top of page

Twee interessante Warren Buffett aandelen voor 2024

Bijgewerkt op: 5 dec. 2023

In het kort:

  • Warren Buffett is natuurlijk zonder twijfel een van de beste beleggers ter wereld en het kan daarom interessant zijn om naar de aandelen in zijn portefeuille te kijken.

  • Het eerste bedrijf beschikt over enorm sterke competitieve voordelen en heeft de totale markt met 2 andere bedrijven in handen.

  • Het tweede bedrijf is een groot E-commerce bedrijf dat langzaam zijn winstgevendheid aan het verbeteren is.


Het is vaak erg moeilijk om uit die duizenden verschillende aandelen steeds de goede te kiezen. Het kan daarom af en toe helpen om te kijken wat de beste beleggers ter wereld doen. Een van die beleggers is natuurlijk Warren Buffett, ook wel bekend als de 'Oracle van Omaha'. In de bijna zestig jaar dat hij aan het roer staat van Berkshire Hathaway, heeft hij een ongelooflijke rendement van meer dan 4,400,000% weten te realiseren (voor de aandelen van Berkshire Hathaway).


In dit artikel gaan we daarom eens kijken naar een aantal interessante aandelen uit de portefeuille van Warren Buffett. Deze bedrijven beschikken vaak over sterke competitieve voordelen en Buffett gelooft dat het goede bedrijven zijn voor de toekomst. Natuurlijk heeft hij ze wel tegen een andere waardering gekocht, dan tegen de prijs waarop ze nu op de beurs worden verhandeld, maar toch kan het een interessante bron van inspiratie vormen. Laten we daarom eens gaan kijken naar de twee interessante Warren Buffett aandelen.


Aandeel 1: Mastercard

Het eerste Warren Buffett aandeel is de bekende betalingsverwerker Mastercard. Hoewel Mastercard een cyclisch bedrijf is en vooral afhankelijk is van het aantal transacties dat wordt gedaan, is het bedrijf wel zo gepositioneerd dat recessies minder pijnlijk zijn dan voor andere financiële bedrijven. Dit komt omdat Mastercard, net als zijn grootste concurrent Visa, zich vooral heeft gericht op het faciliteren van betalingen en niet is overgestapt naar leningen en schulden, zoals bedrijven als American Express wel hebben gedaan. Door deze beslissing heeft Mastercard geen directe aansprakelijkheid voor schulden die niet meer betaald kunnen worden en hoeft het ook geen geld opzij te zetten voor deze verliezen, wat resulteert in een consistente nettowinstmarge van boven de 40%. Dit is bizar hoog.


Een ander punt van optimisme voor Mastercard is de binnenlandse en internationale groeimogelijkheden. In de Verenigde Staten is het bedrijf zonder twijfel een van de grootste in de betalingsverwerking, wat bovendien de grootste markt voor consumptie ter wereld is. Bovendien bieden opkomende markten met een onderontwikkelde banksector, zoals het Midden-Oosten, Afrika en Zuidoost-Azië, een lange termijn groeimogelijkheid voor Mastercard als consumenten gaan overstappen van contante naar digitale betalingen.


Deze unieke combinatie van een sterk businessmodel, een hoge winstmarge en aanzienlijke groeipotentie maakt Mastercard volgens Warren Buffett een aantrekkelijk bedrijf om in te beleggen. Dit is natuurlijk alleen voor beleggers die net als Buffett investeren voor de lange termijn en vertrouwen hebben in de aanhoudende groei van de economie en de uitgaven van consumenten (een groeiende middenklasse).


Aandeel 2: Amazon

Amazon is een ander aandeel dat Buffett's aandacht al lange tijd heeft getrokken. En de reden hiervoor is eigenlijk vrij simpel. Amazon beschikt over een aantal fantastische competitie voordelen, waaronder bijvoorbeeld het indrukwekkende netwerkeffect, waarbij de waarde van producten of diensten toeneemt naarmate meer mensen ze gebruiken. Dit kun je eigenlijk zo zien: door de groeiende populariteit van Amazon (steeds meer klanten) willen er ook steeds meer verkopers hun producten via Amazon verkopen. Dit grotere aanbod trekt weer meer klanten aan, wat op zijn beurt weer meer klanten aantrekt. Dit is een vicieuze cirkel die moeilijk te stoppen is.


Een ander aspect dat Amazon onderscheidt van zijn concurrenten zijn de schaalvoordelen die het bedrijf heeft. Dankzij het geavanceerde logistieke netwerk en supply chain-beheer kan Amazon efficiënter en goedkoper opereren dan vele andere spelers in de markt. Dit heeft Amazon in staat gesteld om ook een aantal nieuwe ondernemingen te starten, zoals 'Supply Chain by Amazon', waarmee het bedrijf nog meer macht heeft in de E-commerce industrie.


Tot slot zijn er nog twee interessante redenen waarom Amazon een mogelijk interessante belegging kan zijn. Ten eerste is het bedrijf de afgelopen jaren enorm bezig geweest om de winstgevendheid te verhogen. Dit is ook goed te zien: de winst van Amazon is in het derde kwartaal van 2023 meer dan verdrievoudigd tot $9,9 miljard. Deze hogere winstgevendheid zorgt uiteindelijk natuurlijk ook voor een hoger rendement voor aandeelhouders.


Ten tweede biedt Amazon Web Services (AWS) een enorme groeimogelijkheid. De explosie van AI-applicaties zal ongetwijfeld zorgen voor meer bedrijven die afhankelijk zullen worden van de cloud. Als de grootste aanbieder van cloudservices is Amazon Web Services (AWS) uitzonderlijk goed gepositioneerd om te profiteren van deze trend. AWS is al jaren een belangrijke motor achter de groei en winstgevendheid van Amazon.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur een e-mail naar Michiel@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page