top of page

De Europese beurs sluit het beursjaar 2023 af met een mooie plus

Bijgewerkt op: 12 jan.

In het kort:

  • Positief Slot Stoxx 600 in 2023: Stoxx 600 sluit het jaar af met een stijging van 12,64%, na een verlies van 12,9% in 2022.

  • Duitse DAX toont Veerkracht: Ondanks sombere vooruitzichten wint de Duitse DAX-index bijna 20%. CAC 40 en FTSE 100 tonen ook positieve resultaten.

  • Sectoren en Vooruitzichten 2024: Stoxx Europe 600 streeft naar beste jaar sinds 2021, met sterke prestaties in retail, technologie en bouw. Bankaandelen boeken een winst van 20%. Analisten zijn verdeeld over vooruitzichten voor 2024, met voorzichtig optimisme over groei ondersteund door lagere rentes en stabilisatie in China.


Het jaar 2023 heeft een optimistisch slotakkoord gekregen op de Europese aandelenmarkt, met de Stoxx 600-index die het jaar afrondt met een indrukwekkende stijging van 12,64%. Dit komt als een verademing na het teleurstellende verlies van 12,9% in 2022.


Duitsland Leidt, Ondanks Economische teneur

Ondanks een sombere economische vooruitzicht in Duitsland heeft de DAX-index bijna 20% aan waarde gewonnen gedurende 2023. Deze opmerkelijke prestatie benadrukt de veerkracht van de Duitse markt te midden van uitdagingen. De Franse CAC 40 en het VK's FTSE 100 hebben ook positieve resultaten laten zien, met respectievelijk winsten van 16,4% en 3,64%.



Aandelen op Koers voor Beste Jaar sinds 2021

De Stoxx Europe 600-index streeft naar het beste jaar sinds 2021, met een totale stijging van ongeveer 13%. Het jaar wordt afgesloten met een sterke eindjaarsrally, aangewakkerd door de verwachtingen van centrale bankomslagen. Bepaalde sectoren blijken bijzonder veerkrachtig, waaronder retail, technologie en bouw, die herstelden van eerdere verliezen. Bankaandelen boeken een opmerkelijke winst van 20%, een opwaartse beweging na een eerdere selloff in maart in reactie op de Credit Suisse-crisis.


Sectorprestaties in 2023

De sectoren retail, technologie en bouw hebben in 2023 aanzienlijke winsten geboekt, waardoor ze de verliezen van het voorgaande jaar hebben weten weg te werken. De sterke prestaties van bankaandelen, met een winst van 20%, getuigen van een opmerkelijk herstel na een eerdere neergang. De enige twee sectoren die in het rood blijven, zijn voeding, drank en tabak, samen met basismiddelen in het algemeen.


Economische Verwachtingen in de VS en Europa

In de Verenigde Staten lijken de aandelen weinig veranderd op de laatste handelsdag, waarbij de S&P 500-index op zoek is naar een nieuw recordhoogte om het einde van de rally van de afgelopen twee maanden te markeren. Recente gegevens, waaronder die van de werkloosheidsaanvragen op donderdag, suggereren dat de economische groei vertraagt maar zeker niet tot stilstand komt. De markt speculeert momenteel dat er een kans van 72,8% is dat de Federal Reserve al in maart 2024 met renteverlagingen begint, volgens CME's FedWatch.



Vooruitblik voor Europa in 2024

Analisten zijn verdeeld over hun vooruitzichten voor Europa in 2024. Teams van Goldman Sachs Group Inc. en Citigroup Inc. verwachten dat de Stoxx 600 tegen het einde van 2024 een recordhoogte zal bereiken, aangezien de rentetarieven hun piek bereiken. Aan de andere kant voorzien strategen van Bank of America Corp. een neerwaartse beweging van 18% in 2024, ook analisten bij Societe Generale SA verwachten dat het tegen het einde van het jaar ongeveer 6% zal dalen te midden van het risico op economische vertraging.


Voorzichtig Optimisme voor Europa in 2024

Rajeev De Mello, een wereldwijde macro-portefeuillemanager bij Gama Asset Management SA, is voorzichtig optimistisch over de vooruitzichten voor Europese markten in 2024. Hij ziet kansen voor verdere groei gedurende het jaar, gesteund door lagere beleidsrentes, verminderde energieprijzen en enige stabilisatie van de groei in China.


Hij voorspelt echter geen herhaling van de sterke prestaties van 2023, waarbij hij wijst op de voortdurende effecten van eerdere monetaire verkrapping en aankomende begrotingsbeperkingen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page