top of page

Waarom dit aandeel met meer dan 6 DUIZEND procent steeg dit jaar

Bijgewerkt op: 1 jan.

In het kort:

  • Integrated Industries, een niet erg bekend bedrijf in PCB-productie, heeft in 2023 een opmerkelijke groei van meer dan 6.000% doorgemaakt, waarmee het het best presterende aandeel op de Indiase markt is.

  • De financiële ommekeer van Integrated Industries in het boekjaar 2023, aangedreven door aanzienlijk hogere nettowinsten en een succesvolle herstart van operaties, heeft bijgedragen aan de indrukwekkende stijging van de aandelenkoers.

  • Het fenomeen van 'low free float' en de verschuiving in de PCB-industrie naar lokale productie dragen bij aan het succes van Integrated Industries, maar beleggers worden gewaarschuwd voor de volatiliteit van dergelijke aandelen.


Sinds het begin van 2023 heeft de publieke markt enkele opmerkelijke ontwikkelingen doorgemaakt, maar geen enkel verhaal is zo verbluffend als dat van Integrated Industries (IIL.Bo) , een weinig bekend bedrijf dat zich bezighoudt met de productie van gedrukte schakelingen.


Integrated Industries, een tot nu toe vrij onbekend bedrijf in PCB-productie, domineert de Indiase markt met een ongekende stijging van meer dan 6.000% in 2023. De financiële ommekeer in het afgelopen boekjaar, gecombineerd met een 'low free float'-rally, heeft het aandeel naar nieuwe hoogten gestuwd. Ondanks het eerdere succes dit jaar is het belangrijk voorzichtig te zijn vanwege de hoge volatiliteit van dergelijke aandelen.Een Verborgen Juweel in PCB-productie

Het begon allemaal met Integrated Industries, een bedrijf dat voornamelijk actief is in de productie van gedrukte schakelingen (PCB). Weinig mensen hadden van dit bedrijf gehoord, maar het is nu het best presterende aandeel van India in 2023, met een ongelooflijke stijging van meer dan 6.000%. Van een bescheiden ₹7 per aandeel schoot de prijs omhoog naar het huidige niveau van ₹466 per aandeel. Deze indrukwekkende prestatie bracht de marktkapitalisatie van het bedrijf naar bijna ₹4 miljard.


Hieronder het koersverloop van Integrated Industries sinds de beursgang:


Financiële Ommekeer en Operationele Uitdagingen

Integrated Industries onderging een aanzienlijke verschuiving in het management in november van het vorige jaar, wat samenviel met een opmerkelijke financiële ommekeer. Het bedrijf, dat zich bezighoudt met de productie van hoogwaardige PCB's, had in eerdere jaren te maken met operationele uitdagingen. Pas recentelijk toonden de financiën een omslag, en het bedrijf heeft al zijn verplichtingen voldaan.


In het boekjaar 2023 boekte het bedrijf aanzienlijk hogere nettowinsten, voornamelijk toe te schrijven aan een eenmalige bate van geschreven creditbalansen. Na deze opmerkelijke prestatie in 2023, lijkt het erop dat het bedrijf zijn activiteiten heeft hervat, gezien de gestage verkoopcijfers voor de eerste twee kwartalen van het boekjaar 2024. In juni en september 2023 rapporteerde het bedrijf al nettowinsten van respectievelijk ₹11,7 miljoen en ₹13 miljoen.Het Fenomeen van 'Low Free Float'

Een opmerkelijk aspect van de rally van Integrated Industries is het fenomeen van 'low free float'. De schaarste aan verhandelbare aandelen heeft bijgedragen aan de aanhoudende stijging van de aandelenkoers.


Een lage free float betekent dat er minder aandelen beschikbaar zijn voor verhandeling. Dit kan leiden tot beperkte liquiditeit op de markt, waardoor het moeilijker wordt om aandelen te kopen of verkopen zonder significante prijsschommelingen.


Verschuiving in de PCB-industrie

Een printplaat, of PCB, is een essentieel onderdeel van vrijwel elk elektronisch apparaat. Het fungeert als een platform voor het verbinden van elektronische componenten zoals weerstanden, transistors en microchips, hiermee is het de basis van vrijwel elk elektronisch apparaat.


De PCB-industrie, waarin Integrated Industries opereert, is een cruciaal onderdeel van elektronische apparaten. Momenteel is er een verschuiving gaande van Chinese import naar lokale productie, gestimuleerd door beleidshervormingen zoals de PLI-regelingen van India. Deze verandering biedt aanzienlijk investeringspotentieel voor opkomende landen zoals India.


Voorzichtigheid te midden van het Succes

Hoewel de prestaties van Integrated Industries uitzonderlijk zijn is het belangrijk de risico´s te begrijpen van een aandeel zoals deze met een laag free float. Deze staan bekend om hun volatiliteit en het risico van abrupte dalingen. Hoewel het succes van Integrated Industries getuigt van veerkracht en strategische positionering, is het belangrijk te begrijpen dat deze lage free float tevens een drijvende kracht is achter de stijging, buiten de prestaties van het bedrijf.Een Blik op de Toekomst

De transformatie van de PCB-industrie, gecombineerd met beleidshervormingen in India, plaatst het land in een positie om aanzienlijke kansen te grijpen in de mondiale markt. Terwijl Integrated Industries zijn ongekende opmars voortzet, weerspiegelen de bredere implicaties van dit succes de veranderende dynamiek van de elektronica-productielandschap.


Overzicht van de Aandelenprestaties

In de afgelopen maand heeft Integrated Industries een stijging van 26% doorgemaakt. Met een hoogtepunt van ₹467 op 20 december 2023 en een dieptepunt van ₹22 op 22 december 2022, staat het aandeel als een getuigenis van de opmerkelijke veerkracht en potentie van bepaalde 'onder de radar'-aandelen op de Indiase markt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

3 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!