top of page

Lees dit voor de Inflatiecijfers

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

Samenvatting

  • Het rapport over de Amerikaanse inflatie dat vandaag wordt gepubliceerd, wordt met veel belangstelling gevolgd door macrospeculanten. Sommige experts hadden vorige week zelfs verwacht dat de Federal Reserve de renteverhoging met 50 basispunten zou kunnen verhogen als het cijfer hoger zou uitvallen dan verwacht.

  • Vanwege de ondergang Silicon Valley Bank en de zorgen over onze financiële stabiliteit, lijkt het nu waarschijnlijker dat de rente met 0,25% zal worden verhoogd. Er zijn ook hoopvolle beleggers die rekenen op geen verhoging.

  • Er wordt voorspeld dat inflatie in de VS, in februari met 0,4% zal stijgen. Dit komt overeen met een jaarlijkse stijging van 6%. Dit is iets minder dan de stijgingen in januari van respectievelijk 0,5% en 6,4%.

Zie chart hieronder om te zien hoe inflatie zich heeft ontwikkeld.


De crisis bij de Amerikaanse Silicon Valley Bank zorgt voor een lastig dilemma voor centrale banken van New York tot de Damrak. Hoewel ze de rente hebben verhoogd om de historisch hoge inflatie te beteugelen, beginnen ze nu tegen de grenzen van hun mogelijkheden aan te lopen, omdat zwakkere financiële partijen daardoor in de problemen komen.

Hoewel SVB wordt beschouwd als een kleine, (uiteindelijk) slecht geleide bank die niet aan dezelfde strenge regels als de grote banken hoeft te voldoen, vrezen beleggers dat er meer financiële instellingen zullen volgen. Dit heeft gevolgen voor het monetaire beleid wereldwijd en kan zelfs het hele macro-economische klimaat ontwrichten.

Bron: YahooFinance

Als gevolg hiervan daalden de Europese bankaandelen gemiddeld met bijna 6% op maandag, nadat ze vrijdag al met bijna 4% waren gedaald. Overal werden bank aandelen "gehalt". Dit betekent dat de handel werd stopgezet vanwege de hoge volatiliteit.


Je zou bijna vergeten dat we vandaag om 13:30 de inflatiecijfers (CPI) in de VS binnen krijgen!


Hoewel de consumenteninflatie dit jaar iets is afgezwakt, blijven economen van mening dat het nog steeds op een hoog niveau blijft.

Volgens een recente enquête onder economen door Dow Jones wordt voorspeld dat de consumentenprijsindex, die dinsdagochtend wordt gepubliceerd, een stijging van 0,4% zal tonen in vergelijking met vorige maand, wat neerkomt op een jaarlijkse stijging van 6%. Dit is iets lager dan de stijging van 0,5% en 6,4% in januari. De kerninflatie, die de prijsstijgingen van voedsel en energie niet meeneemt, wordt verwacht met 0,4% te stijgen en op jaarbasis op 5,5% te liggen.


Enkele weken geleden was er al erg vele rumoer over de hoger dan verwachte inflatie cijfers. Powell verscheen voor de camera en heeft niet alleen zijn zorgen geuit over de te hoge inflatie, maar ook een waarschuwing gegeven aan beleggers dat de rente waarschijnlijk hoger moet dan verwacht en voor een langere periode.


Maar nu zijn de markten meer bezorgd over bankfaillissementen en besmettingsgevaar, waardoor een groep economen twijfelt of de Fed überhaupt vasthoudt aan een verhoging van een 0.25% wanneer ze op 21 en 22 maart bijeenkomen.

Een econoom bij NatWest Markets zegt: "Gezien de achtergrond is dit rapport nu zeker niet meer zo belangrijk als we dachten dat het zou zijn" Kevin Cummins verwacht niet dat de Fed deze maand de rente zal verhogen en ziet het proces van renteverhoging als beëindigd.


Persoonlijk denk ik dat de markt al een hoger dan verwachte inflatie heeft ingeprijsd. De vraag is natuurlijk hoe hoog dit zal zijn.. Als het lager uitvalt geeft dit de FED meer reden om de rente verhogingen te pauzeren. Dat laatste zal macrospeculanten eventjes gedeisd houden. Echter weet we dat de FED niet beleggers bedient maar als doel prijsstabiliteit heeft. Zolang inflatie niet is ingedamd, zal de FED geen problemen hebben om de economie een flinke schop onder de billen te geven.


De meeste economen verwachten dat de Federal Reserve op haar volgende bijeenkomst op 21 en 22 maart zal vasthouden aan een renteverhoging van 0.25%, ondanks de recente onrust op de financiële markten en het faillissement van de Silicon Valley Bank.


Thomas Simons, een bekende geldmarkteconoom, waarschuwde dat het stopzetten van renteverhogingen de Fed, een enorm risico met zich meebrengt. Namelijk het heropleven van inflatieverwachtingen. En dat is het laatste wat je wil als je verantwoordelijkheid draagt over prijsstabiliteit. Ondanks dat veel economen verwachten dat de inflatie in februari iets is afgekoeld, blijven de huurkosten stijgen. Analisten verwachten een recessie in de tweede helft van dit jaar. Gek genoeg waren dezelfde analisten ervan overtuigd dat er nu al een recessie zou zijn. Economen vergelijkt Warren Buffett met de weerman. Hij grapte een keer tijdens een ven zijn interviews: “Economists exist to make the weathermen look good”


Om Warren Buffett te quoten: Er gebeurt altijd iets anders. En dat is een van de redenen waarom economische voorspellingen geen rol spelen in onze beslissingen. Charlie Munger - mijn partner - en ik hebben inmiddels 54 jaar lang nog nooit een beslissing genomen op basis van een economische voorspelling. We maken zakelijke voorspellingen over wat individuele bedrijven in de loop van de tijd zullen doen, en we vergelijken dat met wat we ervoor moesten betalen. Maar we hebben nooit ja gezegd tegen iets omdat we dachten dat de economie het goed zou doen in het komende jaar of twee jaar. En we hebben nooit nee gezegd tegen iets omdat we midden in een paniek zaten... Er zijn zoveel variabelen. In de harde wetenschappen weet je dat als een appel van een boom valt, dat niet zal veranderen over de eeuwen heen vanwege iets politieks of 400 andere variabelen die meespelen. Maar als het gaat om economie, zijn er zoveel variabelen en de waarheid is dat je goede tijden en slechte tijden in het bedrijfsleven moet verwachten.

(Video is pas vanaf 09:00 beschikbaar)


4 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..