top of page

Warren Buffett en AI: Bijna 50% van Buffett's portfolio zit in AI-aandelen

In het kort:

  • Bijna de helft van Berkshire Hathaway's portefeuille zit in slechts twee bedrijven die zich enorm veel bezighouden met Artificial Intelligence.

  • Het eerste bedrijf heeft fors geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, wat duidt op een groeiende focus op AI-technologie.

  • Het tweede bedrijf maakt niet alleen gebruik van AI voor hun cloudopslagdienst, maar ziet ook de mogelijkheid om hun e-commerce business nog winstgevender te maken.


Warren Buffett staat al jaren aan het roer van Berkshire Hathaway en heeft een indrukwekkende reputatie opgebouwd als een van de beste beleggers ter wereld. Terwijl men hem vaak associeert met traditionele investeringen (beter bekend als het waarde-beleggen), is het wellicht verrassend om te horen dat hij fors heeft geïnvesteerd in bedrijven die zich bezighouden met artificial intelligence. Sterker nog, bijna de helft van zijn gigantische aandelenportefeuille van $353 miljard is momenteel geïnvesteerd in slechts twee AI-groeiaandelen. In dit artikel duiken we dieper in deze twee interessante bedrijven.


Aandeel 1: Apple

Apple, een techreus met een omzet van maar liefst $394 miljard in 2022, staat niet per se bekend als een AI-bedrijf. Toch profiteert het bedrijf van deze revolutionaire technologie. Neem Siri als voorbeeld. Siri is de spraakassistent van Apple die reageert op je stem. Hoewel deze functie al indrukwekkend is, is er dankzij AI nog veel ruimte voor verbetering. Artificial intelligence stelt systemen in staat om te leren van interacties en zichzelf te verbeteren. In het geval van Siri zou dit betekenen dat de assistent steeds beter begrijpt wat gebruikers willen en sneller en beter reageert. Interessant is dat Siri dankzij AI al 25% nauwkeuriger is geworden.


In juli onthulde een rapport van Bloomberg dat Apple een eigen systeem had ontwikkeld voor het creëren van AI-modellen. Ze hebben ook een eigen versie van OpenAI's ChatGPT gemaakt, intern bekend als Apple GPT. Uit de financiële resultaten van het derde kwartaal van 2023 bleek dat Apple bijna $23 miljard had uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling, een stijging van ongeveer $3 miljard ten opzichte van het voorgaande jaar. CEO Tim Cook gaf in een interview met Reuters aan dat deze stijging voornamelijk te wijten was aan meer onderzoek.


De wereld van AI staat nog maar aan het begin en de verwachting is dat Apple deze technologie in toenemende mate gaat gebruiken. Met elk nieuw apparaat of dienst zetten ze stappen in de toekomst. En iemand als Warren Buffett, die niet zomaar van elke hype onder de indruk is, ziet duidelijk wat Apple keer op keer bewijst: ze kunnen geweldig innoveren én daar ook nog goed geld aan verdienen. Met een operationeel inkomen van $119 miljard in 2022 is dat wel duidelijk. Geen wonder dat bijna de helft van de portefeuille van Berkshire Hathaway (in aandelen) bestaat uit Apple-aandelen.


Aandeel 2: Amazon

Keith Noonan stelt dat naast Apple ook grote beleggingen van Berkshire Hathaway, zoals Bank of America en American Express, waarschijnlijk zullen profiteren van de opkomst van artificial intelligence. Als we echter dieper in de portfolio van Berkshire duiken, komen we pas bij de 23e positie een bedrijf tegen dat als "AI-aandeel" wordt beschouwd: Amazon. Hoewel dit slechts 0,4% van de totale portfolio vertegenwoordigt, lijkt Amazon zich wel te positioneren als een van de grootste spelers in de AI-revolutie.


Lees ook: Amazon's stille innovatie: Een nieuwe chipgigant op komst?

Wil je meer lezen?

Abonneer je op www.debelegger.nl om deze exclusieve post te kunnen blijven lezen.

Nu abonneren

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page