top of page

Winst in zonnepaneelmarkt daalt hard, SolarEdge en Sunrun omlaag

Bijgewerkt op: 9 mei

In het kort:

  • SolarEdge Technologies rapporteerde een omzet van $204,4 miljoen in het eerste kwartaal, een daling van 78,3% jaar-op-jaar.

  • Ondanks een sterke groei in geïnstalleerde opslagcapaciteit meldde Sunrun een verlies per aandeel van $0,40, wat onder de verwachtingen lag, met een omzet van $458,19 miljoen.

  • Beide bedrijven ervaren financiële uitdagingen in een uitdagende markt waar de winstmarges steeds verder dalen.


De financiële resultaten van SolarEdge en Sunrun van het eerste kwartaal van 2024 belichten de complexiteit en de uitdagingen waar de zonne-energiesector momenteel mee kampt. Beide bedrijven, leiders in hun segment, hebben te maken met financiële tegenwind ondanks groei in hun operationele capaciteiten.


SolarEdge, bekend om zijn innovaties in zonne-energie en opslagoplossingen, zag een enorme daling in zijn kwartaalomzet, die jaar-op-jaar met meer dan 78% daalde tot $204,4 miljoen. Dit resultaat is echter wel beter dan analisten hadden verwacht, wat wijst op een zekere veerkracht ondanks de grote uitdagende marktomstandigheden. De afname van de netto kaspositie, van $634,7 miljoen naar $316,3 miljoen, benadrukt de druk op de liquiditeit, hoewel het bedrijf vooruitgang blijft boeken met een geplande omzetgroei naar $250-280 miljoen in het tweede kwartaal.


De aandelenkoers van SolarEdge sinds de beursgang:

Een belangrijk financieel aspect dat aandacht verdient, is de liquiditeitspositie van SolarEdge. Per 31 maart 2024 bedroegen de kas en kas-equivalenten, inclusief bankdeposito's en verhandelbare effecten, netto $316,3 miljoen. Dit is een aanzienlijke daling vergeleken met de $634,7 miljoen aan het einde van december 2023. Deze afname van de liquiditeit kan invloed hebben op de operationele flexibiliteit van SolarEdge, en geeft aan dat de cashpositie op dit moment snel achteruit gaat.


Vooruitkijkend naar het tweede kwartaal van 2024, stelt SolarEdge een omzetverwachting van tussen de $250 miljoen en $280 miljoen. Dit ligt onder de marktconsensus van $306,62 miljoen, wat wijst op een voorzichtige maar realistische benadering van het management in een onzekere markt. De verwachte niet-GAAP brutowinstmarge ligt tussen de -4% en 0%, wat de uitdagingen benadrukt waarmee het bedrijf te maken heeft in het behouden van winstgevendheid.


De opbrengsten uit de zonnesector worden verwacht tussen de $225 miljoen en $255 miljoen te liggen, met een geschatte bruto marge van negatief 3% tot positief 1%, inclusief ongeveer 4,2% aan netto IRA-productiekredieten. Deze cijfers illustreren de voortdurende druk op de marges, maar tonen ook de potentiële stabilisatie aan dankzij overheidsstimulansen zoals de productiekredieten. Het vermogen van SolarEdge om zich aan te passen aan deze fiscale voordelen kan cruciaal zijn voor het verbeteren van de financiële gezondheid op middellange tot lange termijn. Echter is het bedrijf op dit moment dus extreem afhankelijk van deze kredieten vanuit de overheid om winstgevend te blijven.


Sunrun, een andere aanbieder van zonnestroomsystemen, rapporteerde een verlies per aandeel van $0,40 en een omzet van $458,19 miljoen, wat $14,38 miljoen minder was dan de marktconsensus en een jaar-op-jaar daling van 22,3% vertegenwoordigt. Beide cijfers vielen dus tegen in vergelijking met de verwachtingen. Desondanks toonde het bedrijf aanzienlijke vooruitgang in de installatie van opslagcapaciteit, die een indrukwekkende jaarlijkse groei van 192% realiseerde. Het management blijft optimistisch over de groeivooruitzichten en streeft naar een positieve kasstroomgeneratie tegen het einde van 2024, ondanks de aanhoudende financiële uitdagingen.


De aandelenkoers van Sunrun sinds de beursgang:

Ondanks deze financiële tegenslagen, toont Sunrun dus aanzienlijke vooruitgang in de uitbreiding van zijn opslagcapaciteit. Het bedrijf verwacht dat de geïnstalleerde opslagcapaciteit voor het volledige jaar 2024 zal uitkomen tussen 800 en 1000 Megawatt uur, wat een indrukwekkende groei van 40% tot 75% jaar-op-jaar vertegenwoordigt. Voor het tweede kwartaal van 2024 wordt een nog sterkere groei van 105% tot 115% verwacht in de geïnstalleerde opslagcapaciteit, met prognoses die variëren van 215 tot 225 Megawatt uur. Deze groei benadrukt Sunrun's inzet voor het versterken van zijn positie in de energieopslagmarkt, wat cruciaal is voor stabiliteit en betrouwbaarheid van het energienet.


Tegelijkertijd kampt Sunrun met uitdagingen in zijn kernactiviteit, de zonne-energiecapaciteit. De verwachtingen voor de geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit voor het hele jaar zijn naar beneden bijgesteld, van een groei van -5% tot +5% naar een daling van -15% tot 0%. Voor het tweede kwartaal van 2024 wordt een capaciteit van 190 tot 200 Megawatts verwacht. Deze verlaging van de verwachtingen kan wijst op operationele hindernissen of een verzadiging in de markten.


Het bedrijf herhaalt wel zijn doelstelling om een positieve kasstroom te gaan realiseren, cumulatief van het vierde kwartaal van 2023 tot het vierde kwartaal van 2024. De doelstelling is om een jaarlijkse kasstroom van $200 miljoen tot $500 miljoen te bereiken tegen het einde van 2024, mits deze markt zich niet blijft verslechteren.


Beide van deze bedrijven blijven investeren in technologie en uitbreiding, ondanks de huidige financiële tegenwind. De focus ligt op het verbeteren van de marges en het verhogen van de efficiëntie van hun operaties. De markt blijft echter voorzichtig, zoals we terug zien in de recente koersdalingen van deze aandelen. Met strategische aanpassingen en een sterke focus op innovatie, kunnen deze bedrijven hopelijk hun positie verstevigen en op lange termijn wellicht een ommekeer gaan zien in de winstmarges.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Comments


Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..