top of page

Dit bedrijf ziet stabiele omzetgroei dankzij AI-gebruikerstools

In het kort:

  • Adobe rapporteerde vorig kwartaal een omzet van $5,31 miljard, een stijging van 10,1% ten opzichte van vorig jaar.

  • Het bedrijf verhoogde zijn omzetprognose voor het boekjaar 2024 naar $21,45 miljard, wat neerkomt op een jaarlijkse groei van 10,5%.

  • Adobe's jaarlijkse terugkerende omzet uit digitale media groeide met 14,9% tot $16,25 miljard.


Adobe heeft indruk gemaakt met zijn recente financiële resultaten voor het tweede kwartaal van 2024. De omzet bedroeg $5,31 miljard, wat een groei van 10,1% betekent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Bovendien steeg de aangepaste winst per aandeel (EPS) met 14,5% tot $4,48, ruim boven de oorspronkelijke verwachtingen van het bedrijf.


Vergeleken met zijn vergelijkbare bedrijven zoals Microsoft, Salesforce en Autodesk, presteert Adobe goed in termen van groei en netto-inkomstmarge. Adobe's nettomarge is aanzienlijk hoger dan die van zijn concurrenten, en de groeipercentages zijn concurrerend. Voor het tweede kwartaal van 2024 rapporteerde Adobe een omzetgroei van 11% op jaarbasis, mede dankzij de adoptie van zijn generatieve AI-modellen zoals Firefly. Deze AI-diensten dragen bij aan de verhoogde abonnementspercentages en gebruikersretentie door efficiëntievoordelen te bieden aan de gebruikers.De aandelenkoers van Adobe sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


Een van de belangrijkste drijfveren achter Adobe's prestaties is de sterke groei in zijn jaarlijkse terugkerende omzet (ARR) uit digitale media. De totale ARR voor digitale media bereikte $16,25 miljard, een stijging van 14,9% ten opzichte van vorig jaar. De creatieve ARR bedroeg $13,11 miljard, een stijging van 12,6%, terwijl de ARR voor Document Cloud een indrukwekkende groei van 26% liet zien, tot $3,15 miljard.Het management van Adobe heeft de omzetprognose voor het boekjaar 2024 verhoogd naar $21,45 miljard, wat een groei van 10,5% betekent ten opzichte van het voorgaande jaar. De aangepaste EPS-prognose is ook verhoogd naar $18,10, een stijging van 12,6% op jaarbasis. Deze optimistische vooruitzichten hebben bijgedragen aan een opwaartse herziening van de waarderingen voor Adobe-aandelen.


De omzet(groei) van Adobe 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Adobe's investeringen in kunstmatige intelligentie (AI) beginnen nu duidelijk hun vruchten af te werpen. De AI-tools van het bedrijf, zoals Firefly en de Acrobat AI Assistant, hebben aanzienlijke bijdragen geleverd aan de groei. De Document Cloud-segment zag een omzetgroei van 19% op jaarbasis, gedreven door de vraag naar AI-functies zoals het bewerken van afbeeldingen in PDF's via tekstprompts. Deze strategische stappen hebben bijgedragen aan de groei van het aantal actieve gebruikers en de versnelde ARR-groei. Bovendien lanceerde Adobe nieuwe Adobe Express-applicaties voor iOS- en Android-platforms, wat bijdraagt aan de diversificatie van de inkomstenstromen en het bereiken van een breder publiek.


Firefly, een AI-tool die steeds meer aan populariteit wint, heeft bijgedragen aan een stijging van het aantal verlengingen en migraties naar hogere abonnementen binnen Creative Cloud. Dit resulteerde in een netto nieuwe jaarlijkse terugkerende omzet (ARR) van $322 miljoen en een totale omzet van $3,13 miljard, een groei van 10% op jaarbasis.


Adobe Express, een alles-in-één content creatie-app met generatieve AI-functies, heeft zijn maandelijkse actieve gebruikers (MAU) verdubbeld sinds de lancering op iOS en Android. Deze app biedt gebruikers een gratis proefperiode van 30 dagen, wat Adobe een ideale basis biedt om meer gebruikers aan te trekken en uiteindelijk meer betaalde abonnees te werven. Daarnaast werd Express voor Bedrijven gelanceerd, wat aantrekkelijk is voor ondernemingen die geïnteresseerd zijn in AI-gedreven marketing.


Ondanks de sterke prestaties en de verhoogde prognoses blijft Adobe aantrekkelijk gewaardeerd. Het bedrijf verhoogde de prognose voor de aangepaste winst per aandeel (EPS) naar een bereik van $18,00 tot $18,20 voor het boekjaar 2024, wat een significante verbetering is ten opzichte van eerdere schattingen. Het bedrijf wordt momenteel verhandeld tegen een forward P/E van 31x, wat lager is dan historische gemiddelden en enkele van zijn concurrenten, zoals Autodesk en SAP.


De forward P/E ratio van Adobe:

Bron: Macrotrends


Er zijn echter ook risico's verbonden aan deze positieve vooruitzichten. Regelgevende uitdagingen, zoals de recente FTC-rechtszaak tegen Adobe over verborgen kosten in abonnementen, kunnen een negatieve invloed hebben op de aandelenkoers. Daarnaast neemt de concurrentie van bedrijven zoals OpenAI en Runway toe, wat een uitdaging kan vormen voor Adobe's dominantie op de markt.Ondanks de recente koersstijgingen blijft Adobe interessant gewaardeerd in vergelijking met historische gemiddelden en andere software-as-a-service (SaaS) bedrijven zoals Microsoft en Oracle. Met een prognose voor de groei van de aangepaste EPS van 14,1% per jaar tot 2026, blijft Adobe een solide investering voor de lange termijn. De voortdurende terugkoop van aandelen ter waarde van $7,17 miljard in de afgelopen twaalf maanden onderstreept ook het commitment van Adobe aan aandeelhouderswaarde.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!