top of page

De best betaalde banen in Nederland (2023)

Bijgewerkt op: 27 mrt. 2023

Een van de belangrijkste aspecten die komt kijken bij een (nieuwe) baan is het salaris. Er is natuurlijk meer in het leven dan enkel geld, maar een vet salaris is altijd mooi meegenomen.


In dit artikel bespreken we enkele van de best betaalde banen van 2023 volgens Nederlandse maatstaven. Voor de meeste posities heb je een diploma nodig en is een hoop werkervaring een pre, maar dit is zeker niet bij alle functies het geval. Een aantal ‘high-income’ taken zou je zelfs op ZZP-basis kunnen doen. Laat die centen dus maar binnenstromen!


1: Onderzoeker Klinische Chemie (€15.000 - €20.000 per maand)

Het best betaalde beroep in Nederland is helaas niet zo toegankelijk voor de meeste mensen. Om deze functie te vervullen is enorm veel studie en kennis voor nodig. Niet zo gek dat er daarom bijzonder weinig mensen te vinden zijn in dit werkveld en de salarissen bizarre hoogtes bereiken.


Als onderzoeker klinische chemie bestudeer je de ziektes en afwijkingen in het menselijk lichaam. In dit werkveld wordt vaak samengewerkt met andere goed betaalde medische specialisten, waaronder chirurgen, artsen en wetenschappers.


Een onderzoeker Klinische Chemie verdient maandelijks ongeveer tussen de €15.000,- en €20.000,- per maand bruto. Het is zeker niet de gemakkelijkste functie, maar het salaris maakt waarschijnlijk veel goed.


2: Piloot / gezagvoerder (€9.000 - €16.500 per maand)

Voor velen een echte jongensdroom: het besturen van een groot vliegtuig. Het salaris van deze droombaan is ook zeker niet verkeerd. Let er wel op dat de inkomensverschillen tussen piloten enorm groot is. Vlieg je voor een budget-airline, dan zal je inkomen een stuk lager zijn dan een piloot die voor Boeing de hele wereld overvliegt.


Een ervaren piloot bij een gerenommeerde vliegmaatschappij verdient al snel tussen de €9.000,- en €16.500,- bruto per maand. Bovendien krijg je als piloot de kans om heel de wereld over te reizen, terwijl je betaald word. Niet heel verbazingwekkend dat veel jongens dromen om een piloot te worden.


3: Commercieel Directeur (€6.000 - €16.000 per maand)

Een commercieel directeur mag doorgaans ook zeker niet klagen over zijn of haar loonstrook. Als commercieel directeur geef je leiding aan alle commerciële afdelingen binnen een bedrijf. De bedrijfsresultaten zijn hierbij de belangrijkste verantwoordelijkheid. Het is daarom noodzakelijk om alles te weten over financiën, bedrijfsprocessen en management.


Hoeveel je precies verdient als commercieel directeur hangt geheel af van het bedrijf waarvoor je in dienst bent. Doorgaans geld: hoe groter het bedrijf, hoe hoger het salaris. Ook spelen zaken als werkervaring en opleiding een grote rol in het uiteindelijke salaris. In Nederland varieert het inkomen van een commercieel directeur tussen de €6.000,- en €16.000,- per maand.


4: Partner Account (€6.000 - €13.500 per maand)

Nee, we bedoelen niet dat je partner een acccountant is, alhoewel dat ook zeker mooi meegenomen is. We bedoelen hiermee dat je een partner bent van een accountantskantoor. In die functie kunnen accounts namelijk een erg mooi bedrag mee naar huis nemen. Partner accounts verdienen per maand ongeveer tussen de €6.000,- en €13.500,-.


Let wel: beginnende accountants verdienen vaak een stuk minder en het vereist enorm veel kennis, doorzettingsvermogen en assertiviteit om uiteindelijk tot dit salaris te komen. Mocht je het leuk vinden om met je neus in de cijfers te hangen, dan kan accountancy een leuke carrière voor je bieden.


5: Medisch Specialist (€5.000 - €11.500 per maand)

Medisch Specialist is een containerbegrip voor artsen die na hun studie nog zijn opgeleid tot specialist in een specifiek vakgebied. Voorbeelden hiervan zijn chirurgen, longartsen en zelfs huisartsen. Dit vak staat bekend om de grote verantwoordelijkheid die je draagt: een kleine fout kan immers rampzalige gevolgen hebben.

Bij een grote verantwoordelijkheid komt doorgaans ook een hoge beloning. Medische specialisten verdienen zo’n €5.000,- tot €11.500,- per maand. De hoogte hiervan is sterk afhankelijk van het specialisme, ervaring en opleiding. Je moet het bovendien ook leuk vinden om lang in de schoolbanken te blijven hangen: medische specialisten studeren gemiddeld 10-12 jaar.


6: Bedrijfsjurist (€6.000 - €10.000 per maand)

Er is een groeiende vraag naar bedrijfsjuristen over de afgelopen tijd. Dit is geen verrassing, want bedrijfsjuristen zijn een onmisbaar onderdeel van iedere grote onderneming. Een bedrijfsjurist zorgt er namelijk voor dat alle juridische zaken goed verlopen. Denk hierbij aan het opstellen van contracten, adviseren over personeelszaken en het beheren van verzekeringen.


Het gemiddelde bruto salaris van een bedrijfsjurist ligt tussen de €6.000,- en €10.000,- per maand. Net als bij alle andere beroepen in dit artikel geld: hoe meer werkervaring, hoe hoger het inkomen. Als startend bedrijfsjurist zal je nog niet veel verdienen, maar het salaris zal hard oplopen naarmate je werkervaring groeit. Deze functie biedt daarom ook een mooi vooruitzicht.


7: Advocaat (€4.500 - €8.500 per maand)

Voor velen zal het waarschijnlijk een verrassing zijn dat advocaat pas zo laat in het lijstje voorkomt. Veel mensen denken bij het beroep advocaat een flinke sommen geld, glitter and glamour en veel drama. De realiteit is dat deze algemene denkbeelden vaak onjuist zijn en het beroep enorm geromantiseerd is door series als Suits.


Toch mag een ervaren, hoogopgeleide advocaat zeker niet klagen met zijn of haar loonstrook. Een advocaat met veel werkervaring actief bij een gerenommeerd advocatenbureau verdient al snel tussen de €4.500,- en €8.500,- per maand. Het is uiteraard mogelijk om veel meer te verdienen als advocaat, maar dat soort gevallen zijn vaak grote uitzonderingen op de regel. We moeten helaas vermelden dat het merendeel van de advocaten eerder onder het bovengenoemde bedrag uitkomt. Toch is dit bedrag zeker niet mis.


8: Belegger (€∞)

En uiteraard konden we het niet laten om belegger toch nog in het lijstje te verwerken. Het salaris van een belegger is theoretisch gezien oneindig. Dankzij het krachtige rente-op-rente effect kun je een fantastisch bedrag bij elkaar beleggen en dit omzetten in een passief inkomen in de vorm van bijvoorbeeld dividend of de 4%-regel (jaarlijks 4% van je totaal belegd vermogen opnemen). Het is daarom zeker aan te raden om – naast je baan – zo snel mogelijk te beginnen met de mooiste bijzaak van het leven: beleggen.

5 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..