top of page

Coinbase gaat 45% dalen volgens analisten

Als je dacht dat crypto een wilde rit was, wacht dan maar tot je hoort wat Coinbase van plan is. Het bedrijf dat miljarden verdient aan crypto handelaren heeft ruzie gekregen met de Amerikaanse toezichthouder SEC over een nieuw product dat het wil lanceren. En in plaats van te schikken of te onderhandelen, gaat Coinbase de confrontatie aan.


Wat is er aan de hand?


Coinbase wil een dienst aanbieden waarmee klanten rente kunnen verdienen op hun crypto-saldo door ze uit te lenen aan andere partijen. Dit heet 'staking' en is een populaire manier om passief inkomen te genereren in de crypto-wereld. Maar de SEC ziet dit als een vorm van beleggen die onderworpen is aan strenge regels en vergunningen. De SEC heeft Coinbase gewaarschuwd dat het een rechtszaak zal aanspannen als het doorgaat met zijn plannen.


Hoe reageert Coinbase?


Niet erg diplomatiek. Het bedrijf heeft de SEC publiekelijk beschuldigd van intimidatie en gebrek aan transparantie. Het zegt dat het geen duidelijke uitleg heeft gekregen waarom zijn product illegaal zou zijn, terwijl andere bedrijven soortgelijke diensten mogen aanbieden. Het beweert ook dat het al maanden probeert om met de SEC te praten, maar dat het alleen maar stonewalling en dreigementen krijgt.


Wat betekent dit voor de aandeelhouders?


Niets goeds. Volgens analist Stephen Glagola van TD Cowen zal deze juridische strijd een negatieve invloed hebben op de koers van Coinbase op korte termijn. Hij heeft zijn advies verlaagd naar 'underperform' en zegt dat er weinig positieve katalysatoren zijn voor het bedrijf in de nabije toekomst. Hij verwacht ook dat de handelsvolumes zullen afnemen naarmate de SEC strenger wordt tegen crypto-bedrijven. Hij suggereert ook een daling van 45%


Glagola denkt dat Coinbase een groot risico neemt door zich zo vijandig op te stellen tegenover de SEC. Hij wijst erop dat Kraken, een andere crypto-beurs, onlangs zijn staking-activiteiten heeft stopgezet na een schikking met de SEC. Hij vreest dat als Coinbase gedwongen wordt om hetzelfde te doen, dit een grote klap zal zijn voor zijn inkomsten uit abonnementen en diensten.


Kortom, Coinbase speelt met vuur en kan zichzelf lelijk verbranden. Het bedrijf lijkt meer geïnteresseerd in het verdedigen van zijn ideologische visie op crypto dan in het beschermen van zijn klanten en aandeelhouders. Misschien moet het eens luisteren naar wat Warren Buffett ooit zei: "Never pick a fight with someone who buys ink by the barrel." Of in dit geval: iemand die boetes uitdeelt in overvloed.

2 opmerkingen

Meld je aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief!

Bedankt voor het abonneren!

Net binnen..