top of page

Tesla krijgt een pak slaag van beleggers

Tesla's jaarlijkse aandeelhoudersvergadering is altijd een groot evenement, maar het evenement van dit jaar voelde voor veel Tesla volgers, belangrijker dan ooit.


Een groot deel daarvan heeft te maken met waar Tesla's aandelenkoers vandaan komt. Bij het begin van de handel op woensdag is de aandelenkoers van Tesla dit jaar met ongeveer 67% gestegen en meer dan 100% gestegen ten opzichte van het dieptepunt van $ 101,81 per aandeel op 6 januari. Goed om te weten is dat 44% van Tesla in handen van retail beleggers zijn.

Bron: Bloomberg

Maar met een hogere aandelenkoers komen hogere verwachtingen, en de verwachtingen waren hooggespannen. Ik was benieuwd naar meer informatie over een mogelijke nieuwe fabriek, hoe het gaat met het stationaire energiebedrijf van het bedrijf en zelfs een nieuwe, goedkopere auto. Dit laatste is bijzonder belangrijk. (Het aandeel staat 6% rood in de voorbeurs dus de initiële reactie is een pak slaag van beleggers) Tesla is nog steeds de dominante producent van EV's in de VS en over de hele wereld, maar de concurrentie neemt toe & zeker voor kleinere, goedkopere auto's is er een enorme markt onder lage inkomens. Denk aan de EVs Renault Twingo of de Dacia Spring die beiden zo'n 20-25k kosten in Euros.


Meer EV's worden gelanceerd door meer autofabrikanten tegen lagere prijspunten dan ooit. General Motors lanceert bijvoorbeeld dit jaar zijn elektrische pick-up en zijn volledig elektrische Chevy Blazer. Daarna komt zijn goedkopere volledig elektrische Chevy Equinox. Zelfs Charlie Munger van Berkshire Hathaway nam recentelijk een ​​schot op Tesla toen hij zei dat BYD ver voorloopt in China.


BYD heeft ongeveer twee keer het marktaandeel van EV's van Tesla in China. BYD verkoopt echter voertuigen tegen lagere prijzen en Tesla is nog steeds groter en winstgevender dan zijn Chinese concurrent.


Het aandeel staat 6% rood in de voorbeurs dus de initiële reactie is niet erg positief. Je kunt hier het hele filmpje bekijken als je de samenvatting niet wil lezen! Kost je maar 4 uur. Tesla daalt vrijwel altijd na investor days. Dit komt omdat de verwachting erg hoog zijn altijd & de daadwerkelijke uitvoering vaak op zich laat wachten, maar altijd wel komt.


Dus wat had Tesla te zeggen? Laten we even alles re-cappen!


Geen zin om te lezen? Scroll naar beneden voor de conclusie!Musk begint met batterijen

Elon Musk begon het evenement met te benadrukken dat hij een duidelijke weg naar een duurzame energietoekomst ziet. De vraag is ho