top of page

Inflatie in de VS stijgt met 6% in maart

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

Samenvatting

  • Inflatie steeg in februari met 0,4% en met 6% ten opzichte van een jaar geleden, in lijn met de verwachtingen van de markt.

  • Een daling van de energieprijzen hielp om inflatie onder controle te houden, terwijl de kosten voor huisvesting sterk stegen.

  • De waarschijnlijkheid dat de Fed de rente met een kwart procentpunt zou verhogen in de komende week, is toegenomen na het rapport.


Alle assets stegen na bekendmaking van de inflatie cijfers. Hier zie je hoe mijn portefeuille de dag begon..


De rente op maandag kelderden vanwege zorgen over de gezondheid van de banksector maar herstelden zich stevig, waardoor de 2-jaars rente op 30 basispunten steeg tot 4,33%. Was eerst 5%.

Voorafgaand aan cijfers, hadden de markten verwacht dat de Fed een nieuwe renteverhoging van 0,25 procent zou goedkeuren. Volgende week word bekend wat dit gaat zijn. Die kans is toegenomen na het CPI-rapport, handelaren denken nu dat er 85% kans bestaat dat de rente met 0.25% wordt verhoogd.


Een daling van de energiekosten hielp om de CPI onder controle te houden. De sector daalde met 0,6% voor de maand, waardoor de jaarlijkse stijging werd teruggebracht tot 5,2%. Een daling van 7,9% in de prijzen van stookolie was de grootste reden.

Voedselprijzen stegen gigantisch met 0,4% en 9,5%. Vlees-, gevogelte-, vis- en eierprijzen daalden met 0,1% voor de maand, voor het eerst sinds december 2021. Eieren in het bijzonder daalden met 6,7%, hoewel ze nog steeds 55,4% hoger stonden dan een jaar geleden.

Huisvestingskosten, die ongeveer een derde van de weging van de index uitmaken, stegen met 0,8%, waardoor het op jaarbasis steeg met 8,1%. De FED verwacht grotendeels dat de huisvestingskosten zoals huur.. gedurende het jaar zal afnemen.

Huiskosten zijn een belangrijke drijfveer van de inflatiecijfers, maar ze zijn ook een achterblijvende indicator. Het duurt meestal zes maanden voordat nieuwe huurgegevens worden weergegeven in de inflatiecijfers.

Vanwege de verwachtingen dat huisvesting zal dalen heeft de Fed zich gekeerd tot "super-core" inflatie als onderdeel van hun beleid. Dat omvat inflatie zonder voedsel, energie en huisvestingen die steeg ook op jaarbasis met 3,7%. De Fed streeft naar een inflatie van 2%.


Fed-voorzitter Jerome Powell heeft recent laten weten dat de centrale bank bereid is de rente hoger te zetten dan aanvankelijk werd verwacht, als de inflatie niet afneemt. Dit heeft geleid tot gespeculeer dat de Fed volgende week mogelijk een renteverhoging van 0,5 procent zal voorbereiden.

Echter, de ineenstorting van Silicon Valley Bank en Signature Bank in de afgelopen dagen heeft geleid tot een meer terughoudendheid.

In en wereld vóór de crisis bij SVB was de Fed waarschijnlijk gedwongen om volgende week tijdens de vergadering in maart een renteverhoging van 50 bp door te voeren. Het is een teken van hoeveel er in de zeer nabije toekomst is veranderd en dat een renteverhoging van 50bp bijna zeker nog steeds van tafel is voor maart.

2 opmerkingen

2 Σχόλια


Rabi Safi
Rabi Safi
29 Μαρ 2023

😀

Μου αρέσει

Ben benieuwd hoeveel ze de rente nu weer zullen verhogen.

Μου αρέσει

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..