top of page

Dit is de kracht van Berkshire Hathaway

In het kort:

  • Berkshire Hathaway's aandeelhouders profiteren van zowel winstgroei, aandeleninkoop en de groei van het aandelenportefeuille.

  • Het bedrijf zag een operationele winstgroei van 40% en een sterke stijging van de verzekeringsinkomsten.

  • Door aanhoudende aandeleninkopen en sterke portefeuillegroei wordt een totale aandeelhoudersrendement van meer dan 43% verwacht.


Berkshire Hathaway (BRK) blijf prestaties neerzetten, ondanks enkele risico's. De aandeelhouders kunnen profiteren van de samenstelling van winstgroei, aandeleninkopen en de groei van het aandelenportefeuille.


De aandelenkoers van Berkshire Hathaway (klasse A) aandelen sinds de beursgang:

Bron: Macrotrends


De consensus over de groei van de winst per aandeel (EPS) van BRK is bescheiden, met een verwacht jaarlijks samengesteld groeipercentage (CAGR) van 4% in de komende drie jaar. Dit zou resulteren in een EPS van $19,63 in 2024, $20,07 in 2025 en $21,18 in 2026. Echter, de meest recente kwartaalresultaten van BRK laten een veel sterkere prestatie zien.


De operationele winst bedroeg $5,20 miljard, een stijging van 40% ten opzichte van het voorgaande jaar. De verzekeringsactiviteiten waren bijzonder sterk met een onderschrijvingsinkomen van $2,6 miljard, vergeleken met iets meer dan $900 miljoen in dezelfde periode in 2023.


De EPS(groei) van Berkshire Hathaway 2010-2024:

Bron: Macrotrends


Een andere belangrijke factor is de consistente aandeleninkoop door BRK. In de afgelopen vijf jaar heeft het bedrijf gemiddeld $3,9 miljard per kwartaal uitgegeven aan aandeleninkopen, met een piek van bijna $8 miljard per kwartaal in 2021 en 2022. In het laatste kwartaal werd er meer dan $2,5 miljard besteed aan inkoop. Deze inkoopactiviteiten verminderen het aantal uitstaande aandelen, wat de winst per aandeel verder verhoogt.


Een derde bron van groei komt van het aandelenportefeuille van BRK, dat momenteel ongeveer 40% van de marktkapitalisatie van het bedrijf uitmaakt, met een waarde van meer dan $331 miljard. Veel van deze deelnemingen, zoals Apple (AAPL), groeien snel en kopen hun eigen aandelen ook agressief terug. Dit versterkt vervolgens de waarde van BRK's aandelenportefeuille en draagt bij aan de totale rendementen voor de aandeelhouders.De gecombineerde effecten van winstgroei, aandeleninkoop en portefeuillegroei leiden tot een aanzienlijke verhoging van het aandeelhoudersrendement. Met een bescheiden groei van 4% in operationele inkomsten en aanhoudende aandeleninkoop, wordt verwacht dat het totale rendement voor aandeelhouders meer dan 43% zal bedragen. Dit zou BRK ook naar een marktkapitalisatie van $1 biljoen kunnen stuwen.


Berkshire Hathaway wordt algemeen beschouwd als een bedrijf met een brede economische gracht, een term die verwijst naar duurzame concurrentievoordelen die het bedrijf beschermen tegen concurrenten. Deze gracht is onafhankelijk van de leiding van Warren Buffett, hoewel zijn investeringsfilosofie een cruciale rol heeft gespeeld in het versterken van deze voordelen. Buffett en Charlie Munger zijn bekend als de grondleggers van het concept van de economische gracht, wat bedrijven identificeert die in staat zijn zichzelf te verdedigen tegen concurrenten.


Ondanks de sterke basis en de brede economische gracht heeft Berkshire Hathaway de afgelopen twee decennia moeite gehad om de S&P 500 te overtreffen. Hoewel het bedrijf een solide investering blijft, wijzen historische prestaties erop dat beleggers niet per se een significante outperformance moeten verwachten.


In de afgelopen tien jaar heeft Berkshire de S&P 500 overtroffen, maar wanneer rekening wordt gehouden met de dividenduitkeringen van de S&P 500, komt het indexrendement iets hoger uit. Dit patroon herhaalt zich ook bij langere tijdsbestekken, zoals over twintig jaar, waar zowel Berkshire als de S&P 500 min of meer gelijke tred houden.


Berkshire Hathaway aandelen VS S&P 500 de afgelopen 5 jaar:

Bron: Macrotrends


Berkshire Hathaway wordt vaak verkeerd beschreven als een investeringsfirma of vermogensbeheerder. Het bedrijf opereert echter in verschillende sectoren, waaronder verzekeringen, energie en transport, en genereert een aanzienlijk deel van zijn winst uit deze segmenten. In 2023 genereerde Berkshire een omzet van $364,5 miljard, een stijging van 20,7% ten opzichte van 2022. De operationele winst steeg in 2023 tot $37,4 miljard, een groei van 21% jaar-op-jaar.


De recente kwartaalresultaten van Berkshire tonen een gemengde prestatie. In het eerste kwartaal van 2024 steeg de totale omzet met 5,2% jaar-op-jaar tot $89,9 miljard. De operationele winst steeg echter met 39,1% tot $11,2 miljard, wat wijst op een sterke onderliggende prestatie ondanks fluctuerende investeringswinsten. Deze groei werd voornamelijk gedreven door de verzekeringsactiviteiten en de segmenten spoorwegen, nutsvoorzieningen en energie.


Buffett heeft vaak een voorzichtige houding aangenomen ten aanzien van economische vooruitzichten. Dit wordt weerspiegeld in de aanzienlijke hoeveelheden contanten die Berkshire aanhoudt. Op 31 maart 2024 had het bedrijf $35,6 miljard in contanten en kasequivalenten, evenals $153,4 miljard in kortlopende Amerikaanse staatsobligaties. Deze voorzichtige aanpak geeft aan dat Buffett en Munger mogelijk niet in staat zijn geweest om aantrekkelijke investeringsmogelijkheden te vinden, wat ook blijkt uit de recente aandeleninkoopprogramma's van het bedrijf.


Hoewel Berkshire Hathaway een bedrijf van hoge kwaliteit blijft met een brede economische gracht, wijst de huidige waardering erop dat het aandeel naar mijn mening geen koopje is. De combinatie van sterke onderliggende prestaties, aanzienlijke contante reserves en een voorzichtige benadering van investeringen maakt Berkshire een solide keuze voor de lange termijn, maar als belegger moet je je bewust zijn van de huidige marktvoorwaarden en waarderingen.Berkshire Hathaway biedt echter sterke fundamentele voordelen voor de lange termijn dankzij de effecten van winstgroei, aandeleninkopen en portefeuillegroei. Deze combinaties versterken elkaar, wat betekent dat het totale effect veel krachtiger is dan de som van de individuele delen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Net binnen..

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!