top of page

Is dit EV-aandeel ondergewaardeerd?

In het kort:

  • Aehr Test Systems is een kleine speler in de halfgeleiderapparatuurindustrie die kritieke test- en inbrandmachines voor de productie van elektrische voertuigonderdelen levert.

  • Aehr is optimistisch gezien een groeiend aantal nieuwe klanten en verwacht een groei in omzet (15% tot 30%) en nettowinst (30% tot 44%) voor het fiscale jaar 2024.

  • Aehr's positie in de productieketen van EV's en de langdurige groeivooruitzichten maken het een potentieel aantrekkelijke investering, ondanks de huidige uitdagingen.


In de wereld van elektrische voertuigen (EV's) en de halfgeleiders die hun hart vormen, is er een underdog die misschien wel het interessant zou kunnen zijn: Aehr Test Systems.


De weg naar de Spotlight

Aehr, een bescheiden maar cruciale speler in de productie van halfgeleiderapparatuur, kwam uit de schaduwen tevoorschijn tijdens de EV-boom. Hun specialiteit? Silicon carbide (SiC) test- en inbrandmachines, essentieel voor het fabriceren van onderdelen die EV's laten zoemen. Aehr's aandeel kreeg echter te maken met de harde realiteit toen de groei van de EV-markt begon te stagneren.


De aandelen koers van Aehr Systems sinds de beursgang, hier zien we duidelijk de koersexplosie gelijk aan die van de EV bedrijven tijdens de Covid periode:

De Laatste Kwartaalprestaties

De meest recente financiële resultaten van Aehr Test Systems voor het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2024 markeren wederom een mooi kwartaal van dit bedrijf. Met een sterke stijging van 45% in de omzet tot $21,4 miljoen ten opzichte van het voorgaande jaar en een indrukwekkende non-GAAP nettowinst van $6,7 miljoen, oftewel meer dan 31% netto winstmarge, breekt Aehr Test Systems door de verwachtingen heen en illustreert het zijn veerkracht en aanpassingsvermogen in een uitdagende markt.



De Uitdagingen en Vooruitgang van Aehr

Hoewel Aehr getuige was van een aanzienlijke groei, kan het niet ontkomen aan de bredere vertraging in de groei van de EV-markt, die invloed heeft op de timing van bestellingen van zowel huidige als nieuwe klanten.


Deze ontwikkeling onderstreept een cruciale fase in de EV-industrie, waarbij de groeivertraging er niet noodzakelijkerwijs eentje van lange termijn betekent, maar eerder een tijdelijke pauze in de explosieve expansie. Sterk beïnvloed door de algemene voorzichtigheid van consumenten ten aanzien van nieuwe autoaankopen in combinatie met de impact van verhoogde rentetarieven.


Toekomstgerichte Investeringen en Innovatie

Aehr's investeringen in R&D en de focus op het ontwikkelen van nieuwe producten en oplossingen onderstrepen zijn toewijding aan innovatie en zijn streven naar het uitbreiden van zijn marktaandeel.


De introductie van geavanceerde systemen voor het testen en inbranden van wafers, evenals de ontwikkeling van WaferPak Contactors, tonen Aehr's inzet voor het leveren van hoogwaardige oplossingen die voldoen aan de evoluerende behoeften van zijn klanten.


De Uitdagingen van Nu

De grootste hobbel op de weg voor Aehr is de vertraging in de EV-industrie, en niet te vergeten, hun samenspel met ON Semiconductor - een partner die op een gegeven moment 88% van hun omzet uitmaakte. Maar hier komt de plot twist: recente diversificatie-inspanningen hebben vruchten afgeworpen, waardoor ON Semiconductor's aandeel in de omzet is gedaald tot 47%. Een lichtpuntje voor meer zekerheid en stabiliteit in de toekomst, zou je kunnen zeggen.


Ondanks de uitdagingen, waaronder de genoemde algemene vertraging in de EV-markt, ziet Aehr nog steeds groei in het verschiet. Met verwachtingen van omzetgroei tussen 15% en 30% en een winststijging van 30% tot 44% voor het fiscale jaar 2024, lijkt het bedrijf zijn weg naar boven te banen.


Wie zijn de aandeelhouders?

Aehr Test Systems heeft een opvallende aandeelhouders verdeling. Met institutionele beleggers aan het roer, die maar liefst 76% van het bedrijf in handen hebben, lijkt het erop dat de koers van het aandeel net zo goed gedirigeerd kan worden door de bewegingen van deze financiële titanen als door de markt zelf.


De Grote Investeerders: Wie Zijn Ze?

De grootste speler op het veld is BlackRock, met een belang van 7,2%. Direct daarachter volgen andere grootmachten met aanzienlijke belangen. Deze topinvesteerders vormen een eliteclub, met 51% van de aandelen in de greep van de top 15 aandeelhouders.

Insider investeringen

De insiders van Aehr Test Systems, waaronder de CEO en het bestuur, hebben ook 'skin in the game's zoals we dat vaak noemen, met een aanzienlijke eigen investering in het bedrijf. Dit bezit van $25 miljoen in aandelen door insiders kan worden gezien als een teken van vertrouwen in eigen succes.


Individuele Beleggers

En dan hebben we nog de individuele belegger, die 19% van het bedrijf bezit. Een klein percentage in vergelijking tot het enorme overgewicht van institutionele investeerders.


Waarom Aehr Nog Steeds Schittert

In de wirwar van marktvolatiliteit en tijdelijke tegenslagen blijft Aehr een bedrijf. Hun kritieke rol in de EV-productieketen, gecombineerd met een gezonde balans en de potentie voor langdurige groei, plaatst Aehr in een unieke positie. Met de kaspositie van $50,5 miljoen aan het einde van het tweede kwartaal van het fiscale jaar 2024, handhaaft Aehr een solide financiële basis voor een bedrijf in deze groeifase.


De huidige waardering van het aandeel, een bescheiden 21 keer de winst over de afgelopen twaalf maanden, biedt wellicht een mooi kans voor beleggers met vertrouwen in de toekomst van EV productie. In een sector waar snelheid, innovatie en duurzaamheid koning zijn, blijft dan ook Aehr een stille kracht om rekening mee te houden.



Conclusie

De weg voor Aehr is bezaaid met zowel kansen als uitdagingen. Hun reis weerspiegelt de tumultueuze aard van de EV-industrie zelf - vol potentieel, maar niet zonder zijn hindernissen. Voor de geduldige belegger biedt Aehr een intrigerend perspectief: een kans om deel uit te maken van de elektrische revolutie, met een bedrijf dat zich in het hart van de actie bevindt.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page