top of page

De crypto crash van vandaag uitgelegd

In het kort:

  • Bitcoin-prijs is gedaald tot onder $60.000, met een verlies van bijna $200 miljard in de crypto-markt.

  • De Federal Reserve waarschuwt voor een "kritieke periode" door hoge schulden en beperkte rentewijzigingen.

  • Momenteel zien we grote liquidaties in de cryptomarkt, met meer dan $290 miljoen aan verliezen in de afgelopen 24 uur.


De cryptomarkt verkeert momenteel voor veel mensen in een staat van paniek door een aanzienlijke crash die zowel Bitcoin als altcoins hard heeft getroffen. De Bitcoin-prijs is in de afgelopen maand met bijna 15% gedaald en heeft nu zelfs de psychologische grens van $60.000 doorbroken, met een koers van $57,460 op het moment van schrijven. Dit verlies heeft geleid tot een totale crypto-marktdaling van $200 miljard sinds 1 juli, waarbij niet alleen Bitcoin, maar ook Ethereum en andere grote cryptocurrencies aanzienlijke verliezen hebben geleden.


De koers van Bitcoin het afgelopen jaar:

Bron: Trading Economics


Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, heeft gewaarschuwd voor een "kritieke periode" waarin de VS zich momenteel bevindt. Tijdens een conferentie van de Europese Centrale Bank in Portugal gaf Powell aan dat het huidige niveau van de Amerikaanse staatsschuld "onhoudbaar" is. Hij wees erop dat de overheid een groot tekort heeft, zelfs in tijden van volledige werkgelegenheid, wat volgens hem niet langdurig kan worden volgehouden. Deze waarschuwingen komen op een moment dat de markt speculeert over mogelijke renteverlagingen door de Fed in 2024.


De volatiliteit op de cryptomarkt heeft geleid tot aanzienlijke liquidaties, waarbij in de afgelopen 24 uur maar liefst $292,8 miljoen is verloren. Volgens gegevens van Coinglass zijn 105.458 handelaren geliquideerd, met het merendeel van deze verliezen afkomstig van long posities. Bitcoin zag alleen al $91,7 miljoen aan liquidaties, terwijl Ethereum $69,86 miljoen verloor. Binance registreerde de grootste liquidaties met $122,67 miljoen, gevolgd door OKX met $89,83 miljoen en Huobi met $42,07 miljoen.Volgens Markus Thielen, oprichter van 10x Research, heeft Bitcoin een belangrijk technisch en psychologisch niveau bij $60.000 doorbroken. Dit niveau wordt gezien als een cruciaal prijsniveau voor Bitcoin-miners en ETF-kopers.


Momenteel is de capitulatie van BTC-miners een van de belangrijkste factoren die bijdragen aan de dalende prijzen. De miners staat onder druk door een aanhoudend lage hashrate, wat leidt tot verminderde inkomsten. Veel miners verkopen hun BTC om operaties te blijven ondersteunen of schakelen over naar andere proof-of-work tokens om winstgevendheid te behouden.


De acties van de Duitse overheid hebben ook bijgedragen aan de angsten op de markt. Recentelijk heeft de overheid grote hoeveelheden BTC verplaatst, wat paniek veroorzaakte onder investeerders die hun bezittingen uit voorzorg verkopen in afwachting van mogelijke marktimpacten, ondanks dat de overheid nog geen munten heeft verkocht.


De Federal Reserve heeft de rente in juni ongewijzigd gelaten en verwacht slechts één renteverlaging in 2024. Powell benadrukte dat de VS zich weer op een 'disinflatoir pad' bevindt, maar dat meer gegevens nodig zijn voordat verdere renteverlagingen kunnen worden overwogen. Analisten van BlackRock hebben gewaarschuwd dat centrale banken de rente hoger moeten houden dan voor de pandemie om aanhoudende inflatiedruk te bestrijden, wat een negatieve impact kan hebben op de Bitcoin-prijs. De huidige turbulentie op de cryptomarkt, aangewakkerd door de waarschuwingen van de Federal Reserve en aanzienlijke liquidaties, benadrukt de fragiele staat van de markt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!