top of page

Drie SiC-Semiconductor aandelen met enorm groeipotentieel

In het kort:

  • De Silicon Carbide (SiC) Semiconductor Markt staat op het punt om explosief te groeien van $692,78 miljoen in 2022 naar meer dan $8 miljard in 2030

  • Gedreven door een toenemende vraag binnen elektrische voertuigen, hernieuwbare energiesystemen en 5G-technologieën, met een mooie jaarlijkse groei van 15,9%.

  • De SiC-markt profiteert tevens direct van de wereldwijde push naar klimaatneutrale oplossingen.


In een wereld waar elektronica kleiner, sneller en efficiënter moet, schijnt de Silicon Carbide (SiC) semiconductor markt als een baken van innovatie. Met een verwachte explosieve groei, die de marktwaarde naar meer dan $8 miljard in 2030 kan brengen. De samengestelde jaarlijkse groeisnelheid (CAGR) verwachting van 15,9%, markeert deze positieve verwachtingen nog meer.


Deze opmerkelijke groei, ondersteund door de uitzonderlijke betrouwbaarheid, vermogensdichtheid en hoge thermische geleidbaarheid van SiC, onderstreept het toenemende belang van dit materiaal in sectoren zoals energieopslag, elektronica en elektrische voertuigen (EV's). Met deze groeivoorspellingen en technologische voordelen is het duidelijk dat de SiC semiconductor markt niet alleen een revolutie teweegbrengt in hoe we over elektronica denken, maar ook een cruciale rol speelt in de transitie naar een duurzamere en efficiëntere toekomst.


In dit artikel ga ik verder in op de kansen en uitdagingen van dit specifieke segment binnen de semiconductor markt. Ook gaan we verder in op interessante bedrijven binnen deze markt, en wat deze bedrijven nou eigenlijk leveren als eindproduct.



SiC: Het Hart van de Nieuwe Elektronica

SiC, het is duidelijk dat we meer dan ooit afhankelijk zijn van technologie die ons dagelijks leven kan verbeteren zonder onze planeet te schaden. SiC staat aan de voorhoede van deze beweging, met toepassingen die variëren van het hart van elektrische voertuigen tot het beveiligen van de energie-efficiëntie in onze huizen en bedrijven.


Dit materiaal (Silicium Carbide), dat bekend staat om zijn vermogen om hoge spanningen en temperaturen te weerstaan, is misschien wel de ongeziene winnaar in de aanhoudende innovatie en investeringen richting duurzaamheid.


Noodzaak voor groei SiC markt

De noodzaak voor en de groei van de markt van siliciumcarbide (SiC) en galliumnitride (GaN) halfgeleiders in de voedingselektronica worden duidelijk onderstreept door de recente ontwikkelingen in de technische branche.


Deze Wide Band Gap (WBG)-technologieën, die een sleutelrol spelen in de verbetering van energieconversie en -besparing, worden steeds vaker ingezet in een breed scala van hoogspanningselektronica, waaronder elektrische voertuigen, industriële voedingen, systemen voor zonne-energie, datacenters en militaire toepassingen. Ik zal hier niet verder ingaan op de verschillen tussen GaN en SiC halfgeleiders, het belangrijkste is dat SiC halfgeleiders met afstand de beste keuze zijn voor projecten waar er met hoge vermogens gewerkt wordt, zoals ik hieronder heb beschreven.


SiC Halfgeleiders: Hogere Vermogensdichtheid en Betrouwbaarheid

SiC-materialen, met hun grote band gap en hoge thermische geleiding, zijn uitermate geschikt voor hoge spanningen en hoogvermogenstoepassingen. Dit resulteert in een hogere vermogensdichtheid, een langere levensduur en betrouwbaarheid, waardoor SiC een uitstekende keuze is voor elektrische voertuigen, zonne-omvormers en andere toepassingen die een hoog vermogen vereisen. De ontwikkeling van volledige SiC-modules belooft de efficiëntie en prestaties van deze systemen verder te verbeteren.


Drie Aandelen om Niet te Missen

De explosieve verwachte groei in dit segment van semiconductors heeft de aandacht getrokken van beleggers die willen deelnemen aan deze technologische revolutie. Laten we eens kijken naar drie bedrijven die de SiC revolutie leiden en waarom ze jouw aandacht verdienen.



Microchip Technology: Een Onder-de-Radar Gigant

Microchip Technology (NASDAQ:MCHP) staat bekend om zijn uitgebreide portfolio van SiC MOSFETs, gate drivers en diodemodules. Deze producten vinden hun weg naar toepassingen in energieopslag, vermogensdistributie, snellaadsystemen voor EV's en DC-DC-omzetting voor datacenters.


Kwartaalcijfers Q4

De netto-omzet voor het kwartaal bedroeg $1.766 miljard, een daling van 18,6% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze daling weerspiegelt de uitdagingen waarmee Microchip, net als veel andere technologiebedrijven, te maken heeft in een onzekere macro-economische omgeving. Ondanks deze daling, wist het bedrijf de vooraf gestelde verwachtingen van een omzetdaling van 22% te overtreffen, wat wijst op een veerkrachtige bedrijfsvoering.


Op GAAP-basis rapporteerde Microchip een netto-inkomen van $419,2 miljoen, of $0,77 per verwaterd aandeel, een daling ten opzichte van $580,3 miljoen, of $1,04 per verwaterd aandeel, in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De Non-GAAP netto-inkomsten bedroegen $592,7 miljoen, of $1,08 per verwaterd aandeel, wat eveneens een daling is ten opzichte van het voorgaande jaar. Deze resultaten liggen binnen de door het bedrijf verstrekte richtlijnen, wat getuigt van een effectief management ondanks de dalende omzet.


Dividend en Schuldafbouw

Microchip blijft aanzienlijke waarde teruggeven aan zijn aandeelhouders, met ongeveer $352,0 miljoen teruggegeven in het decemberkwartaal door middel van dividenden en aandeleninkoop.


Bovendien heeft het bedrijf zijn schuld met $392,0 miljoen afgebouwd in hetzelfde kwartaal, waardoor de netto schuldenlast is verlaagd tot 1,27 keer de aangepaste EBITDA. Deze financiële discipline benadrukt Microchip's inzet voor financiële stabiliteit en aandeelhouderswaarde.


Toekomstperspectieven

Ondanks de huidige uitdagingen blijft Microchip optimistisch over de lange termijn. Het bedrijf heeft zijn dividend voor het maartkwartaal verhoogd tot 45,0 cent per aandeel, een stijging van 25,7% ten opzichte van vorig jaar, wat blijk geeft van vertrouwen in de toekomstige kasstroom. De vooruitzichten voor het volgende kwartaal zijn echter voorzichtig, met een verwachte omzet tussen $1,225 miljard en $1,425 miljard, als gevolg van aanhoudende onzekerheid en voorraadbeheersingsmaatregelen door klanten.


De aandelenkoers van Microchip Technology sinds de beursgang:


ON Semiconductor Corp: De Stille Kracht

ON Semiconductor Corp (NASDAQ:ON) is misschien wel het best bewaarde geheim onder semiconductor aandelen. Het bedrijf heeft zijn omzet en winst per aandeel zien versnellen, dankzij de wind in de rug van de SiC-markt.


ON´s SiC-gebaseerde semiconductors bedienen voornamelijk de EV- en energieopslagindustrie, maar vinden ook steeds meer toepassingen in datacenters en voedingen. ON Semiconductor is de grootste klant van een bedrijf dat ik eerder belicht heb, namelijk Aehr Test Systems, een bedrijf dat de producten van onder andere ON Semiconductor test, een essentieel onderdeel van


Geïnteresseerd in dit bedrijf, lees dan: Is dit EV-aandeel ondergewaardeerd?

Met plannen om hun nieuwe SiC-productiefaciliteit in Bucheron, Zuid-Korea, uit te breiden, waar meer dan 1 miljoen SiC-wafers per jaar geproduceerd zullen worden, is ON Semi een aandeel om in de gaten te houden voor de komende jaren.


Kwartaalcijfers Q4

In het vierde kwartaal rapporteerde ON Semiconductor een winst van $562,7 miljoen, of $1,28 per aandeel, ten opzichte van $604,3 miljoen, of $1,35 per aandeel, in dezelfde periode vorig jaar. Deze daling in winstgevendheid was te wijten aan krimpende marges op een lagere omzet, een uitdaging die veel bedrijven in de huidige economische context het hoofd moeten bieden.


De aangepaste winst per aandeel kwam echter uit op $1,25, ruim boven de consensusverwachting van analisten van $1,20 per aandeel, volgens FactSet.

De kwartaalomzet daalde licht naar $2,02 miljard, van $2,1 miljard het jaar ervoor, maar overtrof nog steeds de marktverwachtingen die op $2 miljard waren gesteld. Deze cijfers weerspiegelen de veerkracht en strategische behendigheid van ON Semiconductor in een periode waarin veel sectoren te maken hebben met tegenwind.


Voor het huidige kwartaal verwacht ON Semiconductor een winst van 94 cent tot $1,06 per aandeel, met een omzetverwachting van $1,8 miljard tot $1,9 miljard. Hoewel deze omzetprognose iets onder de huidige analistenverwachtingen ligt, blijft het bedrijf optimistisch over zijn aangepaste winstvooruitzichten, die tussen de 98 cent en $1,10 per aandeel liggen.


De aandelen koers van ON Semiconductor sinds de beursgang:



Allegro MicroSystems: De Innovatieve Uitdager

Allegro MicroSystems (NASDAQ:ALGM) onderscheidt zich met zijn geavanceerde diode-, MOSFET- en gate driver IC's voor automotive, industriële en commerciële toepassingen.


Rendement op kapitaal en groei inkomensgroei

De ROE voor Allegro MicroSystems is berekend op 20%, gebaseerd op een netto-inkomen van $222 miljoen en een aandeelhouderskapitaal van $1.1 miljard over de laatste twaalf maanden tot december 2023. Dit betekent dat het bedrijf voor elke dollar aan aandeelhouderskapitaal 20 cent winst heeft gemaakt. Deze waarde ligt boven het industrie-gemiddelde van 15%, wat de opmerkelijke efficiëntie van Allegro in het genereren van winst uit het kapitaal van haar aandeelhouders onderstreept.


Deze indrukwekkende ROE lijkt de basis te hebben gelegd voor de aanzienlijke netto-inkomensgroei van 45% die het bedrijf de afgelopen vijf jaar heeft doorgemaakt. Deze groei overstijgt de industrie-groei van 28% in dezelfde periode, wat aangeeft dat Allegro MicroSystems mogelijk efficiënter wordt beheerd dan zijn concurrenten. Belangrijk is dat het bedrijf geen dividenden uitkeert, wat suggereert dat alle winsten worden geherinvesteerd in de onderneming, een strategie die waarschijnlijk heeft bijgedragen aan de hoge groeicijfers.


Kwartaalcijfers Q4

Allegro rapporteerde een omzet van $255 miljoen, een bescheiden stijging van 2,5% op jaarbasis, maar miste net de analistenverwachtingen van $256,8 miljoen. De winst per aandeel op niet-GAAP basis was $0,32, een daling ten opzichte van $0,35 in hetzelfde kwartaal vorig jaar, hoewel het de verwachtingen van analisten overtrof. De omzetgroeivertraging en de dalende winst per aandeel weerspiegelen de uitdagende marktcondities waarmee het bedrijf wordt geconfronteerd.


Vooruitzichten

Voor het vierde kwartaal van 2024 verwacht Allegro een omzet van $235 miljoen, wat 8,4% onder de analistenverwachtingen ligt. Deze vooruitzichten suggereren een voortzetting van de uitdagingen op korte termijn, waaronder een mogelijke neerwaartse trend in de vraag.


Kasstroom en Voorraaddagen

Een lichtpuntje in de kwartaalcijfers was de vrije kasstroom van $42,16 miljoen, een stijging van 171% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit duidt op een effectief beheer van het werkkapitaal en operationele efficiëntie. De voorraaddagen uitstaand (DIO) daalden naar 124, van 136 in het voorgaande kwartaal, wat wijst op een verbetering in voorraadbeheer.


De brutomarge op GAAP-basis daalde naar 52,5%, van 57,3% in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze daling benadrukt de druk op de marges door hogere kosten en mogelijk lagere verkoopprijzen in een competitieve markt.


Segmentprestaties en Toekomstige Groei

De automotive-segment van Allegro zag een sterke groei van 18% op jaarbasis, aangedreven door een toename van 45% in e-Mobiliteitstoepassingen. Dit segment vertegenwoordigt nu 54% van de totale automotive-verkopen van het derde kwartaal en stelt een nieuwe mijlpaal vast. Ondanks de verwachte korte termijn uitdagingen, blijft het bedrijf optimistisch over de lange termijn, mede dankzij een recordniveau aan design wins.


De toekomst voor Allegro MicroSystems

Alles bij elkaar genomen presteert Allegro MicroSystems sterk, met name in termen van ROE en winstgroei. Het feit dat het bedrijf al zijn winsten herinvesteert in de onderneming en een hoge return on equity behaalt, heeft ongetwijfeld bijgedragen aan de indrukwekkende groei van de winst. Ondanks de verwachtingen van analisten dat de winst van het bedrijf in de toekomst zal krimpen, blijft de solide financiële basis van Allegro MicroSystems een belangrijk aspect voor investeerders om in gedachten te houden


De aandelenkoers van Allegro MicroSystems sinds de beursgang:



Conclusie

De drijvende krachten achter de groei van de SiC sector zijn de verwachte toenemende vraag voor elektrische voertuigen, hernieuwbare energiesystemen, en 5G-technologieën, dit gecombineerd met een jaarlijkse groei van 15,9% benadrukt de groeimarkten en de veelzijdigheid van het potentieel voor SiC semiconductors.


De SiC-markt, die direct profiteert van de wereldwijde verschuiving naar klimaatneutrale oplossingen, bevindt zich in een unieke positie om niet alleen de manier waarop we over elektronica denken te revolutioneren, maar ook een substantiële bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst. De uitzonderlijke eigenschappen van SiC, zoals betrouwbaarheid, vermogensdichtheid, en hoge thermische geleidbaarheid, maken het een onmisbaar element in de ontwikkeling van efficiëntere energieopslag, elektronica en elektrische voertuigen.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.n

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page