top of page

Dit zijn de best presterende aandelen die opvielen in 2023

In het kort:

  • Het jaar 2023 onthult een opmerkelijke veerkracht en indrukwekkend succes op de Europese aandelenmarkt, met opvallende stijgingen in diverse sectoren en gevestigde bedrijven.

  • Europese winnaars, zoals Unicredit SpA, Inditex, en Novo Nordisk, illustreren het gevarieerde succes, terwijl kleinere bedrijven, waaronder Northern Data AG, buitengewone prestaties vertonen.

  • In de Verenigde Staten behaalden Soleno Therapeutics, Applied Optoelectronics, en Carvana Co de grootste stijgingen op de beurs, met elk unieke factoren maar ook zeker risico's die beleggers aansporen tot grondig onderzoek en strategische diversificatie.


We betreden nu de laatste handelsdagen van dit jaar, en tenzij er grote verrassingen opduiken, zal de prestatie van aandelen voor het hele jaar 2023 niet wezenlijk verschillen van de cijfers die we nu zien. We kunnen al terugkijken op de best presterende aandelen van het jaar, dit artikel gaat in op de grootste stijgers van het afgelopen jaar. Let goed op dat dit in sommige gevallen kleine bedrijven betreft waar volatiliteit aan de orde van de dag is.


Opvallende aandelen in Europa van 2023

Het jaar 2023 heeft de Europese aandelenmarkt getuige doen zijn van een opmerkelijke veerkracht en indrukwekkend succes, een narratief dat het vroege scepticisme heeft getrotseerd. De Euro Stoxx 50-index, een sleutelbenchmark voor Europese bedrijfsgiganten, heeft een verbazingwekkende stijging van 19% gezien ten opzichte van het begin van het jaar, een krachtige wederopstanding na de neergang van 12% in 2022.


Italiaanse Parels: Unicredit SpA en de Automobiel Magnaten

In het hart van deze prestaties staan enkele van Europa's meest gerenommeerde namen, die aanzienlijke winsten hebben laten zien die beleggers aangenaam hebben verrast. Italië's financiële instelling Unicredit SpA is hierbij opmerkelijk met een indrukwekkende stijging van 84%, wat getuigt van het robuuste zakelijke model en strategische initiatieven van de bank. Maar het zijn niet alleen de financiële instellingen; ook twee autofabrikanten uit Italië, Stellantis en Ferrari, versnellen met respectievelijk 60% en 57% winst.Spaanse Revival: Inditex en BBVA

Spanje's retailmacht, Industria de Diseño Textil, SA (Inditex), het moederbedrijf van populaire merken zoals Zara, maakte een opmerkelijke stijging van 58% in de waarde van zijn aandelen door de heropening van fysieke winkels en de voortdurende boom in e-commerce. Ondertussen profiteerde Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) van het economisch herstel in Spanje, met een stijging van 46% in zijn waarde.


Duitse Dynamiek: Adidas en SAP SE

Duitsland voegt zijn eigen stempel toe aan het succesverhaal, waar sportkledinggigant Adidas AG een stijging van 52% rapporteerde, wat de wereldwijde hernieuwde interesse in sport en actieve levensstijlen na de pandemie weerspiegelt. Softwaretitaan SAP SE genoot ook van aanzienlijke winsten, met een stijging van 43%, wat de versnelde digitale transformatie in wereldwijde bedrijven benadrukt.


Franse Groei: Saint-Gobain, Schneider Electric en Hermès

Frankrijk heeft evenmin achterstand opgelopen in deze opmerkelijke opleving, met Compagnie de Saint-Gobain SA en Schneider Electric SE die respectievelijk winsten van 45% en 38% boekten, waarmee de groei in de bouw- en energiebeheersectoren werd belicht. Ook het luxe merk Hermès International zag zijn waarde met 38% stijgen, waarmee de veerkracht van hoogwaardige consumentengoederen op de markt wordt aangetoond.


Nordisk's Niche: Novo Nordisk A/S

Opvallend is het Deense farmaceutische bedrijf Novo Nordisk A/S, het grootste Europese bedrijf op basis van marktkapitalisatie, dat geen deel uitmaakt van de Euro Stoxx 50. Desondanks zag het een indrukwekkende stijging van 49% in de waarde van zijn aandelen, gedreven door een sterke pijplijn van behandelingen voor diabetes en obesitas.


Beyond Blue Chips: Europese Kleine Wondertjes

Echter, buiten de schijnwerpers van deze gevestigde corporates, heeft een gevarieerde groep kleinere Europese bedrijven prestaties vertoond die hoger zijn dan 100%. Op het moment van schrijven hebben 33 Europese aandelen met een marktkapitalisatie van minimaal €500 miljoen winsten van minstens 100% geboekt in 2023.


Onder deze opmerkelijke prestaties is het Duitse techbedrijf Northern Data AG, voorheen bekend als Northern Bitcoin AG, de absolute koploper met een verbazingwekkende stijging van 310% in de waarde van zijn aandelen. Op de tweede plaats staat Portugal's Mota-Engil SPGS SA, gevolgd door Hongarije's OPUS GLOBAL Nyrt.


Verenigd Koninkrijk op de Stijging: Rolls-Royce Holdings plc

Het Britse engineering-icoon Rolls-Royce Holdings plc blijft niet achter, met aandelen die een opmerkelijke stijging van 222% laten zien.


Nederlandse Apotheekflits: Redcare Pharmacy NV

De Nederlandse Redcare Pharmacy NV heeft geprofiteerd van de immer groeiende gezondheidssector, waarbij de waarde van zijn aandelen met 204% is gestegen, waarmee het een plek verovert in de top vijf presteerders.Aandeelprestaties in Amerika

Aangezien analisten op Wall Street of elders al hun beoordelingen hebben uitgebracht over de S&P 500 (SPX) aandelen, wil ik voorbij de goed gedekte universum van large-cap aandelen kijken. Bovendien zou zelfs een kind tegenwoordig weten wie de winnaars van de SPX zijn.


Het merendeel van de grootste winnaars van de S&P 500 behoort tot de groep van de mega-cap technologieleiders, ook wel bekend als de Magnificent Seven:

Apple (AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon.com (AMZN), Nvidia (NVDA), Alphabet (GOOGL), Tesla (TSLA) en Meta Platforms (META).


Deze aandelen zijn verantwoordelijk voor meer dan 60% van de winst van de S&P 500 in het afgelopen jaar, terwijl dit cijfer op enig moment in de zomer op 80% of zelfs 90% stond. Dit wijst op de uitzonderlijke nauwheid van de aandelenmarkt-rally in 2023. Hoewel de enorme invloed van techreuzen op de index een aanzienlijke factor is achter hun impact op de bewegingen ervan, benadrukte het historisch lage percentage van aandelen die de S&P 500 overtroffen tijdens het jaar de concentratie van de winst.


Tot eind november overtrof slechts 25% van de aandelen van de S&P 500 de index, vergeleken met een mediane waarde van 50% over een periode van 20 jaar. Deze nauwheid wekte veel twijfels, omdat historisch gezien aanhoudende rallies gekenmerkt worden door brede marktleiderschap te midden van een optimistisch beleggerssentiment, terwijl smalle winsten in veel gevallen een teken zijn van een opkomende zeepbel.


Drie Grootste Winnaars qua koersstijging in Amerika van 2023

Laten we eens kijken naar de best presterende aandelen van 2023 in Amerika en proberen te achterhalen of ze in staat zullen zijn om door te gaan met het verslaan van de brede markt. Natuurlijk "garandeert het verleden geen toekomstige resultaten," maar de meeste van de grootste winnaars van dit jaar zijn niet puur gestegen op basis van hype, maar hebben eerder echte resultaten om naar te wijzen. Dus, als ze iets geweldigs te bieden hebben dat beleggers dit jaar heeft aangetrokken, wie zegt dan dat ze hun sterke winsten niet kunnen blijven uitbouwen in het komende jaar, of zelfs langer?


Soleno Therapeutics, Inc. (SLNO)

De eerste prijs voor een uitstekende aandelenprestatie dit jaar gaat naar een weinig bekend biotechnologiebedrijf, Soleno Therapeutics, gespecialiseerd in innovatieve behandelingen voor zeldzame ziekten. Het is een small-cap bedrijf met slechts 25 werknemers en ondanks dat het al in 1999 is opgericht, is het nog steeds niet winstgevend.


Small-cap aandelen zijn zeer volatiel, en biotech small-caps zijn waarschijnlijk de meest volatiele aandelen op de Amerikaanse markten. Toch was de sprong van 600% van SLNO in drie dagen iets voor in de boeken. Nog opvallender is het feit dat de aandelen niet instortten na een initiële stijging: hoewel ze terugvielen van enkele van hun winsten, staat de algehele stijging van het jaar 2023 op een verbazingwekkende 1.727%.


In september van dit jaar rapporteerde het bedrijf positieve resultaten in therapeutische proeven van zijn vlaggenschipgeneesmiddel, dat bedoeld is voor de behandeling van een genetische aandoening genaamd het Prader-Willi-syndroom. De markten letten op de speculaties over mogelijke goedkeuring door de FDA, wat het bedrijf eindelijk naar het volgende niveau zou tillen en het in staat zou stellen om inkomsten en zelfs nettowinsten te genereren. Dat zou enorme winsten opleveren voor de investeerders van SLNO.


Echter, met het grote potentieel komt ook groot risico, aangezien de goedkeuring alleen al jaren kan duren, met extra tijd en geld die moeten worden geïnvesteerd om het nieuwe medicijn op de markt te brengen. Maar op dit moment is Soleno goed gefinancierd, nadat het in september 2023 een investeringsronde van $130 miljoen heeft opgehaald. Het bedrijf wordt goed geleid, en het vertrouwen van zijn investeerders, waarvan sommigen herhaaldelijk hun geld in het bedrijf hebben gestoken, wordt positief beoordeeld door de markten.


Ondanks de sterke stijging zien analisten nog steeds een opwaarts potentieel van 19,4% voor het aandeel in de komende 12 maanden en beoordelen het als een "Sterke Koop". Er zijn echter zorgen over de insider-activiteit in het aandeel, waarbij de topmanagers van SLNO, inclusief de CEO, in de afgelopen twee maanden nettoverkopers zijn geworden. Hoewel we niet weten of het management gewoon hun kans greep om winst te nemen op de aandelen die ze bezitten na hun buitengewone stijging, of dat ze informatie hebben die wij niet hebben en die hen doet twijfelen aan de duurzaamheid van deze rally, worden beleggers geadviseerd om aandacht te besteden aan insider-transacties, omdat deze vaak indirect de werkelijke stand van zaken bij het betreffende bedrijf onthullen.


Applied Optoelectronics (AAOI)

De op een na best presterende in 2023 is het aandeel van Applied Optoelectronics, een leverancier van producten voor glasvezeltoegangsnetwerken, dat dit jaar tot en met 27 december met 1.103% is gestegen. Het bedrijf is actief sinds 1997 maar heeft nog steeds geen nettowinst behaald.


Interessant is dat dit de tweede keer is in de handelsgeschiedenis van het bedrijf dat Applied Optoelectronics een van de drie best presterende aandelen op de markt is geworden. De vorige keer was in 2016-2017, toen AAOI bijna 800% steeg in 12 maanden. Destijds bereikte de marktkapitalisatie van het bedrijf meer dan $1 miljard; het is nu 800 miljoen, inclusief de recente stijging. De aandelen crashten net zo spectaculair als ze stegen, en daalden daarna langzaam in waarde - tot dit jaar.


Dit jaar steeg de koers van het bedrijf in augustus nadat AAOI een veel kleinere kwartaalverlies rapporteerde dan werd verwacht, waarbij de winst per aandeel de schattingen van analisten ruim overtrof, wat het management van het bedrijf ertoe aanzette de verwachtingen te verhogen. Een positieve sneeuwbal volgde, waarbij analisten de snel stijgende aandelen opmerkten en positieve koersdoelen uitgaven, wat op zijn beurt bijdroeg aan het optimisme van beleggers ten opzichte van het aandeel, waardoor het nog hoger steeg.


Naast de verbeterde, zij het nog zwakke, financiën heeft een leveringsovereenkomst met Microsoft veel bijgedragen aan het optimisme van beleggers over de vooruitzichten van AAOI. Het moet echter worden opgemerkt dat MSFT al vele jaren klant van het bedrijf is, samen met Meta Platforms en Amazon. De laatste vertrok in 2017 naar een andere leverancier, nam bijna 50% van de omzet van AAOI weg (en veroorzaakte een crash van het aandeel).


Een andere factor achter de uitzonderlijke rally van het aandeel van Applied dit jaar was een hoog shortinterest, dat bijna 25% van zijn totale vrij verhandelbare aandelen uitmaakte. Dus toen het goede nieuws beleggersoren bereikte en het aandeel steeg, resulteerde dit in een short squeeze (dat is wanneer een scherpe stijging van de aandelenkoers handelaren die eerder short verkochten dwingt om het te kopen om hun posities te sluiten).

Deze drie factoren gecombineerd resulteerden in een enorme winst in het aandeel dit jaar, maar analisten zijn niet al te optimistisch over de toekomst, met een gemiddeld neerwaarts potentieel van 7,3% voor het komende jaar.


In schril contrast met het pessimisme van de analisten geloven de managers van het bedrijf duidelijk dat Applied Optoelectronics zijn opwaartse traject zal voortzetten, aangezien ze aanzienlijke aankopen van aandelen hebben gedaan in de afgelopen drie maanden.


Carvana Co (CVNA)

De derde plaats in de prestatievergelijking van 2023 gaat naar Carvana, een online platform voor het kopen en verkopen van gebruikte auto's. Nog maar in 2022 stond het bedrijf op de rand van faillissement vanwege zijn enorme schuldenlast, en het aandeel verloor 97% in het afgelopen jaar. Begin dit jaar bereikte Carvana echter een schuldenherstructureringsakkoord met zijn schuldeisers, wat het wat ademruimte gaf.


Bovendien versloeg het bedrijf, ondanks dat het een verlies meldde in het eerste kwartaal, de verwachtingen van analisten en dat stuurde het aandeel omhoog. In de maanden daarna steeg de koers aanzienlijk, geholpen door een verbeterde algemene marktomstandigheden en een toenemende vraag naar gebruikte auto's, die aantrekkelijk werden voor consumenten als gevolg van de aanhoudende tekorten aan nieuwe auto's.


Een belangrijk punt van zorg voor beleggers is echter dat Carvana momenteel nog steeds geen winstgevend bedrijf is, en het is onzeker wanneer het in de zwarte cijfers zal belanden. Het bedrijf zal blijven worden beoordeeld op zijn vermogen om marktaandeel te winnen en winstgevend te worden in de komende jaren.


Beurs rally van 2023

Echter, de rally begon zich snel te verbreden naar het einde van het jaar, nadat de consistent verzwakkende inflatie en een afkoelende, maar nog steeds robuuste arbeidsmarkt beleggers voorzagen van een verdedigbare "Goldilocks" economisch scenario, dat ook de verwachte renteverlagingen vanaf volgende lente omvat. De opkomende golf van beleggerssentiment tilde alle boten op, ter ondersteuning van het vooruitzicht van een verlengde periode van brede marktwinsten.Als dit inderdaad uitkomt zoals verwacht, zullen de activa die achterbleven bij de technologieleiders gedurende het grootste deel van 2023, de achterstand inhalen en zelfs grotere winsten opleveren. In dat geval is het de moeite waard om te kijken naar de aandelen die erin slaagden het wantrouwen van beleggers tegen alles buiten de mega-cap technologiekring te overwinnen, wat gedurende het grootste deel van 2023 duidelijk was. Deze kunnen wel eens de leiders zijn van de bullmarkt in 2024.


2024 en daarna

Als de economie inderdaad een volledige recessie vermijdt en begint te versnellen nadat de Federal Reserve zijn langverwachte renteverlaging heeft doorgevoerd, wordt verwacht dat het grootste percentage van de outperformers te vinden zal zijn onder small-cap bedrijven, die afhankelijk zijn van de gezondheid van de binnenlandse economie, evenals groeiaandelen, waarvan het lot afhankelijk is van het sentiment van beleggers ten opzichte van risico. Deze categorieën zullen ook de belangrijkste begunstigden zijn van lagere financieringskosten. Natuurlijk overlappen deze klassen, aangezien een groot deel van de groeiaandelen small caps zijn.


Het herstel van de winst zal het meest acuut worden gevoeld bij cyclische bedrijven, die per definitie het meest vatbaar zijn voor economische cycli. Historisch gezien zijn kleinere kapitalisatie-aandelen cyclischer dan hun grotere tegenhangers, waardoor ze tijdens perioden van versnelde winst beter presteren. Traditioneel behoren cyclische aandelen tot de sectoren Energie, Materialen en Industriëlen; echter, cyclische aandelen kunnen worden gevonden binnen alle sectoren, zelfs de stabiele nutsbedrijven.


Conclusie

Hoewel statistisch gezien tijdens eerdere perioden van winstherstel de best presterende aandelen van lagere kwaliteit waren, geloof ik dat dit keer anders zal zijn, omdat "een gewaarschuwd mens telt voor twee" en beleggers geen geld zullen gooien naar alles wat groeibeloften maakt. In plaats daarvan zullen ze hun ogen openhouden voor fundamentele factoren en groeivooruitzichten. Hoge winstgroei-kampioenen zijn te vinden in niet alleen de IT-sector, maar ook in de sector Consumentengoederen, Communicatiediensten, Vastgoed en zelfs Energie. Daarom zijn er overvloedige kansen voor portefeuillediversificatie.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!