mobile van Alfen is een groen alternatief voor dieselgeneratoren, met batterijen in een mobiele 10ft container.

  3. Grootschalige opslag (≥1MWh): Op dit niveau biedt Alfen grootschalige opslag met toepassingen zoals nevendiensten en energiehandel. Alfen gebruikt een modulair ontwerp voor energieopslagsystemen groter dan 1 MWh met hoge energiedichtheid.


Bovendien biedt Alfen's 'TheBattery Connect' realtime beheerfunctionaliteit van het actief, zoals gegevensvisualisatie, alarmen en branddetectie. De strategie van Alfen is gericht op het bieden van veilige systemen van topkwaliteit met flexibele bedrijfsmiddelen die op intelligente wijze kunnen worden geïntegreerd in elke backoffice. Deze systemen kunnen indien nodig autonoom beslissingen nemen, bijvoorbeeld voor FCR (Frequency Containment Reserve) en handel.


Innovatie is een kerncomponent van de filosofie van Alfen. De onderneming heeft een oplossingsgerichte aanpak in de energieopslagmarkt en biedt voortdurend inzicht en beheer op afstand via Alfen Connect, een plug-and-play firmware voor robuuste integratie met de besturingssystemen van de klant.


De energieopslagmarkt waarin Alfen actief is, groeit sterk. Deze groei wordt aangedreven door de toenemende toevoeging van hernieuwbare energiebronnen zoals wind- en zonne-energie, die energieopslag nodig hebben om fluctuaties in productie en vraag op te vangen.


Alfen heeft de afgelopen jaren een significante groei laten zien. De omzet van het bedrijf in de energieopslag segment is gestegen van 8 miljoen euro in 2017 naar 45 miljoen euro in 2022, wat neerkomt op een samengestelde jaarlijkse groei (CAGR) van ongeveer 40%. In Q1 2023 groeide het 285%.Op het gebied van energieopslag heeft Alfen sinds 2011 meer dan 575 MWh aan systemen geïnstalleerd of in uitvoering (tot februari 2023). Het bedrijf had in 2022 een marktaandeel van ongeveer 7% in Europa (gemeten in MWh geïnstalleerde systemen).


Gezien de sterke groei in 2022, en de verwachte continue groei van de energieopslagmarkt, verwacht Alfen in de komende jaren zijn groei aanzienlijk op te voeren. Verwacht wordt dat de markt voor energieopslag met een CAGR van 55% zal groeien tot 2027 & Alfen lijkt hier flink te van gaan profiteren zoals we in Q1 zagen.


Daarnaast stimuleren regelgevingsontwikkelingen waarschijnlijk de marktgroei in energieopslag, waardoor Alfen in een goede positie verkeert om te profiteren van deze groeikansen. Dit maakt Alfen een belangrijke speler in deze snelgroeiende markt.De waardering.. Is het koopwaardig?


Waarderen is uiteindelijk scenario's schetsen. Dit is ook wat de leden van de belegger inmiddels erg goed begrijpen en dus ook toepassen om een bedrijf op waarde te kunnen schatten. Trainingen kun je in de app en de site vinden als je lid bent.


Wil je meer lezen?

Abonneer je op debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!