top of page

Warren Buffett investeert 55% van zijn vermogen in deze twee aandelen

In het kort:

  • Ondanks economische uitdagingen, hebben de aandelen van Warren Buffett's Berkshire Hathaway een stijging van respectievelijk 25% genoteerd in het afgelopen jaar, grotendeels te danken aan sterke investeringen in Apple en Bank of America.

  • Apple, dat bijna de helft van de beleggingsportefeuille van Berkshire Hathaway vormt, blijft groeien ondanks een krimp in de wereldwijde smartphonemarkt, dankzij de solide positionering en diversificatie in diensten zoals iCloud en Apple Pay.

  • Bank of America, ondanks een regionale bankencrisis, ziet indrukwekkende groei in netto rente-inkomsten, versterkt door de recente renteverhogingen van de Federal Reserve.

Warren Buffett's is niet onbekend met successen, zelfs in tijden van economische turbulentie. Twee specifieke aandelen, Apple en Bank of America, hebben sterk bijgedragen aan de indrukwekkende waarde van de portefeuille van $382 miljard.


Sinds 2022, toen de stijgende inflatie de Federal Reserve ertoe dwong de rentetarieven te verhogen, zijn beleggers steeds meer overgestapt op de betrouwbare strategie van Buffett: het kopen van hoogwaardige aandelen tegen een aantrekkelijke prijs, ook wel bekend als 'waarde-beleggen'.Aandeel 1: Apple


Apple, een technologiegigant die bijna de helft (46.7%) van de beleggingsportefeuille van Berkshire Hathaway vormt, blijft indruk maken. Ondanks een krimpende wereldwijde smartphonemarkt, heeft Apple's iPhone zich sterk staande gehouden. De vraag naar smartphones in het premiumsegment, waar de iPhone stevig in is verankerd, blijft groeien.


"Apple heeft een ongeëvenaarde klantloyaliteit en merkautoriteit," merkte Buffett ooit op. Dit is terug te zien in de veerkracht van het bedrijf. En het is niet alleen de iPhone die de show steelt. Apple's innovaties in producten zoals de iPad, Apple Watch, en MacBook blijven indruk maken.


Verder heeft Apple verschillende diensten gelanceerd zoals iCloud opslag, Apple Pay, Apple Music, Apple TV+, en de App Store. "Hoewel deze diensten geen hoge initiële betalingen genereren, bouwen ze wel aan veilige en terugkerende inkomstenstromen met hogere marges", aldus tech-expert Ben Thompson.Aandeel 2: Bank of America

Het tweede aandeel is Bank of America, de op één na grootste bank in de VS (op basis van totale activa), vormt 8.7% van de beleggingsportefeuille van Berkshire Hathaway. Ondanks een regionale bankencrisis, heeft de bank sterke kwartaalresultaten gerapporteerd.


In een reactie op de sterke resultaten zei CEO Brian Moynihan dat het tweede kwartaal een van de sterkste in de geschiedenis van het bedrijf was. Deze sterke financiële prestatie heeft het vertrouwen van beleggers in de bank vergroot.


"Bank of America heeft altijd bekend gestaan om zijn solide dividendrendement," zei Buffett in een interview. In de huidige macro-economische omgeving, met stijgende rentetarieven en inflatie, kan deze bankgigant een aantrekkelijke keuze zijn voor beleggers.


Hoewel de landschapsveranderingen in de economie uitdagend kunnen zijn, tonen de resultaten van Berkshire Hathaway aan dat de tijdloze strategie van waarde-beleggen nog steeds waardevolle resultaten kan opleveren. Warren Buffett's voorkeur voor kwaliteitsaandelen tegen aantrekkelijke prijzen blijft een bewezen strategie, zelfs in een onvoorspelbare economie.In deze tijden van economische onzekerheid en grote volatiliteit kunnen we veel leren van Warren Buffett. Zijn focus op sterke bedrijven met solide winstgevende groeimogelijkheden heeft Berkshire Hathaway jarenlang een stabiel rendement opgeleverd. De topposities in Apple en Bank of America geven dit principe goed weer.


Apple's dominante positie op de markt en het streven naar innovatie bieden een solide basis voor toekomstige groei. Hoewel het aandeel relatief hard gestegen is, heeft Warren Buffett nog geen plannen om zijn aandelen van hand te doen.


Bank of America toont ondertussen indrukwekkende veerkracht in een uitdagend bankklimaat en biedt daarnaast nog een relatief hoog dividendrendement. Bovendien kan het profiteren van stijgende rentetarieven, waardoor het voor Buffett een interessante belegging blijft.


Zowel Apple als Bank of America geven blijk van robuust management, sterke balansen en goede groeivooruitzichten - allemaal kenmerken die Warren Buffett erg aantrekkelijk vind in de huidige, onzekere economische omstandigheden.


Hoewel het uiteindelijk de keuze is van individuele beleggers hoe ze hun portefeuilles willen samenstellen, bieden deze bedrijven zeker een interessante optie volgens Warren Buffett. Ook vandaag nog kunnen we ontzettend veel leren van deze 92-jarige topbelegger.