top of page

De impact van AI op cybersecurity en de belangrijke rol van start-ups

In het kort:

  • Kunstmatige intelligentie (AI) kan volgens Google CEO Sundar Pichai een belangrijke rol spelen in het verdedigen tegen cybersecurity dreigingen,

  • De kosten van cyberaanvallen wereldwijd stegen tot $8 biljoen in 2023 en naar verwachting zullen oplopen tot $10,5 biljoen in 2025.

  • Uit onderzoek door Dassault Systèmes blijkt dat kleine bedrijven en start-ups sneller innoveren op het gebied van AI, IT en cybersecurity, met 84% van de bedrijven die AI gebruiken en 68% die chatbots inzetten.


In een tijd waarin technologische vooruitgang aan een razendsnel tempo evolueert, speelt kunstmatige intelligentie (AI) een cruciale rol in het landschap van cybersecurity en digitale transformatie. Dit wordt bevestigd door Google CEO Sundar Pichai, die onlangs opmerkte dat AI een belangrijk instrument is in de strijd tegen cyberdreigingen.


Volgens Cybersecurity Ventures hebben cyberaanvallen de wereldwijde economie in 2023 maar liefst $8 biljoen gekost, een bedrag dat naar verwachting zal stijgen tot $10,5 biljoen in 2025.


AI: De Gamechanger in Cybersecurity

De recente uitspraken van Google CEO Sundar Pichai tijdens de Munich Security Conference werpen een nieuw licht op de rol van kunstmatige intelligentie (AI) in de strijd tegen cyberdreigingen.


De kracht van AI ligt in het vermogen om verdedigers een instrument te bieden dat op grote schaal impact kan hebben. Deze technologie verkleint de zogenaamde 'verdedigersdilemma', waarbij hackers slechts één keer succesvol hoeven te zijn om een systeem te compromitteren, terwijl verdedigers elke keer succesvol moeten zijn om bescherming te bieden. AI stelt verdedigers in staat om aanvallen sneller te detecteren en erop te reageren, waardoor het voordeel dat aanvallers traditioneel hebben, wordt verminderd.


Google heeft onlangs geïnvesteerd in nieuwe AI-initiatieven om online beveiliging te versterken. Een voorbeeld is Magika, een gratis, open-source tool ontworpen om malware te detecteren. Daarnaast stelt een door Google gepubliceerde whitepaper maatregelen voor om AI veilig en effectief in te zetten. Deze tools worden al gebruikt in producten zoals Google Chrome en Gmail, evenals in de interne systemen van Google.


Deze ontwikkelingen tonen aan dat AI op een kruispunt staat waar beleidsmakers, beveiligingsprofessionals en de burgermaatschappij de kans hebben om de balans in cybersecurity te verschuiven van aanvallers naar verdedigers. De technologie-armslag is geëscaleerd met de opkomst van generatieve AI, zoals benadrukt door voormalig Amerikaans minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.


Belangrijk is ook de bevinding van Microsoft dat staatsgesteunde hackers uit landen als Rusland, China en Iran het OpenAI-taalmodel gebruiken om hun aanvallen te versterken. Dit onderstreept de urgentie voor verdedigers om AI in hun voordeel te gebruiken. Mark Hughes, president van security bij DXC, wijst erop dat AI de verdedigers helpt om sneller te handelen dan hun tegenstanders, wat essentieel is in elk conflict, inclusief cyberconflicten.



Een Tijdperk van Uitdagingen en Kansen

Dr. Ian Pratt, Global Head of Security bij HP Inc, belicht hoe recente ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) cruciaal worden in het detecteren, reageren op en exploiteren van bedreigingen in cybersecurity.


De verwachting is dat AI dit jaar een steeds prominentere rol zal spelen in de cybersecurity, met name in het verhogen van de effectiviteit van phishing-aanvallen, het identificeren van zwakke plekken in verdedigingen en het verkorten van de ontwikkelings- en reactietijd op aanvallen.


AI en Sociale Engineering

AI zal sociale engineering-aanvallen aanzienlijk versterken. Cybercriminelen zullen AI gebruiken om overtuigende en moeilijk te herkennen phishing-aanvallen te genereren, vaak gepersonaliseerd met behulp van gegevens van sociale media of gecompromitteerde mailboxen.


Dit maakt het voor werknemers uiterst moeilijk om deze bedreigingen te herkennen, zelfs na phishing-training. Micro-virtualisatie kan hier een oplossing bieden, waarbij wegwerp virtuele machines geïsoleerd van het PC-besturingssysteem worden gecreëerd voor extra bescherming.


Lokale grote taalmodellen (LLMs) worden dit jaar in PC's geïntegreerd, waardoor 'AI-PC's' ontstaan die de interactie met eindgebruikersapparaten revolutioneren. Deze LLMs brengen efficiëntie- en productiviteitsvoordelen voor gebruikers, maar maken de eindpunten ook tot een primair doelwit voor cybercriminelen.


AI verlaagt de drempels voor geavanceerde firmware- en hardwareaanvallen. Terwijl cybersecuritytechnologieën geavanceerder worden, maakt AI dergelijke aanvallen toegankelijker en moeilijker te detecteren. Organisaties moeten daarom meer investeren in hardware- en firmwarebeveiliging om zich tegen deze dreigingen te wapenen.



De Rol van Kleine Bedrijven en Start-ups

Een recent onderzoek van Dassault Systèmes toont aan dat kleine bedrijven en start-ups sneller innoveren op het gebied van AI, IT en cybersecurity dan grotere ondernemingen. Dit biedt hen een aanzienlijk concurrentievoordeel. Maar liefst 84% van de ondervraagde bedrijven maakt al gebruik van AI, en 68% zet chatbots in om hun efficiëntie te verhogen.


Een opvallend aspect van het onderzoek is de vastgestelde krapte op de arbeidsmarkt wat betreft cybersecurity vaardigheden. Zo maakt 73% van de respondenten zich zorgen over problemen op het gebied van cybersecurity, terwijl slechts 40% van de bedrijven over medewerkers met de juiste vaardigheden beschikt om deze uitdagingen aan te gaan. Dit tekort leidt tot hogere kosten, securityproblemen en een langzamere time-to-market, wat vooral kleinere bedrijven de kans biedt om deze leemte op te vullen en marktkansen te grijpen.


Veel ruimte voor verbetering

Hoewel de digitale transformatie alomtegenwoordig is, blijkt uit het onderzoek dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Bij 87% van de organisaties is er nog volop ruimte om hun digitale transformatie verder te ontwikkelen. Kosten en gebrek aan managementvaardigheden blijken belangrijke belemmeringen voor verdere digitalisering, waardoor kleinere bedrijven de kans krijgen om met behulp van digitale platformen vooruitgang te boeken.



Conclusie

Wat ik heb besproken in de artikel toont wel aan dat we in een tijdperk leven waarin AI, cybersecurity en digitale platformen niet alleen uitdagingen maar ook grote kansen bieden. Zowel voor grote bedrijven als voor start-ups liggen er mogelijkheden om de vruchten te plukken van deze technologische vooruitgang. Want uiteindelijk zal iedereen hiermee te maken te krijgen, de rol van goede cybersecurity zal dan ook alleen maar belangrijker worden naar mijn mening.


Heb je vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar rens@debelegger.nl

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..

bottom of page