top of page

Dit is waarom NVDIA expres tragere chips levert

In het kort:

  • Nvidia's Aangepaste Gaming Processor: Nvidia lanceert de RTX 4090D in China als reactie op Amerikaanse exportbeperkingen. Verwacht in januari, vertoont deze variant 11% minder CUDA-cores dan buiten China.

  • Strategische Aanpassingen voor Exportcontroles: Aanpassingen aan de RTX 4090D zijn ontworpen om te voldoen aan Amerikaanse exportcontroles, met intensief overleg met de Amerikaanse overheid.

  • Groeiende Voorspoed voor Nvidia in 2023: Ondanks exportuitdagingen verdrievoudigt Nvidia's aandelenkoers in 2023 door de stijgende vraag naar ondersteuning voor kunstmatige intelligentie.


Nvidia, de Amerikaanse gigant in de chipindustrie, staat op het punt een aangepaste versie van zijn geavanceerde gaming-processor te lanceren op de Chinese markt. Deze aanpassing is het antwoord op strikte Amerikaanse exportbeperkingen, waarbij het bedrijf zich inspant om te voldoen aan de eisen van de Amerikaanse overheid. De nieuwe variant, genaamd Nvidia RTX 4090D, zal naar verwachting in januari worden gelanceerd en vertoont opvallend 11% minder CUDA-cores dan zijn tegenhangers buiten China.


De aanpassing in Nvidia´s RTX 4090D chip

De productpagina op Nvidia's website voor Chinese consumenten onthult de details van de aangepaste Nvidia RTX 4090D. Deze variant, met verminderde verwerkingskracht, is een strategische zet om te voldoen aan de Amerikaanse exportregels. Het aantal CUDA-cores, een cruciaal element van de chip, is met 11% verminderd in vergelijking met de versies die elders worden verkocht.


Een woordvoerder van Nvidia bevestigt dat de aanpassingen aan de gaming-processor niet alleen gericht zijn op de Chinese markt maar ook zijn "ontworpen om volledig te voldoen aan Amerikaanse overheidsexportcontroles." Het bedrijf benadrukt dat er intensief overleg is geweest met de Amerikaanse overheid tijdens het ontwikkelingsproces.


Exportbeperkingen en hun impact:

De aankondiging van Nvidia komt temidden van Amerikaanse exportbeperkingen die China treffen, waardoor de toegang van Chinese bedrijven tot geavanceerde chips van Amerikaanse producenten wordt beperkt. Hoewel de maatregelen primair gericht zijn op chips voor AI-toepassingen, worden ook gaming-processors zoals de RTX 4090D getroffen, aangezien deze vaak in AI-scenario's worden toegepast.


De originele Nvidia RTX 4090 bevond zich op de lijst van verboden door de VS gemaakte chips, zoals vermeld in een indiening bij de Securities and Exchange Commission op 17 oktober. Nvidia positioneert de aangepaste variant, de RTX 4090D, als een chip die AI benut om de prestaties te optimaliseren.


Voorspoed voor Nvidia in 2023:

Te midden van deze aanpassingen heeft Nvidia in 2023 opmerkelijke groei doorgemaakt, waarbij de aandelenkoersen meer dan verdrievoudigden. De groei wordt toegeschreven aan de toenemende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI), aangewakkerd door de opwinding rond OpenAI's ChatGPT-chatbot.


De aandelen van Nvidia zijn sterk gestegen, aangezien het bedrijf profiteert van de groeiende belangstelling voor AI. De ChatGPT-chatbot van OpenAI heeft aanzienlijk bijgedragen aan deze bloei door de aandacht te vestigen op kunstmatige intelligentie.


Conclusie

De aanpassing van Nvidia's gaming-processor voor de Chinese markt weerspiegelt de complexiteit van het geopolitieke landschap in de technologiesector. Terwijl het bedrijf probeert te voldoen aan exportregels, onderstreept het de bredere impact van deze maatregelen op de industrie. Nvidia blijft echter een positieve groeitrend vertonen, gedreven door de vraag naar geavanceerde technologie, met name op het gebied van kunstmatige intelligentie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page